معرفی درختچه توری و روش نگهداری آن  | سیر تا پیاز گل توری

زمان مطالعه : 12 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
درختچه توری

در این مقاله می خواهیم به معرفی درختچه توری بپردازیم. همراه ما باشید.

معرفی درختچه توری

درختچه توری گونه ای محبوب در دنیا می باشد که در بهار با باز شدن گلهایش منظره ای زیبا ایجاد می کند. درخت توری به دلیل چینش زیبا و مرتب ، شکوفه های آن را به یک درخت زیبا تبدیل کرده است. شما با کاشت این درختچه در باغچه و یا گلدان خود ، می توانید از ویژگی های آن نهایت لذت را ببرید.

درختچه توری دارای گونه های بسیار زیادی می باشد که یا خزان پذیرند و یا در طول سال سبز هستند. درختچه توری ، درختچه ای خزان کننده با رنگ خزان قرمز بسیار زیبا می باشد. برگ های این گیاه پس از تغییر رنگ ، تا حدود یک ماه بر روی شاخه ها باقی می مانند و پس از آن خزان می کنند.

درخت توری جزء گیاهانی محسوب می شود که دوره شکوفایی طولانی دارد و تقریبا دوره ماندگاری شکوفه هایش از دو تا چهار ماه می باشد. به همین دلیل است که بسیاری از مردم به فکر پرورش این گیاه افتاده اند. یکی از ویژگی های درختچه توری ، ریختن پوست خاکستری رنگش است. برگ های درخت توری سبز و کوچک هستند که در فصل پاییز به رنگ نارنجی و زرد تبدیل می شوند. گلهای درختچه توری  خوشه مانند هستند که اندازه این خوشه ها تقریبا بزرگ می باشد که به رنگ های صورتی ، بنفش و سفید بر روی شاخه ها خود نمایی می کند.

درختچه توری در طول رشد خود قادر است تا 12 متر نیز رشد کند ولی اگر آن را در گلدان بکارید ، رشد آن کاهش خواهد یافت.

این درخت بهترین شرایط خود را در مناطق گرم و خشک دارد که معمولا در تابش نور مستقیم خورشید رشد می کند. درختچه توری مناسب شرایط ساحلی و مرطوب نمی باشد. همچنین که نمی تواند سرما را تحمل کند.

 

دلایل عدم گلدهی گیاه درختچه توری

-عدم هرس به موقع

هرس دیر هنگام یکی از شایع ترین اتفاقات در خصوص گلدهی کم گیاه است. توری باید پس از اتمام گلدهی و یا پیش از جوانه زدن اول بهار ، هرس شود.

-خشکی و بی آبی

در صورتی که هوای تابستان شما بسیار گرم و خشک می باشد ،‌ ممکن است گیاه به خواب برود.  در چنین شرایطی ممکن است کمی دیرتر از حد معمول، با شستشوی گیاه یا بارندگی، گل بدهد.

-سرما

گیاه توری مناسب شرایط آب و هوایی گرم میباشد. اگر تابستان های منطقه شما ، سرد و مرطوب است و یا گیاه را در مکانی سرد کاشته اید ، گیاه توری گلدهی مناسبی را نخواهد داشت. بهتر می باشد تا در فصل زمستان گیاه را به داخل خانه منتقل کنید.

-بالا بودن میزان نیتروژن در خاک

زیاد بودن نیتروژن خاک می تواند به تولید برگ سر انجام شود و باعث شود گیاه گلدهی مطلوبی نداشته باشد.  زمانی این اتفاق رخ میدهد که توری در وسط چمن که کود دهی مکرر و زیاد انجام میشود، کاشته شده باشد. میزان نیتروژن خاک را در طول فصل رشد گیاه کاهش دهید ، تا توری عمل گلدهی را انجام دهد. برای کود دهی توری در فصل بهار کود متعادل آهسته رهش ارگانیک بدهید.

-میزان نور کم

گیاه توری باید در روز حداقل 6 ساعت نور خورشید دریافت کند. اگر گیاه شما تنها نصف روز آفتاب میگیرد یا در زیر سایه درختان بزرگ قرار دارد ، ممکن است گلدهی آن کاهش داشته باشد.

-رشد ناکافی

همانطور که در قبل گفتم ، گلدهی توری در شاخه های جوان انجام خواهد شد. بنابراین اگر گیاه شما رشد کمی دارد و یا به هر دلیلی رشد آن متوقف شده است ، طبیعی می باشد که در آن سال گلدهی مطلوبی نبینید.

-عدم استفاده از رقم مقاوم

رقم یا واریته گیاه نیز اهمیت دارد. برخی از ارقام گیاه توری که کاشته میشوند بیشتر از سایرین گل میدهند و برخی زودتر یا دیرتر گلدهی انجام میدهند.

-زهکشی ضعیف

عدم زهکشی مناسب و خیس ماندن خاک به مدت طولانی می تواند باعث توقف رشد گیاه و کاهش گلدهی آن شود. با بهبود زه کشی خاک و کاهش دادن آبیاری ،‌ می توانید این مشکل را برطرف کنید.

-هجوم آفت و بیماری

یکی از دیگر از دلایل گلدهی کم گیاه درختچه توری ، هجوم شته ها می باشد. شته ها می توانند باعث کم شدن گلدهی گیاه شوند. در صورتی که درخت ارتفاع زیادی داشته باشد ، قطعا نمی توانید شته ها را پیدا کنید.

-عمیق بودن محل کشت

گیاه توری را باید به صورتی بکارید که سیستم ریشه آن دقیقا همسطح خاک باشد. اگر گیاه توری بسیار عمیق کاشته شود ، ممکن است ریشه ها نتوانند اکسیژن کافی دریافت کنند.

-رشد بیش از حد ریشه

اگر هیچ یک از شرایط گفته شده در بالا برای گیاه شما اتفاق نیوفتاده است اما همچنان گلدهی مطلوبی ندارد ، به عنوان آخرین راه می توانید هرس ریشه ها را انتخاب نمایید.

معمولا این کار در گیاهان قدیمی و کهنه که بیش از حد رشد کرده اند ، انجام می شود تا مجددا شروع به رشد و گلدهی کند.

 

روش نگهداری درختچه توری

-آبیاری

نگهداری درختچه توری در فصل تابستان نیازمند آبیاری فراوان و زیاد می باشد. بهترین زمان برای آبیاری این گیاه ، وقتی است که حاکش خشک شده باشد. همانطور که در قبل گفتم درختچه توری علاقه زیادی به رطوبت ندارد.

از آبیاری زیاد پرهیز کنید. چرا که موجب پوسیدگی ریشه درخت توری خواهد شد. شما می توانید برای رفع این مشکل ، خاک خود را زه کشی کنید تا آب های اضافه از زیر آن خارج شوند.

در فصل زمستان نیاز زیادی به آبیاری نمی باشد ، چون که هوا به حد کافی خنک است و گیاه زود به زود تشنه نمی شود. در روز های گرم سال ، آبیاری را افزایش دهید ، چون آب دریافتی گیاه زودتر تبخیر می شود.

آبیاری کمتر از حد نیاز نیز برای گیاه توری اصلا مناسب نیست و موجب پژمردگی آن می شود. آبدهی نقش مهمی در زندگی و رشد درتخچه توری دارد.

از آب های سرد و دارای املاح بالا برای گیاه خود استفاده نکنید. آب های سرد باعث آسیب دیدن ریشه درختچه توری خواهند شد. بهترین آب برای این درخت ، آبی ولرم و بدون املا (کلر) می باشد. شما می توانید از آب مقطر و تصفیه شده نیز برای آبیاری گیاه خود استفاده نمایید. اگر فقط به آب لوله کشی دسترسی دارید ، بهتر می باشد ظرف آب را به مدت یک روز در اتاق قرار دهید ، تا املاح آن بپرد ، سپس آبیاری درخت خود را انجام دهید.

 

-نور

درختچه توری برای رشد عالی خود ،‌ نیازمند نور مستقیم و کامل خورشید می باشد. درختچه توری از معدود گیاهانی است که از نور مستقیم خورشید لذت می برد.

نور مناسب برای رشد عالی درختچه توری نقش مهمی دارد. اگر نور مورد نیاز برای گیاه توری دریافت نشود ،‌ برگ های آن دچار رنگ پریدگی ، ریزش غنچه ها و کاهش گلدهی می شوند.

سعی کنید تا در روز حداقل 4 ساعت نور مسقتیم به درختچه توری بدهید. بهترین مکان برای قرار دادن گیاه ، در تراس می باشد. بهتر می باشد تا بعد از ظهر ها گیاه به مکانی نیمه سایه منتقل شود.

جالب است بدانید که اگر نورد مورد نیاز گل توری دریافت نشود ،‌ بیماری های قارچی به گیاه شما حمله ور می شوند و به آنها آسیب و صدماتی وارد می کنند.

دقت کنید که هر چند وقت یکبار گیاه درختچه توری را بچرخانید تا تمام قسمت های گیاه مقابل نور خورشید قرار بگیرند. در این صورت درختچه توری رشد یکسان و همواری را خواهد داشت.

بهترین و مناسب ترین نور برای درختچه توری ، نور صبحگاهی می باشد. در این تایم آفتاب به صورت سوزان به گیاه نمی تابد و برگ های آن نیز دچار سوختگی نمی شوند.

 

-کوددهی

درختچه توری گیاهی کم توقع است و نیاز زیادی به کوددهی ندارد ، اما اگر گیاه شما از رشد خوبی برخوردار نیست ، می توانید به آن کود بزنید.

عملیات کوددهی را پایان هر سال و بعد از هرس کردن گیاه انجام دهید. کافی می باشد تا یک فنجان کوچک کود شیمیایی به خاک درختچه توری اضافه کنید. این کود نیاز گیاه را در فصل رشد برآورده می کند.

 

-خاک

درختچه توری خاکی مرطوب دوست دارد و در آن رشد خوبی را خواهد داشت. منظور از مرطوب ، غرقابی خاک نیست!

این گیاه می تواند تا حدودی شرایط خشک و گرما را نیز تحمل کند.

بهترین خاک برای درخت توری ، ترکیبی از خاک تازه باغچه و به همان مقدار مساوی خاک برگ است. باید هرساله خاک مناسب در فصل بهار ، به پای درخت بریزید. اینکار باعث می شود تا ریشه های سطحی درخت کاملا پوشیده شوند و از خطر سرما زدگی در زمستان جلوگیری می کند.

 

-هرس کردن

این گیاه برای اینکه به خوبی گل بدهد و گلهایش نیز بزرگ بشود ، باید به صورت انبوده هرس شود. بهترین زمان برای هرس درختچه توری اواخر زمستان و اوایل بهار می باشد. عمل هرس باید قبل از شروع رشد گیاه صورت بگیرد.

از آنجایی که گل های این گیاه بر روی ساقه های جدید و حاصل از رشد شکل می گیرد ، بنابراین در زمان هرس میبایست ساقه های سال قبل را که گلدهی داشته اند ، قطع کرد تا رشد ساقه های و گلدهی های جدید اتفاق بیوفتد. برای اینکه نور دریافتی به گیاه برسد ، باید کمی از شاخه های پوسیده ، پیر و ناتوان را هرس کرد. این عمل برای زیبا سازی گیاه نیز حائز اهمیت است. در درختچه های مسن ، با حذف شاخه های پیر ، می توان آنها را تحریک به وادار کردن رشد شاخه های جدید کرده.

 

-تعویض گلدان

اگر گیاه خود را در گلدان کاشته اید ، نیاز است تا هر دو سال آن را تعویض کنید. در اوایل کاشت گیاه ، نیاز به تعویض گلدان نمی باشد اما بهتر می باشد تا شما هر چند وقت یکبار ریشه گیاه را بررسی کنید ، در صورت اینکه دیدید ریشه از گلدان خارج شده است و یا فضای کافی برای آن وجود ندارد ،‌ یعنی وقت تعویض گلدان می باشد. گلدان جدید نباید بسیار بزرگ باشد ، چون گلدان بزرگ از رشد خوب گیاه جلوگیری می کند.

بهترین تایم برای تعویض گلدان ، در فصل بهار می باشد. اینکار را در فصل زمستان انجام ندهید ، چون گیاه درحال استراحت می باشد.

در زمان تعویض گیاه به گلدان جدید ، اگر رویت کردید که ریشه دچار بیماری و آفت های مختلف شده است ، آن بخش را جدا کنید تا به بقیه گیاه سرایت نکند. همچنین دقت داشته باشید تا به گیاه شوک وارد نشود.

 

-دمای مناسب

یکی از عوامل مهم در رشد گیاه درختچه توری ، دمای مناسب می باشد. بهترین دما برای این گیاه ، 10 تا 20 درجه سانتی گراد می باشد. درختچه توری دمای بالاتر را نیز تحمل می کند ، اما رشد مناسبی نخواهد داشت. دمای گیاه را کمتر از 5 درجه نیاورید.

دمای اتاق برای گیاه درختچه توری می تواند کارساز و گره گشا باشد ، به شرطی که به آن سرمای شدید وارد نشود.

گیاه خود را در فصل زمستان به داخل منزل منتقل کنید ، چون درختچه توری به سرمای زیاد حساس می باشد و ممکن است در اثر یخ زدگی از بین برود.

در فصل تابستان و روز های گرم ، عمل غبار پاشی را انجام دهید تا گیاه بتواند رشد خوبی داشته باشد.

گیاه خود را در کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید ،‌ چون که تغییرات دمایی را دوست ندارد و برگ هایش زرد خواهد شد.

همچنین به این نکته دقت نمایید که به درختچه توری شوک وارد نشود. به عنوان مثال از دمای 20 درجه به طور ناگهانی ، آن را به دمای زیر 5 درجه منتقل نکنید ، در این صورت به گیاه شما استرس وارد می شود و امکان از بین رفتن آن افزایش می یابد.

 

درخت توری

نحوه تکثیر گیاه درختچه توری

شما برای تکثیر درختچه توری می توانید از سه روش قلمه چوب سخت، قلمه های چوب نرم و کاشت بذر استفاده نمایید که در ادامه به بیان آن خواهیم پرداخت:

-قلمه های چوب سخت

برای تکثیر درخت چوبی شما می توانید از قلمه های چوب سخت که در اوایل زمستان تهیه می شوند ، استفاده کنید.  برای استفاده از قلمه سخت بایستی قلمه هایی به طول ۲۰ سانتی متر تهیه نمایید و آن ها در خاکی حاوی پیت ماس،شن و پرلیت بکارید. البته به این نکته نیز دقت نمایید که قلمه ها پیش از کاشت باید مرطوب شوند. صبر کنید تا آب های اضافه از زیر گلدان خارج شوند و بعد قلمه ها را بکارید. استفاده از هورمون ریشه زدایی ، می تواند سرعت ریشه دادن قلمه ها را ، به طور فاحشی افزایش دهد.

پس از کاشت گلدان حاوی قلمه ها را در مکانی با ۵ الی ۶ ساعت ساعت نور غیر مستقیم و با حداقل دمای ۱۸ درجه سانتی گراد قرار دهید.

روند ریشه زدایی گیاه درختچه توری ، حدود 5 تا 8 هفته طول خواهد کشید. پس از مشاهده برگ های جدید ، می توانید گلدان را به مکانی با نور مستقیم منتقل کنید.

 

-قلمه چوب های نرم

شما می توانید از قلمه های چوب نرم درختچه چوبی نیز استفاده نمایید. بایستی در اوایل تابستان از نوک ساقه های جوان گیاه ، قلمه هایی تهیه نمایید و طول این قلمه های نیز حدود 15 سانتی متر باشد و نیاز به محیطی مرطوب دارند تا پژمرده نشوند و بتوانند روند ریشه زدایی خود را به خوبی انجام دهند. توجه داشته باشید که قلمه ها باید حدود 30 سانتی متر رشد نمایند تا بتوانیم آن ها را به راحتی در فضایی آزاد بکاریم.

 

-کاشت بذر

شما می توانید از طریق کاشت بذر نیز به تکثیر گیاه درختچه توری بپردازید.  توجه داشته باشید که میوه های این درختچه در فصل پاییز جدا خواهند شد و بایستی آن ها را به طور کامل خشک شوند تا مطمئن شوید که کامل رسیده اند. باید بذر ها در طول فصل زمستان در مکانی گرم و خشک نگهداری شوند و با فرا رسیدن فصل بهار می توانید آن را درون خاکی حاوی خاک برگ و پرلایت به صورت سطحی و در عمق حدود ۰.۵ سانتی متر بکارید. اکنون می توانید گلدان را در کنار پنجره ای گرم و آفتابگیر قرار دهید.

دمای مناسب برای رشد این گیاه ، 25 تا 30 درجه سانتی گراد می باشد.

روند جوانه زنی گیاه حدود سه هفته طول خواهد کشید و گیاه نسبت به دمای زیر 10 درجه حساس است ، به همین سبب ، زمانی که گیاه را به محیط بیرون منتقل می کنید ، از دمای هوا مطمئن شوید ، تا به گیاه صدمه ای وارد نشود.

 

مشکلات درختچه توری

شته ها می توانند بر روی ساقه گیاه مشکلاتی را به وجود بیاورند. از طرفی نیز این گیاه نسبت به مکان های سایه و مرطوب حساس می باشد و اگر در چنین شرایطی قرار بگیرد ، دچار برخی از بیماری های قارچی مانند سفدک پودری خواهد شد. گاهی اوقات نیز ممکن است که لکه برگی بر روی گیاه ظاهر شود که البته عوارض کمتری نسبت به سفیدک پودری دارند.

 

درخت توری

در این مقاله به معرفی کامل درختچه توری و ویژگی های آن پرداختیم ، امیدوار هستیم که مورد توجه و رضایت شما قرار گرفته باشد.

بسیار متشکرم که تا آخر همراه سایت شرمیلا بودید. اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

نظرات (1)

  1. سعید

    درختچه توری در منطقه سردسیری رشد میکنه ؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *