معرفی جامع گیاه کالادیوم  | روش نگهداری و تکثیر کالادیوم

زمان مطالعه : 12 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
معرفی کالادیوم

در این مقاله میخواهیم به معرفی گیاه کالادیوم بپردازیم. ما را تا انتها همراهی کنید.

معرفی گیاه کالادیوم

گل کالادیوم با برگهای رنگارنگ و سرسبز خود ، به عنوان گیاهی محبوب برای منازل آپارتمانی تبدیل شده است.

این گیاه بومی آمریکای جنوبی می باشد و مناسب برای مناطق گرمسیری است اما شما می توانید آن را در مناطق معتدل و منازل خود نگهداری کنید. کالادیوم گیاهی چند ساله است و در صورت نگهداری خوب ، عمر بالایی خواهد داشت.

کالادیوم گیاهی است که در گلخانه های گرم نگهداری می شود. جنبه زینتی واریته ها و شکل های مختلف کالادیوم به خاطر برگ های زیبای آن می باشد. برگ های گیاه کالادیوم به حدی زیبا و جذاب است که چشم هر بیننده ای را به خود جذب می کند. کالادیوم دارای یک ساقه غده ای است که در فصل پاییز به حالت رکورد می رود و در طی این دوره گیاه نباید آبیاری شود. آغاز بهار فصل تکثیر کالادیوم می باشد.

ساقه های غده ای کالادیوم در تورب مرطوب و در گرمای 25 درجه سانتی گراد رشد می کنند و از هر ساقه غده ای ، بیش از 10 تا 12 ساقه نازک به وجود می آید. هر یک از این انشعات جدید را با قسمتی از ریشه جدا می کنند. در حقیقت قلمه ای از آن بر می دارند و در بستری از یک خاک سبک و زه کشی شده می کارند. بعد از دو سال این گیاهان رشد کافی خود را انجام می دهند و برایش فروش آماده می شوند. کالادیوم باید در مکانی گرم نگهداری شود.

همه ساله در فصل پاییز کالادیوم به خزان برده می شود. در این شرایط  باید در گلخانه ای گرم به تدریج از آبیاری آن کاسته شود و هنگامی فرا می‌رسد که گلدان ها دیگر آبیاری نمی‌شوند. 6 تا 8 هفته طول می کشد تا تمامی شاخه ها و برگ های کالادیوم خشک شده ، ساقه های غده ای آماده برای تکثیر می شوند.

کالادیوم ها دو نوع برگ دارند: کلادیوم های برگ فانتزی عموماً دارای برگ های بزرگ به شکل قلب هستند که حدود 20 سانتی متر قطر آنها می باشد.
انواع برگ تسمه ای معمولاً دارای شاخ و برگ باریک تری به شکل پیچی یا نیزه ای هستند. گیاهان فشرده تر و کمی مقاوم تر به سرما هستند. اگرچه که هر دو نوع این برگ های لطیف و نازک هستند اما برخی از گونه های جدید تر گیاه کالادیوم ، دارای برگ های ضخیم تری هستند و آنها در برابر آفتاب و خشکی بسیار مقاوم می باشند.

همه ی قسمت های گیاه کالادیوم در صورت خورده شدن سمی می باشد ، آنها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خود دور نگه دارید. این گیاه برای پرندگان نیز سمی است. کسانی که حساسیت پوستی دارند ، بهتر می باشد تا با شیره این گیاه تماس نداشته باشند.

گیاه کالادیوم بسیار مناسب برای مناطق تاریک منزل می باشند. برگ های بزرگ این گیاه حتی از دور نیز جلب توجه می کنند.

کالادیوم از خانواده شیپوری ها می باشد ، این گیاه غده زیر زمینی دارد و معمولا آخر پاییز باید استراحت کند. این گیاه مانند گل لاله در این تایم برگ هایش زرد می شود.

در ادامه روش نگهداری این گیاه را برای شما شرح می دهیم.

 

گیاه کالادیوم

روش نگهداری گیاه کالادیوم

روش نگهداری گیاه کالادیوم اصلا سخت نمی باشد و هر شخصی قادر به پرورش این گیاه می باشد.

-نوردهی

این گیاه به نور زیاد و غیر مستقیم برای رشد عالی و مطلوب نیازمند می باشد. نور مستقیم سبب سوختگی برگ های کالادیوم می باشد ، پس از دادن نور مستقیم به گیاه خود اجتناب کنید. بهترین مکان برای قرار گیری کالادیوم ، کنار پنجره و پشت فیلتر نور می باشد. نور زیاد باعث می شود تا رنگ های گل کالادیوم حفظ شود و شاداب باقی بماند.

کالادیوم به حداقل 4 ساعت نور خورشید در روز نیازمند می باشد. اگر بتوانید این مقدار نور را برایش تهیه کنید ، نقش مهمی در رشد آن خواهید داشت.

اگر نمی توانید که نور کافی برای گیاه کالادیوم تهیه کنید ، اصلا نگران نباشید. شما می توانید از نور های مصنویی  ال ای دی یا تکنوتل کمک بخواهید. نور مصنویی نیز می تواند نور واقعی را برای گیاه تجسم کند.

نور کم برای کالادیوم باعث پژمردگی و خمیده شدن آن می شود. نور بسیار زیاد نیز برای کالادیوم مناسب نمی باشد.

بهترین نور برای گیاه کالادیوم ، نور صبحگاهی می باشد. در بعد از ظهر گیاه را به مکانی نیمه سایه منتقل کنید تا بتواند به خوبی استراحت کند.

 

-آبیاری

یکی از ارکان مهم در رشد گیاه کالادیوم ، آبیاری صحیح و درست می باشد. این گیاه به آبیاری منظم در فواصل رشد خود نیازمند می باشد. بین دو آبیاری بگذارید تا سطح خاک خشک شود ، سپس آبیاری را انجام دهید. همچنین به این نکته دقت کنید که کالادیوم نباید به مدت طولانی خشکی ببیند.

آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه کالادیوم می شود. از زه کش بودن خاک خود مطمئن باشید تا چنین اتفاقی برای گیاه شما نیوفتد. آبیاری کمتر از حد معمول نیز باعث زردی برگ های گیاه و پژمرده شدن آن خواهد شد.

گل کالادیوم تا زمانی که برگ دارد ، آبیاری را انجام دهید. وقتی که گیاه فاقد برگ شد ، آبیاری را متوقف کنید.

در روز های گرم سال آبیاری را افزایش دهید ، چون آب دریافتی گیاه زودتر تبخیر می شود و کالادیوم تشنه می ماند. در روز های سرد سال نیز آبیاری را کاهش دهید ، چون هوا به حد کافی خنک می باشد و نیاز زیادی به آبیاری نیست.

از آب های سرد و دارای املاح بالا برای آبدهی کالادیوم استفاده نکنید ، چون به ریشه صدماتی وارد می کند. بهترین آب برای کالادیوم ، معدنی و یا مقطر می باشد. شما می توانید ظرف آب لوله کشی را به مدت یک شبانه روز در اتاق قرار دهید تا املاح آن بپرد.

 

-دمای مناسب

گل کالادیوم گرمای خشک را دوست ندارد و در این شرایط رشد خوبی را انجام نخواهد داد. شما می توانید زیر گلدان گیاه ، یک سینی پر آب قرار دهید تا رطوبت آن تامین شود. گیاه کالادیوم رطوبت را دوست دارد و شما می توانید هر چند روز یکبار برگ های آن را آبپاشی کنید.

بهترین دما برای گیاه کالادیوم 15 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد. این گیاه می تواند دمای بالاتر را نیز تحمل کند اما در آن صورت رشد و گلدهی خوبی نخواهد داشت.

دقت داشته باشید که در فصل زمستان گیاه را به داخل منزل خود منتقل کنید تا دچار سرما و یخ زدگی نشود. همچنین گیاه خود را در کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید ، چون تغییرات دمایی را دوست ندارد و برگ هایش زرد می شود. اگر در اواخر پاییز برگ های کالادیوم به رنگ زرد مایل شدند ، اصلا نگران نباشید ، این امر کاملا طبیعی می باشد.

به گیاه خود شوک دمایی ندهید ، به عنوان مثال  کالادیوم را از دمای 25 درجه به دمای زیر 5 درجه منتقل نکنید ، چون دچار استرس می شود و ممکن است که از بین برود.

 

-رطوبت

شما می توانید همزمان با ایجاد جزیره ، غبار پاشی را نیز انجام دهید ولی اگر رویت کردید که برگ ها دچار لکه های قهوه ای شدند ، آبیاری را متوقف کنید. شما می توانید کالادیوم را در کنار گلدان های دیگر نگهداری کنید ، اینکار باعث افزایش رطوبت می شود.

 

-تغذیه

هر دو هفته یکبار با کود های مرغوب مانند کود های پوکون هلند ، گیاه خود را تغذیه کنید.

 

-خاک

بهترین خاک برای گیاه کالادیوم ، خاک هلندی می باشد. گیاه شما نباید به طور زیاد اسیدی بشود. همچنین خاک گیاه شما باید سبک و دارای زه کشی مناسب باشد تا آب های اضافی از گلدان خارج شود.

 

-تعویض گلدان

گیاه کالادیوم در ابتدا کاشت خود نیازی به تعویض گلدان ندارد اما بهتر می باشد تا شما هر چند وقت یکبار ریشه آن را بررسی کنید. اگر رویت کردید که ریشه از گلدان خارج شده است و یا فضای کافی برای رشد ندارد ، گلدان بزرگ تر تهیه کنید.

گلدان بسیار بزرگ برای گیاه کالادیوم مناسب نمی باشد و سبب کند شدن رشد آن می شود.

در زمان جا به جایی گیاه اگر دیدید که ریشه دچار آفت شده است ، آن بخش را هرس کنید تا به بقیه قسمت های گیاه سرایت نکند. در حین جا به جایی گیاه به گلدان جدید ، دقت کنید که آسیبی به کالادیوم نرسد و به آن شوک وارد نشود.

 

-تمیز نمودن برگ ها

جهت تمیز نمودن برگ ها می توانید از اسفنج و یا برس مخصوص استفاده نمایید. استفاده از مواد های براق کننده می تواند به گیاه کالادیوم صدماتی وارد کند.

شما می توانید نصف لیوان شیر کم چرب را با یک لیوان آب ترکیب کنید و با اسفنج به آرامی بر روی برگ ها بکشید.

 

-زمستان گذرانی

گیاه کالادیوم برای اینکه کیفیت خود را حفظ کند ، نیاز دارد تا در فصل زمستان استراحت کند و بخوابد. شما باید بگذارید به صورت طبیعی بخوابد که در این صورت با فصل خزان برگ های این گیاه خشک خواهد شد و زمستان گذرانی آغاز می شود یا اینکه به صورت دستی برگ ها را هرس کنید و آبدهی را نیز کاهش دهید و اجازه جوانی زنی را به گیاه ندهید. در این حالت باید شما گیاه را به مکانی تاریک و سرد منتقل کنید ، سپس اواسط اسفند ، شرایط عادی را برای کالادیوم بازگردانید.

 

 

نحوه کاشت گیاه کالادیوم

در اواخر زمستان یا اوایل بهار غده ها را در گلخانه در درجه حرارت ۲۵ درجه سانتیگراد روی بستری از تورب یا ماسه مرطوب قرار می دهند تا جوانه ها رشد نمایند. از هر غده تعدادی جوانه بیرون آمده و شروع به رشد می نمایند.

در این وضعیت هر یک از ساقه های حاصل از رشد جوانه ها را با قسمتی از ریشه جدا و در بستری از خاک سبک کشت نمایید. بهترین درجه حرارت در این زمان ، 20 درجه سانتی گراد می باشد. به مرور زمان که برگ ها ظاهر شوند ،  گلدان و یا بستر کاشت نیاز به تقویت دارد و روی برگ ها را باید آبپاشی کنید.

در اوایل فصل پائیز بایستی کمک به برگ ریزان کالادیوم نمود. بدین ترتیب که گلدان ها به گلخانه گرم انتقال داده و آبیاری گیاه قطع می گردد،تا به تدریج برگ ها ریخته و غده ها خواب زمستانی خود را سپری نمایند. تکثیر از طریق بذر منحصراً جهت به دست آوردن واریته ها ی جدید اعمال می گردد.

 

نحوه تکثیر گیاه کالادیوم

گیاه کالادیوم از یک غذه زیر زمینی رشد می کند که در طول زمستان در حالت خوب بوده و بهار و تابستان رشد فعال خود را انجام خواهد داد. بسیار حیاتی و مهم است که پیش از تکثیر گیاه ، از سلامتی غده های آن با خبر باشید. زمانی که برگ ها پژمرده می شوند ، غده ها را خارج کرده و در مکانی خشک و دمای 16 درجه نگهداری کنید.

در اوایل بهار غده های جوان را از کنار غده های مادری جدا کنید و هر یک را به تنهایی در گلدانی با قطر دهانی 11 سانتی متری حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت ، بکارید.

می توانید ازقارچ کش بنومیل، برای جلوگیری از هر نوع فساد و پوسیدگی استفاده کنید.

غده ها باید سطحی کاشته شوند. دمای محیط را 24 درجه سانتی گراد نگه دارید و زمانی که رشد نمو آغاز شد ، دما را به 20 درجه سانتی گراد کاهش دهید. مراقب باشید تا گیاه در معرض جریان باد قرار نگیرد تا برگ های آن محافظت شود. در ابتدای کاشت غده ، باید به گیاه آب کمتری داد اما وقتی که جوانه ها ظاهر شدند ، آبیاری را بیشتر کنید.

خیس کردن برگ ها با آبی ولرم ، یک یا دو بار در روز بسیار مفید می باشد. برگهای گیاه فیل گوش، ریز و ضعیف شود، یا به تغذیه یه مصنوعی احتیاج دارد و یانور کافی به آن نمی رسد و اگر برگها، چروکیده و خشک می شود، گیاه تشنه است و هوا هم خیلی گرم می باشد پس باید گیاه را آبیاری و غبار پاشی کنید. به جا ماندن قطرات آب بر روی برگ ها و یا قرار گرفتن در مسیر شلوغ و پژمرده باعث می شود ، برگها شکاف بردارند.

آبیاری بیش از اندازه و زهکشی نا مناسب سفیدکهای قارچی، و یا ساقه های زیر زمینی پدید می آورد. همچنین به واسطه آفتاب مستقیم و استفاده از مواد براق کننده شیمیایی، لکه های قهوه ای در وسط برگها نمایان میگردد.

 

مشکلات گیاه کالادیوم

رشد ضعیف و برگها ریز هستند: اگر چنین مشکلی برای گیاه شما اتفاق افتاد ، یعنی که نور کافی برای کالادیوم وجود ندارد ، گیاه خود را به مکانی پر نور منتقل کنید. از دیگر دلایل این اتفاق ، تغذیه کم می باشد. شما می توانید هر سه هفته یکبار طبق دستور ، کوددهی را انجام دهید.

برگها چروکیده و خشک میشوند: این مشکل یعنی که هوای مربوط به گیاه کالادیوم بسیار گرم و خشک می باشد و گیاه تشنه است. گیاه خود را به درستی آبیاری و غبار پاشی کنید تا این مشکل برطرف شود.

برگها شکاف بر میدارند: گیاه خود را از محل شلوغ دور کنید ، به جا ماندن رطوبت و قطرات اب بر روی برگ های کالادیوم ، می تواند از دلایل این اتفاق باشد.

سفیدکهای قارچی روی ساقه های زیرزمینی مشاهده میشوند: این اتفاق به خاطر آبیاری بیش از اندازه می باشد. جازه دهید تا سطح خاک بین دو آبیاری خشک شود ، سپس آبدهی را انجام دهید. همچنین از آب های ولرم برای گیاه کالادیوم استفاده نمایید. از زه کش بودن خاک خود نیز مطمئن شوید.

لکه های قهوه ای در وسط برگها نمایان میشود: مواد براق کننده و یا آفتاب مستقیم باعث چنین اتفاقی شده است. گیاه خود را به محل بهترین منتقل کنید ، همچنین از مواد براق کننده نیز استفاده نکنید.

رنگ برگها ضعیف است: از دلایل کم رنگ شدن برگ ها ، می تواند نور کم باشد. گیاه را به محل روشن تری منتقل کنید. همچنین گیاه خود را هر چند وقت یکبار بچرخانید تا تمام بخش های آن ، مقابل نور غیر مستقیم خورشید قرار بگیرد.

برگها و ساقه ها بد شکل و چسبناک بوده و حشرات سبز رنگی روی انها مشاهده میشود: گیاه خود را به سم حشره کش نفوذی ، هفته ای یکبار سم پاشی کنید تا علائم آن از بین برود.

حاشیه برگها قهوه ای و چین و چروک دار میشوند: این مشکل به خاطر سردی هوا اتفاق می افتد ، گیاه خود را به مکانی گرم منتقل کنید.

برگها و ساقه ها خود را می اندازند،چروک دار  و خشک میشوند: در این صورت نیز یعنی که هوا بسیار سرد می باشد ، گیاه خود را به مکانی گرم تر منتقل کنید تا این مشکل پس از مدت زمانی برطرف شود. البته که این اتفاق در پاییز طبیعی می باشد ، چون کالادیوم به زمستان گذرانی می رود.

برگها زرد می شوند: اگر این مشکل برای گیاه شما اتفاق افتاد ، یعنی اینکه به طور بیش از حد آبیاری شده است.

کالادیوم

در اینجا سعی کردیم تا به طور کامل برای شما گیاه کالادیوم را معرفی کنیم ، امیدوار هستیم که مورد رضایت شما واقع شده باشد.

ممنون که تا آخر همراه ما بودید ، اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، حتما برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *