معرفی جامع گیاه آووکادو + روش نگهداری و تکثیر آن

زمان مطالعه : 15 دقیقه
زمان انتشار : 27 اسفند 1401

در این مقاله می خواهیم به معرفی گیاه آووکادو بپردازیم. همراه ما باشید.

نام انگلیسی این گیاه ، Persea Americana می باشد.

کاشت آووکادو در خارج از خانه به عنوان درخت میوه ممکن است سخت و دشوار باشد اما اگر آن را در منزل بکارید ، بسیار سرگرم کننده و لذت بخش است. اگر صبر کافی داشته باشید ، نهال شما به گیاهی کوچک و جذاب با برگ های براق و بیضی شکل 10 تا 20 سانتی متری تبدیل می شود.

آووکادو به عنوان گیاه خانگی مزیت های فوق العاده ای دارد.

درخت میوه آووکادو در طول سال همیشه سبز و برگ های آن پهن است.

در صورتی که بخواهید آووکادو را در فضای باز بکارید ، می تواند تا 9 تا 18 متربه صورت افقی رشد داشته باشد. اما اگر آن را در گلدان بکارید ، رشدش کاهش خواهد یافت.

در حدود 400 نوع مختلف آووکادو وجود دارد که بعضی از آن ها دارای پوست صاف و سبز رنگ بوده ولی پوست برخی از آن ها سیاه و خشن است. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مایاها و اینکاها از این میوه استفاده می کرده اند.

 

گلدهی آووکادو

گل آذین اووکادو خوشه مرکبی است که از جوانه های جانبی شاخه منشا میگیرد. هر گل آذین شامل تعداد بسیار زیادی گل ریز به رنگ زرد یا سبز رنگ پریده می باشد. اگرچه یک درخت بالغ در هر دوره گلدهی ممکن است حدود یک تا دو میلیون گل تولید کند ولی فقط حدود  200 تا میوه بالغ خواهد داشت. این حجم وسیع گل در مجموع سبب خروج آب زیادی از درخت می شوند ، پس در دوران گلدهی باید مراقب تنش گیاه نیز باشید.

گلهای اووکادو توسط زنبور های عسل گرده افشانی می شوند. در بخش قاعده ای که پرچم ها مستقر شده اند ، یک جفت غده ترشحی نکتار وجود دارد که در فاصله هر سه پرچم به طور متناوب قرار گرفته اند ، هر پرچم دارای چهار کیسه گرد استکه گرد های چسبناک را رها می کنند.

 

نژاد های آووکادو

ارقام تجاری اووکادو از سه نژاد گواتمالایی ، مکزیکی و هند غربی منشاء گرفته اند. بخش عمده رقم هایی که در باغداری پیشرفته مورد استفاده هستند ، شامل دو رگ هایی از دو نژاد گواتمالایی و مکزیکی است.

 

میوه گیاه آووکادو

شرایط رشد گیاه آووکادو

-آبیاری

یکی از ارکان مهم برای رشد عالی گیاه آووکادو ، آبیاری منظم می باشد. می توان گفت که تمام نژاد های آوووکادو به خشکی هوا و رطوبت ناشی از زه کش ضعیف خاک حساس اند. در صورتی که زه کشی خاک شما مناسب باشد ، مشکلی برای گیاه پیش نخواهد آمد.

برای رشد سالانه درخت آووکادو بارش سالانه که در حدود هزار و دویست و پنجاه تا هزار و هفتصد و پنجاه میلی متر نیاز دارد. اگر میزان بارش به این گونه باشد ، دیگر نیازی به آبیاری نیست.

اگر می خواهید گیاه خود را آبیاری کنید ، باید دقت داشته باشید که آب باید ولرم و بدون املاح باشد. بهترین آب برای آبدهی به آووکادو ، آب های مقطر و تصفیه شده است. اگر به این نوع آب ها دسترس ندارید ، می توانید آب لوله کشی را به مدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار دهید ، تا املاح آن بپرد.

خشک بودن بستر آووکادو در دوران گلدهی برای این گیاه بهتر می باشد ، اما بارش باران در این زمان نمی تواند صدماتی به گیاه بزند. ارقام نژاد وست ایندین و نژاد مکزیکی تحمل بیشتری نسبت به بارندگی های تابستانی و خشکی هوا دارند.

در فصل زمستان آبیاری گیاه را کاهش دهید ، چون هوا به حد کافی سرد می باشد و نیاز زیادی به آبیاری نیست. همینطور در روز های گرم سال ،‌ آبیاری را افزایش دهید ، چون که آب دریافتی گیاه زود تبخیر می شود.

 

-نوردهی

آووکادو مانند درخت موز در آفتاب کامل رشد خوبی را دارد. این گیاه می تواند اندکی سایه را نیز تحمل کند. اما به طور کلی گیاهانی که در جایی سر پوشیده نگهداری می شوند ، به نور زیادی احتیاج دارند. بهترین مکان برای نگهداری گیاه آووکادو ، پشت پنجره جنوبی منزل می باشد. اگر گیاه خود را به تازگی کاشته اید ، به نور غیر مستقیم بدهید ، چون در اوایل ضخامت و سختی کمی دارد و ممکن است آفتاب مستقیم باعث سوختگی آن شود.

بهترین نور برای گیاه آووکادو ، نور صبحگاهی می باشد. در بعد از ظهر می توانید گیاه را به تراس و یا مکانی نیمه سایه منتقل کنید تا به استراحت بپرداز.

نور کم باعث پژمردگی و خمیدگی گیاه آووکادو می شود.

 

-دمای مناسب

هر گیاهی برای رشد خوب ، نیاز به دمای مناسبی دارد. به جز نژاد وست ایندین بقیه ارقام میوه آووکادو سازش خوبی با شرایط گرم و مرطوب ندارند. درجه مناسب برای رشد این درخت 25 تا 28 درجه سانتی گراد میباشد. گرمای بیش از این مقدار فتوسنتز گیاهان را کاهش می دهد. برای نمو گل ها ، رشد لوله گرده  و نمو جنین در طول روز برابر با 20 تا 35 درجه سانتی گراد و در شب 20 درجه سانتی گراد است.

زمانی که گیاه درحال گلدهی می باشد ، دمای کمتر از 17 در روز و کمتر از 12 در شب ، به گلها صدماتی وارد می کند و میوه درخت را کاهش می دهد. از طرفی نیز اگر در روز دما بیش از 33 و در شب بیش از  28 سانتی گراد شود ، رشد لوله گرده و نمو جنین را کاهش می دهد.  رشد کم لوله گرده و جنین محصول درخت را کم میکند.

آووکادو نیازمند رطوبت بالای 50 درصد است.

اگر گیاه خود را در گلدان کاشته اید ، در زمستان آن را در منزل خود نگهداری کنید. چون ممکن است که گیاه دچار سرما و یخ زدگی شود.

دقت داشته باشید که به گیاه آووکادو شوک دمایی وارد نکنید. به طور مثال گیاه در دمای 25 درجه مستقرر است و شما آن را به طور ناگهانی به دمای زیر 5 درجه منتقل می کنید ، در این صورت گیاه دچار استرس می شود.

گل آووکادو را در کنار وسایل گرمایشی و سرماشی قرار ندهید ، چون هیچ گیاهی تغییرات مصنویی را دوست ندارد و از آن لذت نمی برد.

آووکادو بر خلاف اینکه هیکل بزرگ و تنومندی دارد ، در واقع درختی نحیف و ظریف است. به همین دلیل باد و برف سنگین می تواند به راحتی به گیاه صدماتی وارد کند. به همین سبب نصب بادشکن از عناصر مهم برای کسانی است که می خواهند این محصول را به صورت تجاری رشد دهند.

 

-خاک مناسب

آووکادو قابلیت و توانایی رشد در انواع مختلف خاک را دارد. خاک های لومی شنی و آتشفشانی و آهکی میتوانند محل رشد مناسبی برای این درخت باشند.

مقدار PH مناسب بستر کشت آووکادو 5 تا 7 میباشد. زهکس مناسب در کاشت آووکادو اهمیت بالایی دارد. زیرا آووکادو به پوسیدگی ریشه حساسیت زیادی دارد. به همین سبب بهتر می باشد که عمق ایستایی بالاتر از عمق یک متر نشود. خاک اهی بسیار شور بستر مناسبی برای کشت آووکادو نمی باشد.

بهترین خاک برای این گیاه مخلوطی از خاک باغچه + شن + پیت موس می باشد.

هسته آووکادو را طوری در گیاه بکارید که نیمی از آن بیرون باشد. دقت داشته باشید که پس از کاشت ، گلدان را جلوی نور خورشید قرار دهید. سپس خاک گلدان را به طور مرتب آبدهی کنید.

خاک گلدان باید همیشه مقداری رطوبت در خود داشته باشد اما این به معنا خیس بودن نیست. اگر برگ های آووکادو شما زرذ شد ، یعنی بیش از حد آبیاری شده اند.

زمانی که ساقه حدودا به ارتفاع 25 سانتی متر رسید ، 2 سانتی متر را از بالای ساقه حذف کنید. اینکار گیاهتان را پر پشت تر می کند. آووکادو به شرایط مدیترانه ای نیز علاقه مند است.

 

-تعویض گلدان

گل آووکادو در اوایل کاشت خود نیازی به تعویض گلدان ندارد ، اما بهتر می باشد که هر چند وقت یکبار ریشه آن را بازبینی کنید. اگر رویت کردید که ریشه از گلدان خارج شده است و یا فضای کافی برای رشد بیشتر را ندارد ، گلدان را تعویض کنید. گلدان جدید نباید بسیار بزرگ باشد ، چون رشد گیاه را کاهش می دهد.

بهترین زمان برای تعویض گلدان هر دو سال و آن هم در فصل بهار می باشد.

عملیات تعویض گلدان را جلوی نور مستقیم خورشید انجام ندهید.

در هنگام جا به جایی گیاه به گلدان جدید اگر دیدید که ریشه دچار بیماری شده است ، آن بخش را هرس کنید تا به قسمت های دیگر گیاه سرایت نکند. همچنین به آرامی و با دقت گیاه را به گلدان جدید خودش منتقل کنید. در این هنگام ریشه گیاه اگر آسیب ببیند ، گیاه ممکن است از دست برود.

 

-هرس کردن

درختان برای رشد و نمو ، هرساله به هرس نیازمند هستند. نکته ای که وجود دارد این است که رقم های ستودنی این گیاه در سالهای اول رشد خود نیاز به هرس دارند ولی سایر گونه ها احتیاجی به هرس کردن ندارند. از سوی دیگر به هنگام هرس کردن ، به این نکته توجه داشته باشید که شاخه های اضافه و خشک شده گیاه را قطع کنید.

روش های تکثیر درخت آووکادو

سه روش برای تکثیر آووکادو وجود دارد. درخت آووکادو از طریق بذر ، قلمه زدن و پیوند زدن قابل تکثیر و گسترش می باشد.

-کاشت پذر آووکادو

در کاشت بذری پس از برداشت میوه محصول و قبل از آنکه هسته میوه گیاه خشک شود ، برای کاشت در خاک اقدام نمایید. برای این منظور می توانید هسته گیاه را درون آب قرار دهید تا جوانه بزند. دقت داشته باشید که هسته این گیاه نرم و گوشتی است ، برای کاشت ابتدا چهار عدد خلال دندان آماده کنید و هسته را طوری قرار دهید که قسمت نوک تیز آن به سمت بالا باشد. سپس خلال دندان ها را در جهات مختلف هسته و به صورت افقی ، به هسته متصل نمایید تا کمی در داخل خاک فرو رود.

یک لیوان پر از آب تهیه کنید و خلال دندان را طوری داخل لیوان قرار دهید که لبه های لیوان بر روی خلال دندان قرار بگیرند ، طوری که قسمت زیرین هسته در زیر آب و قسمت بالایی هسته در بالای آب قرار بگیرد. پس از گذشت زمان بذر گیاه جوانه می زند و ریشه دار می شود که شما می توانید ریشه های گیاه را در آب تماشا کنید. پس از گذشت مدت زمانی بذر گیاه را در داخل گلدان بکارید و در نهایت برای ادامه رشد ، به زمین اصلی منتقلش کنید. توجه داشته باشید که پس از گذشت 7 سال ، دوباره شروع به باردهی می کند و به همین سبب بهتر می باشد  از سایر روش های کاشت استفاده کنید ، چرا که استفاده از سایر روش ها ، باردهی گیاه زودتر انجام می شود.

 

-کاشت قلمه آووکادو

در روش قلمه زنی ابتدا یک چاقوی تیز تهیه نمایید و سپس درختی را برای بریدن قلمه زنی انتخاب کنید که علاوه بر باردهی بالا از کیفیت محصول مطلوبی نیز برخوردار باشد. پس از انتخاب درخت و شاخه با استفاده از چاقو و یا قیچی باغبانی قلمه را به اندازه 10 تا نهایت 20 سانتی متر از شاخه گیاه جدا کنید و سپس به آن هورمون ریشه زدایی بزنید و گودالی در عمق مناسب ایجاد و قلمه ها را درون آن بکارید و با خاک نرم آغشته با مواد آلی و غنی روی قلمه ها را بپوشانید و آن را آبیاری کنید که پس از گذشت زمان ، قلمه ها ریشه دار می شوند و گیاه شروع به رشد می کند.

 

-پیوند زدن آووکادو

پیوند زدن یکی دیگر از روش های راجی تکثیر گیاه آووکادو می باشد. بسیاری از کشاورزان با این روش درخت و گیاهان خود را قلمه دار می کنند. اینکار باعث افزایش کیفیت محصول نیز می شود و به نسبت سایر روش ها ، عملکردی بهتر را دارد.

 

-ازدیاد با پیوند میوه آووکادو

اگر می خواهید گیاه خود را به صورت تجاری هرس کنید باید به سراغ تکثیر پیوندی بروید.  دانه های وست ایندین که به عنوان پایه استفاده میگردند در مناطق گرمسیری رشد بیشتری دارند. اما دانه هایی با نژآد مکزیکی رشد بهتری در مناطق خنک تر و نیمه گرمسیری دارند.

پایه هایی که باید روی آن عملایت انجام داد ، سنشان باید 5 تا 8 ماه باشد و قری معادل حداقل 6 میلی متر را دارا باشند. معمولا پیوند های مجاورتی، جانبی، و اسکنه برای تکثیر آووکادو کاربرد بیشتری دارد. شاخه پیوندک در زمستان سال قبل از اجرای پیوند برداشت میشود، معمولا این شاخه را از میان شاخه های خوابیده و انتهایی درختان سالم که فاقد رشد هستند انتخاب میکنند. پر کاربرد ترین روشی که برای تکثیر آووکادو مورد استفاده قرار میگیرد ، پیوند قاشی و سپری می باشد.

 

گیاه آووکادو

نحوه برداشت میوه درخت آووکادو

به هنگام برداشت ، میوه آووکادو را با دست خود بگیرید و بکشید که به راحتی از شاخ جدا شوند ، که پس از چیدن میوه را در داخل سبد یا جعبه بگذارید و به همین روش به برداشت این گیاه بپردازید. قسمت ساقه این گیاه ترد است که به راحتی از شاخه گیاه جدا می‌شود بنابراین نیاز به چاقو برای برداشت ندارید.

 

آفت و بیماری درخت آووکادو

موش و موش خرما: موش و موش خرما از آفات رایج این درخت به شمار می آید که همچون یک کرم پا برگ را لوله می کند و باعث خسارت شدید به درخت می شود.

کرم قهوه‌ای: کرم قهوه ای نوعی حشره کوچک به رنگ قهوه ای است که به درخت آسیب میزند که راه مبارزه با آن استفاده از سموم پاشی و همچنین مبارزه فیزیکی است.

لیسه حلزون: لیسه حلزون نیز از آفت های دیگر این درخت است که هر سال خسارات های زیادی را در پی دارد.

شپشک های سپردار: شپشک های سپردار در شرایط اقلیمی مختلف آسیب‌های جدی ای را به درخت وارد می‌کند.

تریپیس و لاروهای پیچاننده برگ: تریپس و لارو های پیچاننده برگ ، به گیاه خسارات زیادی وارد می کنند.

بیماری‌های قارچی ورتیسیلیوم: بیماری‌های قارچی ورتیسیلیوم از بیماری‌های رایج درختان مثمر به شمار می رود.

برای مقابله با این نوع آفات باید به شکل منظم و برنامه ریزی شده ناحیه اتصال برگ با ساقه را بررسی کرد تا در صورت رویت این گونه آفات ، بتوان آنها را سم پاشی کرد.

 

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی آووکادو

  • از برگ های این گیاه به عنوان جوشانده برای بهبود و درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود.
  • از برگ های این گیاه به عنوان ادویه در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
  • از میوه تازه این گیاه برای سالاد خوری نیز استفاده میگردد.
  • در اروپا به عنوان یک غذای کامل شناخته می‌شود که معمولاً آن را با سس و سالاد میل می‌کنند.
  • از عصاره طعم دهنده گیاه آووکادو برای تهیه بستنی استفاده می کنند
  • این گیاه در تهیه روغن نقش دارد.
  • برای تازه خوبی مناسب می باشد.
  • دانه های این گیاه خاصیت دارویی و درمانی بسیاری دارند.

توجه داشته باشید که برگ های آووکادو برای حیواناتی همچون اسب ، گاو و بز سمی می باشد ، بنابراین از برگ این گیاه برای حیوانات استفاده نکنید. اگر حیوانات خانگی دارید ، این برگ ها را دور از دسترس آنها قرار دهید.

 

میوه گیاه آووکادو

در این مقاله به طور جامع به معرفی گیاه آووکادو پرداختیم. امیدواریم که مورد توجه و رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشید.

بسیار خوشحالم و تشکر می کنم از شما که تا آخر همراه سایت ما بودید. اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، در قسمت کامنت ، برای ما ارسال کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *