معرفی کامل گیاهان قاعده آور | چه گیاهانی قاعده آور هستند؟

زمان مطالعه : 12 دقیقه
زمان انتشار : 26 اسفند 1401
درمان تاخیر در قاعدگی

خانم ها به خوبی می دانند که تاخیر در دوره قاعدگی امر بسیار استرس زایی بوده و برای آنها آزار دهنده است. اما با پیشرفت اطلاعات علمی در مورد گیاهان ، می توانید به راحتی این مشکل را درمان کنید.

فقط باید دقت داشته باشید که قبل از مصرف این گیاهان حتما تست بارداری را انجام دهید ، چون تمامی گیاهان قاعده آور برای جنین ضرر دارند و در صورت باردار بودن سبب سقط جنین می شوند.

سندرم پیش از قاعدگی مرحله ای است که خانم ها قبل از شروع چرخه قاعدگی با تعدادی از علائم روبرو می شوند که شامل نوسانات خلقی، کمردرد، تحریک پذیری، نفخ، علائم شبه آنفولانزا و … می باشد. در برخی از انها در دوران قاعدگی خونریزی شدید، چرخه های نامنظم، ضعف و درد بدن ، علائم معده آن را تجربه می کنند که برای بسیاری از خانم ها خسته کننده است.

قاعدگی بخشی از سلامت زنان است اما این بدان معنا نیست که نیازی به مراقبت پزشکی ندارد و هدف از درمان کاهش علائم در هنگام قاعدگی است.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای کمک به درد، قرص های هورمونی برای کمک به تنظیم قاعدگی و عادی سازی خونریزی تجویز می شود.

یکی از اصلی ترین دلایل تاخیر در قاعدگی حامله بودن می باشد. اما اگر این دلیل سبب این تاخیر نباشد ، یعنی می توانید از این گیاهان قاعده آور استفاده نمایید.

در ادامه گیاهانی که می توانند به انجام شدن قاعدگی کمک کنند را معرفی می کنیم.

گیاهان قاعده آور:

۱- جعفری:

یکی از پرکاربردترین سبزی های ما ایرانی ها جعفری است که میتوان ان را به سادگی در منزل پرورش داد و خواص فوق العاده ای هم دارد.

جعفری به دلیل خواص بسیاری که دارد ، باعث تعادل هورمونی در بدن زنان شده و با افزایش ترشح میزان استروژن به درمان قاعدگی نامنظم و درد پریود کمک زیادی می‌کند.

دمنوش جعفری به دلیل مقادیر بالای آپیول موجود در آن به عنوان یک قاعده آور طبیعی شناخته می شود که به تنظیم چرخه ی قاعدگی کمک کرده، قاعدگی نامنظم و سندروم پیش از قاعدگی را درمان می کند و کمرد درد و دل درد شدید پریود را کاهش می دهد.

هم جعفری خشک و هم نوع تازه آن می تواند برای درمان بی نظمی قاعدگی مورد استفاده قرار گیرد.

چای جعفری را در آب جوش بریزید و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پس از این که کاملا رنگ گرفت، مصرف نمایید.

یکی از مصارف جعفری برای خانم‌ها استفاده از اسانس یا دمنوش جعفری برای درمان و تنظیم قاعدگی است.

مضرات: این گیاه توسط چه کسانی نباید مصرف شود؟ گیاه جعفری توسط کسانی که شیر ده هستند و مشکلات کلیوی دارند نباید خورده شود.

از قسمت خواص گل جعفری میتوانید به طور کامل با خواص این گیاه معجزه آسا آشنا شوید.

جعفری

۲- زعفران:

زعفران نوعی گیاه پرخاصیت است که در ایران با نام طلای سرخ نیز معروف می‌باشد و نقش زیادی در عطر و طعم غذاهای ایرانی دارد.

اکثر افراد گمان می‌کنند که مصرف زعفران در قاعدگی ضرر دارد ؛ در حالی که این گونه نیست! این گیاه به دلیل خواص فوق‌العاده‌ای که دارد نقش بسیار زیادی در درمان اختلالات قاعدگی و افسردگی ایفا می‌کند. علاوه بر این‌ها ، زعفران می‌تواند باعث کاهش فشار خون و افزایش انرژی شود. این گیاه می تواند کمک خیلی زیادی به مشکل تاخیر در قاعدگی کرده و این مشکل را به راحتی درمان کند.

براساس نتایج به دست آمده از تحقیقات انجام شده بر روی زعفران ، مصرف مقدار معینی از این گیاه می‌تواند میزان تولید سروتونین در مغز را کنترل کند و سبب رفع اختلالات قاعدگی شود.

۳- انیسون:

انیسون دارای برخی ترکیبات شیمیایی است که مشابه استروژن در بدن زنان عمل می کند و می تواند برای درمان مشکلات قاعدگی و یائسگی در زنان بسیار مفید باشد.

انیسون گیاهی با سابقه طولانی که دارد از آن به عنوان یک داروی کمکی در ساخت داروهای آسم، سرفه، دیابت، نفخ، معده و داروهای درمان بی خوابی استفاده می شود. از دانه انیسون، روغن انیسون برای ساخت دارو و درمان مشکلات گوارشی و سایر مشکلات نظیر قاعدگی و گر گرفتگی استفاده می شود.

دانه انیسون به دلیل دارا بودن ترکیبات شیمیایی مشابه استروژن می تواند در تنظیم قاعدگی و مشکلات دوران قاعدگی بسیار موثر باشد.

زنانی که از داروهای ضد بارداری هورمونی استفاده می کنند ، در زمان استفاده از انیسون می بایست از روش های دیگر ضد بارداری استفاده نمایند ؛ زیرا انیسون با داروهای هورمونی تداخل دارویی دارد.

۴- ریشه گیاه زنبق:

زنبق گیاهی است که ریشه های آن خواص دارویی زیادی دارد. این گیاه در کنار گیاهان دارویی متعددی برای آماده سازی داروهای هومیوپاتیک یا به تنهایی برای آماده کردن دم نوش استفاده می شود.

ریشه گیاه زنبق خاصیت آرامش بخشی دارد و می تواند به خوبی درد قاعدگی در زنان را به حداقل رساند. استفاده از دمنوش این گیاه برای تنظیم زمان قاعدگی بسیار خوب است و توصیه می شود.

برای تهیه چای گیاهی زنبق کافیست یک قاشق مرباخوری ریشه خشک آن را در یک لیوان آب جوش به مدت زمان 10 دقیقه دم کنید.

از این چای روزی 3 بار مصرف نمایید.

 

۵- زنجفیل:

زنجبیل نوعی ادویه پر مصرف در جهان محسوب می شود که محبویت آن در کشورهای آسیایی بسیار زیاد است و علاوه بر اینکه به عنوان یک طعم دهنده قوی مورد استفاده قرار می گیرد ، به عنوان داروی گیاهی هم شناخته می شود.

از زنجبیل برای درمان مشکلات معده و روده استفاده شده و یک رژیم غذایی محسوب می شود.

در صورتی که دچار تاخیر در قاعدگی شده اید ، زنجبیل با ایجاد انقباضات رحمی می تواند باعث کمک به پریود شدن شما شود. علاوه براین ، زنجبیل باعث کاهش درد و گرفتگی های قاعدگی ، کاهش حالت تهوع ، کاهش احتمال استفراغ و … خواهد شد.

نکات مهم :

در کودکان زیر دو سال نباید استفاده شود.
مصرف زیاد زنجبیل موجب سوزش سر دل می شود.
افرادی که سنگ کلیه دارند، باید قبل از مصرف زنجبیل حتما با پزشک خود مشورت نمایند.

چگونه زنجبیل بخوریم ؟

نوع تازه یا خشک این گیاه را می‌توان به عنوان چاشنی در غذا‌ها ‏ یا به صورت جوشانده به همراه مقداری عسل یا شکر به عنوان یکی از گیاهان قاعده آور استفاده کرد.

برای تهیه چای زنجبیل یک قاشق چای خوری زنجبیل خرد شده را در یک قوری بریزید و روی آن آب جوش بریزید. به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه کنار بگذاری. سپس زنجبیل را با صافی از آب جدا کنید. هر روز می توانید ۳ الی ۴ فنجان چای زنجبیل بخورید تا شاهد تاثیر معجزه آسای آن باشید.

 

۶- پیاز :

پیاز یکی از سبزیجاتی است که همواره در دسترس ما بوده و استفاده های خیلی زیادی از آن داریم و در اکثر خانه های ایرانی یافت می شود.

پیاز در طول یائسگی از کبد حمایت می کند و به بیرون ریختن هورمونهای زائد کمک می کند. خوردن کلسیم به اندازه کافی در طول این دوره ضروری است، پیازحاوی کلسیم هستند.

چه کسانی نباید پیاز بخورند ؟

پیاز میزان قند خون را کاهش می دهد ؛ بنابراین بیماران دیابتی قبل از مصرف قند خون خود را چک کنند ، چون ممکن است سطح قند خون آن ها را کاهش دهد. بنابرین بیماران دیابتی باید در مصرف آن دقت کنند.

البته مضرات آن در مصرف بیش از حد آن به وجود می آید. در صورتی که پیاز را بیش از حد مصرف کنید ، نمی توانید از خواص شگفت انگیز آن بهره مند شوید.

۷- نخود

مصرف نخود یکی از روش‌های خانگی برای کاهش علائم دوران یائسگی از جمله تعریق زیاد، نوسانات خلق‌وخو و گر گرفتگی می باشد.

نخود حاوی فیتواستروژن بوده که به تعادل هورمونی بدن خانم‌ها کمک کرده و از بروز بیماری‌های زنان مانند سرطان سینه جلوگیری می کند.

آهن، فسفات، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین K موجود در نخود به ایجاد و حفظ ساختار و قدرت استخوان کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان به ویژه در زنان یائسه را کاهش می دهد. این گیاه نفخ آور است و در دوران شیر دهی نباید بیش از اندازه مصرف شود.

نخود

۸- گیاه بابونه:

چای بابونه به‌‌عنوان یک گیاه دارویی طبیعی برای دوران قاعدگی محسوب می شود.

بابونه با افزایش میزان گلیسین ، ماهیچه‌های رحمی را آرام کرده و از گرفتگی عضلات جلوگیری می کند.

شما برای این امر می‌توانید دو قطره روغن بابونه را با روغن‌های مریم‌گلی، ریحان و رزماری ترکیب کرده و بر روی شکم خود بمالید تا درد دوران قاعدگی کاهش یابد.

بابونه برای زنان خواص قاعده آوری دارد و گیاه تسکین دهنده دردهای دوره قاعدگی محسوب می شود.

گیاه بابونه ترشحات دوران قاعدگی را تا جای زیادی درمان می کند.

همچنین برای درمان عفونت زنان به شکل گیاهی می توانید گیاهان بومادران و آویشن و پولک را بکار ببرید و از انها استفاده نمایید.

 

۹- زرد چوبه:

زرد چوبه در کورکومین دارد که این ماده سبب می شود درد در قاعدگی کاهش یابد و باعث نظم در قاعدگی شود. زرد چوبه بسیار معروف است و امروزه در بسیاری از غذای های ایرانی استفاده می شود.

البته بیش از حد زرد چوبه را مصرف نکنید ، چون هورمون‌های استروژن و پروژسترون را کاهش می دهد.

 

۱۰- بادرنجوبه:

این گیاه دارای طبعی گرم و خشک بوده و تاثیرات مثبت زیادی برای زنان دارد. از جمله رفع عوارض یائسگی و درمان دردهای قبل از قاعدگی.

خانم‌ها می توانند از دمنوش بادرنجبویه به صورت روزانه برای خود و خانواده‌شان استفاده کنند.
طرز تهیه دمنوش بادرنجبویه به این صورت است که روزی دو بار بایستی مصرف شود. هر بار حدود 5 گرم از برگ گیاه را در قوری چینی بریزید و ۱۵دقیقه روی بخار دم و به صورت گرم میل نمایید.

هنگام بارداری از این گیاه به هیچ عنوان نباید استفاده کرد. همچنین برای کسانی که کم کاری تیروئید دارند ، استفاده از این گیاه توصیه نمی شود.

 

۱۱- شنبلیله:

شنبلیله یک گیاه مشابه شبدر و بومی نواحی مدیترانه ای، جنوب اروپا و نواحی غربی آسیا می باشد. دانه های آن جهت پخت و پز و تهیه دارو استفاده می شود. دانه های شنبلیله بو و طعم مشابه شربت افرا دارد. برگ های شنبلیله در هند به عنوان سبزی استفاده می شود.

شنبلیله بصورت خوراکی جهت رفع مشکلات گوارشی مانند کاهش اشتها، ناراحتی معده، یبوست، التهاب معده بکار می رود . شنبلیله همچنین جهت درمان دیابت، قاعدگی دردناک ، سندروم تخمدان پلی کیستیک ، چاقی ، مشکلات قلبی-عروقی مثل سخت شدن جداره عروق و بالا رفتن چربی خون شامل کلسترول و تری گلیسرید استفاده می شود. استفاده از گیاه شنبلیله برای منظم کردن قاعدگی بسیار مفید است و توصیه می شود.

شنبلیله

۱۲- گل همیشه بهار:

گل همیشه بهار خواص بسیار زیادی دارد . از جمله درمان‌های پوستی ، بهبود عملکرد دستگاه گوارش با دمنوش ، تقویت سیستم ایمنی بدن ، درمان عفونت‌های چشم ، پوست و اندام‌های تناسلی ،کاهش التهاب و آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد ، کاهش قرمزی چشم و التهاب ملتحمه ، دارای خواص ضدعفونی‌کننده ، درمان زخم ، سوختگی و راش،کاهش درد و اسپاسم‌های عضلانی، دفع حشرات ، آفات کشاورزی و … بوده که در ادامه خواص آن برای خانم ها را بررسی میکنیم.

یکی از این گیاهان قاعده آور ، گل همیشه بهار است که می تواند پریودی به تاخیر افتاده را روی نظم آورد. همچنین گل همیشه بهار با حس آرامبخشی و ضد دردی که دارد می تواند باعث کمتر شدن درد شکم و آزار های قاعدگی در شکم شود.

گل همیشه بهار به دلیل داشتن طبع گرم و قاعده آور بودنش ، نباید در دوران بارداری مصرف شود.

 

۱۳- گیاه ثوم:

یکی دیگر از گیاهانی که تاثیر خیلی زیادی در درمان تاخیر پریودی دارد گیاه ثوم است. بسیاری از افرادی که به دنبال حل شدن تاخیر قاعدگی شان هستند ، باید بدانند که طبیعت این گیاه گرم و خشک می باشد.

مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی مضر است. همچنین ممکن است باعث به وجود آوردن اختلالات انعقادی در خون شود.

 

۱۴- گزنه:

گزنه یکی از مفیدترین گیاهانی است که در همه جا کشت می شود. این گیاه که بومی اروپا، آسیا، آفریقای شمالی و آمریکای شمالی است ، از خواص زیادی برخوردار است. به ویژه اگر به صورت دم کرده مصرف شود.

خواص گیاه گزنه برای دوران قاعدگی بسیار مفید است و می تواند خون ریزی و درد را به طور قابل توجی در این دوران کاهش دهد. همچنین با استفاده از گزنه می توانید مشکل تاخیر در قاعدگی را به راحتی حل نمایید.

 

۱۵- موسیر:

موسیر گیاهی است شبیه به سیر و پیاز ولی برخلاف پیاز ، گل های آن تخم نمی دهند و البته بویی مطبوع تر از سیر دارد. این گیاه چاشنی‌ای اشتهاآور و دارای طبیعت گرم بوده و انواع مختلفی دارد که بهترین نوع آن رنگ قرمز مسی دارد.

گیاه موسیر ااز نظر ترکیبات شیمیایی دارای حدود 1-0/06 درصد اسانس میباشد که شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو ترکیب گوگردی است.
همچنین دارای آلیسین – آلیساتین 1و2 هم می باشد.

موسیر سرشار از ویتامینC، پتاسیم، فیبر، اسید فولیک،کلسیم و آهن است و منبع خوبی از پروتئین محسوب می شود. بنابراین یک سبزی مفید برای سبزی خواران به حساب می آید.

استفاده از موسیر برای کم کردن درد قاعدگی و منظم کردن زمان آن بسیار کاربردی و مفید است.

 

۱۶- تره:

تره به خانواده پیاز ، پیازچه و سیر تعلق دارد. تره ساقه های سبزه تیره شبیه به پیازچه دارد و طعم بسیار ملایم و کمی شیرینی و بافتی خامه تر دارند. جزء سبزیجات کم کالری بوده که میتواند به کاهش وزن کمک بسزایی کند.

همچنین تره شباهت زیادی به ساقه های پیازچه دارد. با این تفاوت که مثل پیازچه پیاز ندارد و به صورت ساقه تنها است.

تره سبزی بسیار مغذی و کم کالری محسوب می شود. یک بسته 100 گرمی تره حاوی 31 کالری است! در عین حال از نظر ویتامین و مواد معدنی فوق العاده عالی می باشد.

تره به راحتی می تواند قاعدگی را بهتر کند. خونریزی در قاعدگی در برخی زنان به حدی زیاد است که نمی توان آن را کنترل کرد. استفاده از تره برای کم کردن این خونریزی بسیار موثر است.

سعی کنید که از این گیاه خیلی استفاده نکنید ، چون سبب ضعیف شدن چشم می شود. اگر از این سبیزجات زیاد استفاده شود ، باعث ایجاد اختلالات گوارشی خواهند شد.

توصیه می شود که زنان باردار از این سبزیجات استفاده نکنند.

 

۱۷- کرفس:

تحقیقات علمی نشان می دهد که ترکیبات موجود در آب کرفس می توانند با نشانه های قاعدگی مانند نفخ، سردرد، و درد در ناحیه شکم مقابله کند.
ماده شیمیایی گیاهی آنتول موجود در آب کرفس به مقابله با گرگرفتگی که می تواند در دوران قاعدگی رخ دهد، کمک می کند.

 

۱۸- دارچین:

دارچین یکی از ادویه‌های بسیار خوشبو و خوش‌طعم جهان است. انسان‌ها در سرتاسر دنیا، به دلیل خواص درمانی متعدد، از هزاران سال پیش برای این ادویه ارزش زیادی قائل بوده‌اند. امروزه مصرف دارچین به شکل‌های مختلف از جمله دمنوش و چای دارچین، ترکیب دارچین و عسل، عرق دارچین و… برای بهره‌مند شدن از خواص درمانی این ادویه رایج است.

این ادویه برای از بین بردن درد های قاعدگی بسیار خوب و مفید میباشد.

 

۱۹- فلفل سیاه:

همه ما در غذاهایمان کم و بیش از فلفل سیاه استفاده می کنیم ؛ اما جالب است بدانید که فلفل سیاه خواص درمانی زیادی دارد. یکی از این خواص تسکین دردهای قاعدگی و کاهش انقباضات رحمی استطبع فلفل گرم خشک است که برای معده فوق العاده مفید است. بر اساس تحقیقات ، فلفل سیاه در تسکین دردهای قاعدگی و کاهش انقباضات رحمی بسیار مفید واقع می شود.

سعی کنید بیش از حد از این ادویه جذاب استفاده نکنید ، چون مصرف بیش از حد آن سبب اختلالات دارویی خواهد شد. همچنین مصرف بیش از حد آن برای دوران بارداری خوب نیست.

فلفل سیاه

شما می توانید نظرات و سوالات خود را در قسمت پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در کمترین زمان به سوالات شما پاسخ می دهند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *