سیر تا پیاز گیاه کاسنی | خواص گیاه کاسنی و طرز مصرف آن

زمان مطالعه : 11 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 21 آذر 1402
معرفی گیاه کاسنی

در این مقاله می خواهیم به معرفی کاسنی و چگونگی مصرف آن بپردازیم. همراه ما باشید.

معرفی گیاه کاسنی

کاسنی گیاهی چند ساله و علفی است که دارای ساقه های ایستاده با شاخه های متعدد و راست به ارتفاع 10 تا 100 سانتی متر ، بدون کرک و متراکم هستند.

برگ های ساقه ای بسیار کوچک ، خطی و بدون دمبرگ ، دمگل های نازک و راست ، مجتمع در کپه های بزرگ و استوانه ای ، گریبان دارای برگک های فرعی ، نهنج دارای تا کرک های ابریشمی و کوتاه ، میوه فندقه ( کاشفه ) ، در انتها دارای 2 تا 3 ردیف تار کرک های کوتاه می باشد.

این گیاه در آسیا ، اروپا و اکثر مناطق جهان کشت می شود.

اصولا به صورت علف هرز در حاشیه مزارع ، جاده ها و دامنه کوهستان ها به وفور در ایران یافت می شود. شهر هایی که گیاه کاسنی در آنها می روید عبارت است از :گلستان ،مازندران ، گیلان ،آذربایجان، کردستان ، کرمانشاه ، ایلام ، لرستان ، همدان ، اراک ،اصفهان ، چهارمحال و بختیاری ، فارس ، یزرد ، کرمان ، بوشهر ، خوزستان ، هرمزگان ، خراسان ، تهران و سمنان.

کلیه قسمت های گیاه کاسنی قابل استفاده است.

خواص درمانی گیاه کاسنی

در کتب سنتی ایران ، این گیاه هندباء نام دارد. پزشکان قدیم از گیاه کاسنی به عنوان گیاهی با طمع سرد استفاده می کردند. کاسنی یکی از گیاهانی می باشد که به طور زیاد توسط خانواده های ایرانی استفاده می شود. این گیاه در طب قدیم برای زردی کودک نیز مورد استفاده بوده است.

از خواص این گیاه می توان به مقوی ، تامین کننده مواد معدنی ، ضد کم خونی ، اشتها آور ، محرک معده ، تصفیه کننده خون ، ضد درد ، صفرا آور ، ادرار آور ، تقویت کننده اعصاب ، ملین ، کرم کش و تب بر اشاره کرد.

از دیگر فواید و کاربرد های گیاه کاسنی می توان به رمان التهاب صفراوی ، التهاب مفاصل ، حبس شدن آب در بدن ، یرقان ،مالاریا ، سنگ کلیه ، نقرس و یبوست اشاره نمود.

عرق کاسنی نیز اثرات مشابهی دارد. همچنین کاسنی به عنوان تقویت کننده معده ، معرق ، ملین ، صفرا و کبد تاثیر زیادی دارد.

تمامی قسمت های گیاه کاسنی به ویژه ریشه و برگ های آن قابل استفاده می باشد.

از خواص های دیگر گل کاسنی می توان به ضد مالاریا ، ضد دیابت ، ضد میکروب ، ضد آلرژی ، آنتی اکسیدان و ضد التهاب اشاره کرد. .ریشه گیاه کاسنی سبب افزایش ترشح صفرا می شود و به دلیل اثر تحریکی بر شیره معده سبب افزایش اشتها می شود. جوشانده این گیاه ملین و ادرار آور است. همچنین این جوشانده را در زمان مبتلا بودن به سنگ های کلیوی و صفراوی ، بیماری های کبدی و ورم های ایجاد شده و در مجاری ادراری مصرف می کنند.

همانطور که گفتم استفاده از گیاه کاسنی برای تصیه خون بسیار مفید می باشد ، به این منظور سالاد کاسنی را در برنامه غذایی خود قرار دهید. از اثرات مفید کاسنی حفظ کبد در برابر سموم کبدی است و این اثر با ماده ای به نام تتراکلروکربن (CARBON TETRACHOLORIDE) به اثبات رسیده است. دقت داشته باشید که هرچه عرق کاسنی تلخ تر باشد ، اثرات آن نیز بیشتر خواهد شد.

جالب است بدانید که جوشانده گیاه کاسنی خاصیت ضد ویروسی دارد.

 

-کاسنی مناسب برای کاهش وزن

گیاه کاسن دارای فروکتوز بوده و اینولین به خودی خود شکلی از فیبر طبیعی است و اگر در برنامه غذایی گنجانده شود همین فیبر موجود در کاسنی تاثیر بسزایی در تحرکات روده ودر درمان یبوست را دارد وبه کنترل و کاهش وزن کمک شایانی می کند.

هر دوی این اهداف به تنظیم گردلین که نخستین اسید آمینه ای است که با احساس گرسنگی و رفتار غذاجویانه مرتبط می باشد ، کمک فراوانی می کند. مصرف کاسنی موجب کم شدن ترشح هورمون گردلین و منجر به کنترل پر خوری و ایجاد احساس سیری یا پری شکم می شود که این امر می تواند برای کاهش و تناسب وزن بسیار عالی و کاربردی باشد.

 

-کاسنی کاهش دهنده درد های مفصلی

از گیاه کاسنی به طور سنتی برای درمان درد آرتروز به کار رفته و مطاعات نشان می دهد که کاسنی به طور چشمگیری دارای خواص ضد التهابی می باشد. که به همین دلیل موجب کاهش درد های مفصلی و استخوانی می شود.

علاوه بر استفاده به صورت دمنوش می توانید از ضماد برگ کاسنی نیز برای کاهش درد مفاصل استفاده کنید. کاسنی را برای مدتی در آب بخیسانید، آن را به همراه روغن بنفشه له کرده و روی موضع دردناک برای چند ساعت ببندید.

 

-کاسنی مناسب برای بارداری

یکی از مشکلاتی که در بدو تولد کودک اتفاق می افتد ، زردی آن است. یکی از روش های جلوگیری زردی کودکان ، جلوگیری آن در دوران بارداری می باشد. عرق کاسنی با پاکسازی کبد ، دفع مواد زائد  سمومات کبد و تصفیه خون نقش بسیاری زیادی در جلوگیری کودک به زردی دارد.

وقتی کبد و خون مادر باردار از مواد زائد و سمی پاک شود، تاثیر فوق العاده ای بر روی زیبایی جنین دارد.کاسنی و مصرف عرق کاسنی در طول دوران بارداری می تواند با پاک سازی کبد و تصفیه خون ، نقش مهم در زیبایی کودک ایفا نماید.

یکی از موارد طبیعی که می تواند در کنترل خون و کاهش یافتن آن کمک کند ، عرق کاسنی می باشد. عرق کاسنی با تصفیه خون ، کبد و پاکسازی بدن از سمومات مختلف می تواند کمک شایانی در کاهش فشار خون در دوران بارداری داشته باشد.

ایمنی در برابر بیماری های عفونی ، از ویژگی عرق کاسنی می باشد. عرق کاسنی خاصیت ادرار آوری دارد و با تقویت مثانه و کلیه ها و پاک کردن آنها از سنگ و خارج کردنشان از سموم و نیز پاک کردن مجاری ادراری نقش بسیار زیادی در جلوگیری و درمان عفونت ادراری در دوران بارداری دارد.

 

-کاسنی مفید برای سلامت قلب

گیاه کاسنی به دلیل داشتن منیزیوم و پتاسیم برای سلامت قلب مناسب می باشد. این گیاه تپش قلب را کاهش می دهد و به حد نرمال می رساند. استفاده چند ماهه از دمنوش برگ کاسنی برای کسانی که مشکلات قلبی دارند ، توصیه می شود. اگر در حال حاضر برای مشکلات قلبی خود ، از دارو مصرف می کنید ، در استفاده از کاسنی تعادل را حفظ کنید.

 

خواص برگ های گیاه کاسنی

برگ های کاسنی ادرار آور ،‌ قاعد آور ،‌هضم کننده هستند و برای درمان درد های نقرس ، روماتیسم و زردی ، از جوشانده ریشه گیاه استفاده می شود. برای درمان آسم ، سردرد ، بادشکن ، تقویت مغز ازجوشناده کاسنی استفاده می شود.  همچنین این گیاه دارای خاصیت حفاظت کننده کبد می باشد و می توان آن را به غذا اضافه نمود.

در کشور پاکستان از تمام قسمت های گیاه کاسنی ( برگ ، گل ، ریشه و دانه) به عنوان پادزهر ، درمان سرفه ، درمان اثرات سرما خوردگی ، درمان بیماری های چشمی ،‌  درمان هپاتیت ، درمان بیماری های کبد ، دفع سنگ کلیه و مجاری ادراری ، درمان سردرد و بیماری های گلو استفاده می گردد.

برگ کاسنی دارای ویتامین “ث” می باشد و در حفظ جوانی بسیار موثر می باشد. برگ کاسنی ، زهر طحال را از بین می برد و کیسه صفرا ،‌ یرقان و درد های معده و کبدی را معالجه می کند.

 

کاسنی

 

کاربرد های گیاه کاسنی در مناطق جنوب ایران

این گیاه به نام کاسنی و یا کاشنی خوانده می شود. از برگ و ساقه های گیاه به صورت دم کرده برای رفع گرمی بدن استفاده می شود. از این گیاه عرق کاسنی استخراج می شود که به عنوان تصفیه کننده خون ، تقویت معده ، دفع سنگ مجاری ادراری ، رفع مشکلات کبدی و درمان یرقان استفاده می گردد.

 

کاشت گیاه کاسنی

تکثیر کاسنی از طریق کاشتن میوه آن صورت می گیرد. میوه کاسنی به مدت 5 تا 6 سال قوه نامیه خود را حفظ می کند، و کاشت آن در زمینهای آماده نسبتاً مرطوب و دارای کود حیوانی کافی صورت می گیرد. کاشت دانه در زمین امکان دارد که با دست و یا ماشین های مخصوص به صورت خطی انجام شود. پس از پراکنده کردن دانه در زمین با غلتک ملایم ، روی دانه را با یک قشر نازک خاک می پوشانند. می توانید بذر ها را در خزانه و یا محل اصلی آن بکارید.  اگر بذر را در خزانه بکارند پس از آنکه نهال دارای چهار برگ شد آن را به محل اصلی منتقل می کنند. هر گاه که بذر را در محل اصلی آن بکارند ، پس از سبز شدن ، باید بوته ها را تنک کرد تا فاصله بین بوته ها روی خط 20 سانتی متر باشد.

 

داشت گیاه کاسنی

پس از رشد و پیدایش گیاه جوان ، هنگامی که ساقه های آنها به ارتفاع چند سانتی متر رسیده باشند و یا در امتداد و خطوط شیارها بخوبی نمایان شد اقدام به زدن کج بیل می کنند و سپس علفهای هرز را از زمین خارج می سازندو بعلاوه پس از گذشت 10 تا 20 روز اعمال فوق را به منظور اصلاح زمین مجدداً انجام می دهند.

 

برداشت گیاه کاسنی

برگ های گیاه کاسنی را معمولا در مرداد ماه میچینند و آنها را در هوای آزاد و یا در اتاق هایی تحت تاثیر گرمای ملایم خشک می کنند. از هر هکتار زمین زراعی به طور متوسط معادل یک تا پنج تن برگ کاسنی به دست می آید. برداشت ریشه کاسنی در ماه های مهر و آبان صورت میگیرد که به وسیله چنگال یا وسایل مجهزی از زمین خارج می کنند. طول ریشه به 50 سانتی متر می رسد ، چرا که خارج کردن آنها مهارت و ابزار مخصوص خودش را می خواهد.

 

نیاز های اکولوژی گیاه کاسنی

-خاک

بهترین و مناسب ترین زمین برای گیاه کاسنی لیمونی سبک که دارای مواد الی باشد. در خاک های هوموسی نیز محصول فراوان حاص می شود.

 

-نوردهی

گیاه کاسنی نیاز به نور کمی دارد و در زمین های نسبتا کم نور و مرطوب می روید. نور زیاد برای گیاه کاسنی مناسب نمی باشد و محصول خوبی به همراه نخواهد شد. نور مستقیم نیز برای کاسنی مفید نمی باشد.

 

-دما

کاسنی محصول آب و هوای خنک و فصل نسبتا سرما می باشد و نسبت به سرمای زمستان مقاومت خوبی دارد. گرمای شدید نواحی گرمسیر باعث زود جوانه زدن گیاه می شود.

 

-آبیاری

آبیاری گیاه باید به طور مرتب و منظم انجام گردد. در سه هفته اول کاشت ، حداقل گیاه را یکبار در روز آبدهی کنید. در ادامه تعداد دفعات آبیاری را می توانید به دو بار در هفته کاهش دهید.

از آب های سرد و دارای املح فراوان برای آبدهی گیاهتان استفاده نکنید ، چون به ریشه آن صدماتی وارد می کند.

آبیاری زیاد برای کاسنی مفید نمی باشد و باعث پوسیدگی ریشه آن می شود. سعی کنید تا تعادل را در آبیاری گیاه حفظ نمایید.

 

-کود

کاسنی برای رشد خود به 120-80 کیلوگرم در هکتار ازت، 80کیلوگرم فسفر و 180-120کیلوگرم در هکتار پتاسیم نیاز دارد.

موارد منع مصرف گیاه کاسنی

سعی کنید همیشه در مصرف تمام گیاهان ، تعادل را رعایت کنید تا به مشکلی برنخورید. زیاده روی در مصرف گیاه کاسنی باعث مسمومیت می شود.

مبتلایان به حبصه باید در مصرف گیاه کاسنی احتیاط کنند تا دچار مشکل خاصی نشوند.

مصرف گیاه کاسنی در زمان سرفه ، برای انسان مضرر می باشد.

 

انواع گیاه کاسنی

دو نع کاسنی مورد کاشت می باشد. ری یا شیکوریوم اندیوم که برگ باز شده آن مورد استفاده قرار میگیرد و دیگری شیکوریوم انتیبوس یا کاسنی تلخ که سبزی سالادی معروف به آندیو را تولید میکند .

نوع اول دارای برگ های گرد با بریدگی هایی در کنار برگ است و در نوع دوم یا کاسنی تلخ ، برگ ها کشیده و رنگ آن تیره و فاقد بریدگی می باشد. ریشه این گیاه به عنوان سبزی مصرفی ندارد و فقط برگ های آن برای سالاد استفاده می شود.

 

کاسنی

در این مطلب سعی کردیم تا به طور جامع و کامل گیاه کاسنی را برای شما معرفی کنیم و از تمام خصوصیات آن برای شما بگوییم. امیدوار هستیم که مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

ممنون که تا آخر همراه ما بودید. اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، حتما برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *