تکثیر گل ارکیده | آموزش جامع کاشت گل ارکیده در گلدان

زمان مطالعه : 13 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
گل ارکیده

در این مقاله می خواهیم به تکثیر گل ارکیده بپردازیم. همراه ما باشید.

معرفی گل ارکیده

ارکیده یکی از گیاهان همیشه گلدار و سبز است که برای هدیه دادن به عنوان دسته و یا باکس گل نیز بسیار مناسب می باشد. این گل گرانبها تکثیر سختی ندارد و تکثیر گل ارکیده معمولا از طریق ساقه یا کاشت بذر انجام می گردد. تکثیر ارکیده در منزل از طریق بذر کار آسانی نمی باشد و معمولا توسط افراد باغبانی متخصص انجام می شود. همچنین گل های تهیه شده از روش بذر کیفیت مطلوبی ندارند. بنابراین اولیت را بر روی تکثیر از طریق ساقه انجام دهید.

گل ارکیده ریشه و پیاز معمولی ندارد بلکه دارای ریزوم می باشد. ارکیده گل ملی کشور کلمبیاست و بیشترین ارکیده جهان را نیز می توان در آمریکایی جنوبی یافت کرد.

ارکیده حدود 25000 هزار گونه رسمی در جهان دارد و یکی از متنوع ترین گل ها به شمار می آید. فرقی نمی کند که هوا گرم باشد یا سرد، او رشد خودش را به خوبی انجام می دهد. ارکیده در صورت نگهداری درست و مناسب می تواند تا 100 سال نیز زنده بماند.

امروزه در جهان گل ارکیده یکی از پر فروش ترین گیاهان آپارتمانی تبدیل شده است. دلیل این محبوبیت ، نگهداری آسان و اینکه کمتر دچار بیماری می شود ، است. گل ارکیده به راحتی با محیط خو میگیرد.

گیاه ارکیده دارای رنگ گوناگونی هستند عبارت است از : سفید ، ارغوانی ،‌ ارغوانی رگدار ، صورتی ،‌ زرد و ترکیبی از صورتی و سفید می باشد.

 

تاریخچه گل ارکیده

کلمه ارکیده از واژه یونانی برگرفته شده است. این گل توسط بک گیاه شناسی یونانی نام گذاری شده است. طبق باور و عقیده های یونان باستان ،‌این گل مربوط به قدرت باروری مردان است. آن ها باور داشتند که زن و شوهر می توانند توسط گل ارکیده ، جنسیت فرزند خود را تشخیص دهند. آنها عقیده داشتند که اگر پدر یک گل ارکیده بخورد، فرزند پسر خواهد شد و اگر مادر یک ارکیده ضعیف را بخورد ، فرزند دختر خواهد شد.

در دوران ویکتوریا گیاه ارکیده به قدری کمیاب بوده است که مردم آن را به عنوان وسیله گران بها نگهداری می کرده اند و به دنبال جمع آوری آن بوده اند. درست مانند یک کلکسیون ارزشمند.

گل ارکیده از قدیم نیز دارای معنا و مفهومی خاص بوده است. حتی با نگاه کردن به آن نیز می توانیم تشخیص دهیم که دارای چه نمادی است. به همین مناسبت همیشه در دسته و باکس های گل حضوری پر رنگ داشته است.

 

ارکیده در دنیای مدرن

آیا میدانستید بدون آنکه بدانید گل ارکیده تاثیر زیادی در زندگی شما داشته است ؟ وانیل که یکی از معروف ترین طعم دهنگان جهان است و در محصولات مختلفی مانند کیک و شیرینی به کار می رود از نوعی ارکیده گرفته شده است. جالب اینجاست که ارکیده فاقد گلوتن می باشد.

 

اهمیت ارکیده در فرهنگ‌ها

ارزش و مفاهیم گل ارکیده به چیز هایی که گفته شد ، خلاصه نمی شود. در سراسر زمین از گل ارکیده استفاده های گوناگونی می شود و آن را نمادی از کشور خود می دانند. برخی از این کشور ها شامل:

  • کلمبیا، ارکیده کریسمس
    کاستاریکا، ارکیده گواریانته اسکیننری
    برزیل، ارکیده کُرسیج
    اندونزی، ارکیده ماه
    بلیز، ارکیده سیاه
    سیشل، ارکیده تروپیک‌برد
    پاناما، ارکیده پریستریا الاتا
    سنگاپور،ارکیده سنگاپوری
    ونزوئلا، ارکیده کریسمس

ارکیده ها معمولا بومی مناطق گرم و خشک هستند. کشور هایی که ذکر شد ، انواع مختلفی از گل ارکیده را نماد خود کرده اند. فرقی نمی کند که ارکیده فرهنگ یک کشور باشد یا نماد آن ، مهم این است که ارکیده قدرت شادی آوری دارد.

 

گلدهی گل ارکیده

زمان گلدهی ارکیده متفاوت می باشد. اما معمولا از دی ماه شروع می شود و ماندگاری گلها از سه تا شش ماه می باشند. پس از این دوره گیاه نیاز به استراحت دارد. معمولا گل ارکیده یک تا سه بار در سال گلدهی انجام می دهد.

پیشنهاد میشود در زمان گلدهی ، میزان فسفر را افزایش دهید مثلا از کود ۲۰-۳۰-۱۰ استفاده کنید و همچنین در طول ماههای سرد کود دهی را کم کنید همچنین در زمان که گیاه شکوفه دارد بهتر است کود دهی انجام نشود.

مدت زمان نگهداری ساقه گل دهنده در گیاه ارکیده بسیار زیاد است. زمانی که حدود 3 تا 6 ماه یک ساقه گل دهنده به شکوفایی ادامه می دهد ، حتی شاخه بریده شده این گل نیز یک ماه در آب دوام می آورد.

بعد از اتمام غنچه‌ها ، ساقه گلدهنده را بررسی کنید. روی ساقه زبانکهای سبز یا قهوه‌ای هستند که از ساقه‌های گلدهنده جانبی حفاظت میکند. در صورت وجود چنین زبانکهایی ، ساقه گلدهنده را قطع نکنید. و اجازه بدهید که ساقه‌های جانبی نیز رشد کنند. و شکوفا بشوند.

بهتر می باشد تا بعد از اتمام گلدهی خاک گلدان را تعویض کنید. بهترین ترکیب ، استفاده از مواد سبک و جذب کننده رطوبت مانند پرلیت ، پوکه معدنی درشت خرد نشده ، همراه با بقایای پوسیده گیاهان یا پیت ماس کوکوپیت به اضافه مقداری زغال چوب و مقدار کمی شن می باشد.

 

آشنایی با نگهداری گل ارکیده

جالب است بدانید که گیاه ارکیده سایه دوست است اما بهتر می باشد تا محل نگهداری این گیاه تاریک نباشد. چون در مکان های تاریک رنگ زیبای خود را از دست خواهد داد. پشت پنجره بهترین مکان برای قرار گیری گل ارکیده است. به گیاه خود هرگز نور مستقیم ندهید ، چون باعث سوختگی برگ و گلهای آن خواهد شد.

زمان آبیاری ارکیده به میزان رطوبت آن بستگی دارد. یکبار در هفته آبیاری برای این گل بسیار مناسب می باشد. هنگام آبیاری ، آب را بر روی گل و غنچه نریزید ، چرا که عمر گیاه کاهش میابد.

دمای مناسب جهت نگهداری گیاه ارکیده ، 15 تا 25 درجه سانتی گراد است. دمای پاییز موجب تحریک گلدهی و بیشتر شدن طول ساقه گل دهنده می شود. اما دمای سرد موجب سیاه شدن  غنچه ها می گردد. دمای بالای 30 درجه باعث کاهش یافتن رشد ارکیده می شود.

نیاز است جهت تامین رطوبت برای این گیاه ، در خاک این گیاه از دانه‌های سنگهای سبک معدنی مانند پرلیت و یا یا پوکه‌های معدنی درشت استفاده میشود تا ریشه گیاه با چسبیدن به این مواد معدنی رطوبت مورد نیاز خود را تامین کند.

گیاه ارکیده شما باید در گلدانی کاشته شود که زه کشی مناسبی داشته باشد. اغلب پرورش دهنگان گل ارکیده ، از گلدان های پلاستیکی شفاف استفاده می کنند. گلدان گیاه ارکیده باید هر دوسال در فصل بهار تعویض شود. گیاه برای رشد نیاز به گلدانی بزرگ تر دارد.

ارکیده باید در خاکی سبک و دارای زه کشی بالا کاشته شود. . استفاده از مخلوط خاک گلدان بر پایه خزه و یا خرده چوب و پوست درخت پیشنهاد می شود.. همچنین می توانید از خاک های بسته بندی شده و آماده مخصوص ارکیده برای این گل بهره ببرید.

 

گل ارکیده

نحوه تکثیر گل ارکیده

گل ارکیده از روش ها گوناگونی قابل تکثیر می باشد که از این بین به دلیل دشواری کاشت بذر و زمان بر بودن آن ، به توضیح جامع آن نمیپردازیم. تکثیر ارکیده از طریق بذر چیزی حدود 7 تا 8 سال طول می کشد.

-تکثیر از طریق پاجوش

گل ارکیده بر روی ساقه های خود دارای گره هایی است که اگر به خوبی دقت کرده باشید میبیند که محل اتصال برگ به ساقه است که در کنار آنها جوانه های کوچکی از گیاه پدید می آید.

ما باید برای تکثیر گیاه ارکیده به موقعیت فصلی خود نیز نگاهی داشته باشیم. بهترین زمان برای تکثیر گل ارکیده فصل بهار می باشد. سپس برای انجام این کار به گیاه اصلی خود نگاه میندازیم. معمولا گیاه اصلی یا مادر دارای پاجوش هایی می باشد که ما در صورتی این پاجوش ها را جدا میکنیم که دارای حداقل سه برگ و ریشه ای به طول 5 سانتی متر داشته باشد.

سپس با استفاده از یک چاقوی تیز اما به صورت آرام ، آن را از کنار گیاه اصلی خارج کنید ، طوری که به ریشه ها هیچ صدمه ای وارد نشود.

برای کاشت آن باید بستر مناسبی را تهیه نمایید. نکته ای در خصوص پرورش گیاه ارکیده وجود دارد که می گوید گل ارکیده نمی تواند در خاک های معمولی رشد داشته باشد. شما باید برای نگهداری و تکثیر این گیاه ، از خاک مخصوص ارکیده استفاده نمایید.

با تهیه خاک مخصوص ارکیده و اضافه کردن کمی خاک کوکوپیت و پیت ماس و همچنین مقداری شن و ذغال چوب می تواند بهترین خاک برای کاشت گل ارکیده باشد بعد از قرار دادن گیاه درون خاک ، آن را به مکانی با دمای 20 الی 30 درجه در روز و دمای 15 تا 18 درجه در شب انتقال دهید. سعی کنید تا هر روز گیاه خود را غبار پاشی کنید. فقط دقت کنید که اب باید گرم باشد.

از آنجایی که تکثیر گل ارکیده سخت و خاص است ،‌ممکن است زمان ریشه دهی گیاه از طریق پاجوش ، حدود 6 ماه طول بکشد ، پس باید صبر زیادی داشته باشید تا نتیجه مطلوب را ببینید.

گیاه گل ارکیده اغلب به ندرت در کنار خود پاجوش های کوچکی به وجود می آورد به همین دلیل شما می توانید با استفاده از برداشتن برگواره هایی که روی کره قرار دارد آن گیاه را تحریک کنید بدین ترتیب بعد از گذشت چند هفته شاهد رویش گیاهی جدید در کنار ان خواهید شد.

 

-تکثیر از طریق ساقه

در صورتی که تمامی شرایط نگهداری گیاه ارکیده ایده ال باشد ، این گیاه بر روی ساقه های خود و در قسمت گره ، گیاهان کوچکی شکل می دهد  که در زبان انگلیسی به آن ها Keiki می‌گویند .

برای شروع از ساقه قسمتی را که گره دارد انتخاب نمایید. دو سانتی متر بالای گره و دو سانتی متر پایین گره را در نظر گرفته و به کمک وسیله ای تیز از گیاه جدا کنید. قسمت جدا شده را در محیطی مرطوب و داخل مخلوطی از پیت ماس + کوکوپیت + ذرات سیلیکونی که نگهدارنده آب و رطوبت هستند، قرار دهید.

نور مناسب برای شکل گیری ریشه ها حیاتی می باشد.

روی گیاه و بستر خاک را با پلاستیک شفاف بپوشانید تا رطوبت برقرار باشد و ریشه ها تحریک شوند تا رشد سریعی داشته باشند. بر روی پلاستیک چند حفر ایجاد کنید تا هوا جریان داشته باشد.

در ابتدا پوسته روبین ناحیه گره برداشته شده و ساقه کوچکی شروع به رشد می کند.

عدم خشک شدن محیط کاشت و وجود دما و نور مناسب منجر به ریشه زدایی و رشد برگ ها از این گره خواهد شد. در انتها گیاهچه ای مانند حالت قبل ایجاد می شود که می توانید آن را درون گلدان بکارید.

دقت داشته باشید که گره های موجود بر روی ساقه ، هم می توانند فعالیت زایشی (تولید شاخه گل) و هم فعالیت رویشی (تولید Keiki یا گیاهچه های رویشی) داشته باشند. اما عوض کردن ماهیت گره ای که قرار است تولید ساقه و یا گیاهچه داشته باشد، امری غیر ممکن است.

 

-تکثیر از طریق تقسیم بوته

این روش کاملا منحصر به فرد است و تکثیر ارکیده Cattleya و دیگر ارکیده های خمیده و چند پایه ، با تقسیم بوته از پایه گیاه مادر امکان پذیر می باشد. این عمل بر روی گیاهانی انجام می شود که 6 یاز کاذب و یا بیشتر داشته باشند. محل برش ریزوم از بین سومین و چهارمین پیاز کاذب بوده و هر دو قسمت را به صورت گیاهانی مجزا در گلدان می‌کارند. از آنجایی که اکثر ارکیده نوع Cattleya ها تنها سالی یک برگ می‌دهند، تقسیم ریزوم در اکثر این گیاهان هر سه سال یکبار انجام می شود.

 

-تکثیر از طریق کاشت بذر

بهترین تایم برای کاشت بذر ارکیده ، اوایل بهار می باشد. هنگام تکثیر از طریق کاشت بذر باید صبور باشید. همانطور که گفتم این روش بسیار سخت و دشوار است و مخصوص گلخانه ها می باشد.

دقت داشته باشید که دست ها و محیطی که با آن بذر ها را می کارید ، کاملا استریل باشد.

برای انجام این روش ، چند دانه روی خاک در هر گلدان پراکنده کرده و در صورت نیاز از کود های سازگار با محیط زیست استفاده نمایید.

وقتی که گیاه ارکیده کمی بزرگ شد و شروع کرد به تشکیل دادن برگ ، آن را از گلدان در آورده و ریشه های مرده و فاسد آن را قطع کنید.

قبل از اینکه ریشه را در گلدان قرار دهید ، در صورت نیاز ریشه را به چند قسمت تقسیم نمایید. به آرامی مخلوط خاک را اضافه کنید و ریشه را با خاک بپوشانید.

 

سمی بودن

خوشبختانه باید بگویم که گل ارکیده سمی نمی باشد و هیچ خطری برای حیوانات ندارد ، اما بهتر می باشد تا آن را از دسترس کودکان دور نگه دارید.

 

روش کاشت

شما می توانید گیاه ارکیده را در گلدان و یا باغچه بکارید.

بریا کاشت گیاه در گلدان ، همیشه گلدان های بزرگ را انتخاب نمایید. . ریشه این گیاه به هوای زیادی در اطراف خود نیاز دارد. برای آبیاری نیز مثل اکثر گیاهان، اجازه بدهید خاک خشک شود و سپس آن را آبیاری کنید. همچنین از زه کش خاک مطمئن شوید.

 

موارد مصرف

ارکیده به دلیل رایحه فوق العاده ای که دارد بسیار محبوب است. به همین دلیل از این گل در صنعت عطر سازی نیز استفاده می شود.

در چین باستان از گیاه ارکیده برای درمان سرفه و بیماری های کلیوی و چشمی استفاده می شود.

 

تکثیر گل ارکیده

در این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل به معرفی و نحوه تکثیر گیاه ارکیده بپردازیم. امیدواریم که مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.

اگر می خواهید بدانید که انواع مختلف گل ارکیده چقدر عمر می کنند ، بر روی کلمه آبی شده کلیک کنید.

همچنین برای اینکه بدانید گل ارکیده چند بار در سال گل می دهد میتوانید مقاله آن را مطالعه کنید

بسیار ممنون که تا آخر همراه سایت شرمیلا بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *