برای رشد گیاه چه آبی مناسب است؟

زمان مطالعه : 8 دقیقه
زمان انتشار : 24 اسفند 1401
آبیاری

به طور کلی سلامت گیاهان تحت تاثیر عوامل محیطی به ویژه نور خورشید، درجه حرارت دمای محیط و میزان آب دریافتی قرار می گیرند. اما آبیاری کردن هر گیاهی شاید به آسانی آنچه که تصور می کنید نباشد و باید بیشتر و کامل تر از آن نگهداری شود.
شاید برای شما سوال باشد که مناسب ترین آب استفاده شده برای گیاه چیست؟ یعنی از آب لوله کشی استفاده کنیم بهتر است و  یا آب تصفیه شده؟
بعضی از افراد تصور می کنند که آب لوله کشی برای گیاه مفید است و املاح موجود در آن برای رشد گیاهان مفید است اما چنین نیست و آبیاری باید دقیق تر صورت بگیرد که در ادامه در مورد آن بیشتر توضیح خواهیم داد.

استفاده از آب لوله کشی مناسب است؟

همانطور که گفته شد آبی که دارای املاح باشد نمی تواند برای گیاه خوب باشد و ممکن است روی رشد گیاه تاثیر بدی داشته باشد.اما اکثرا کسانی که از گل و گیاهان آپارتمانی نگهداری می کنند نمی توانند آب دیگری برای گیاه فراهم کنند و آس.ان ترین روش همان آب لوله کشی است . اگر دوست دارید که از آب لوله کشی برای این گیاه استفاده کنید سعی کنید که حتما قبل از آبیاری گیاه آن را در یک لیوان قرار دهید تا املاح آن کمی کاهش بیایند و به گیاه آسیب نرساند.

آب لوله کشی چه فوایدی دارد؟

از مهم ترین فواید آن قابل دسترس بودن آن است که در هر زمان می توان از این آب برای گیاهان استفاده کرد. همچنین این آب استاندارد نوشیدن دارد و مشکلی برای گیاه ندارد.

مضرات آَب آشامیدنی:

این آب در خود موادی مانند کلر و فلوراید دارد که باعث ضرر به گیاه می شود. کلسیم و منیزیم موجود در آب سخت می تواند در خاک گلدان لایه ای را تشکیل دهد که آب را دفع کند.

آبیاری

آب معدنی:

آب تصفیه شده نسبت به آب لوله کشی متفاوت است و می توانیم بگوییم که این آب چون از زیر زمین می آید و در خود مواد معدنی دارد برای گیاهان کمی مفید است.این آب برای آشامیدن خیلی خوب است.

مزایای استفاده از آب معدنی:

همانطور که گفته شد آب معدنی در خود عناصری مانند کلسیم و منیزیم دارد که برای گیاه بسیار مناسب است. همچنین درون آب معدنی موادی مانند کلر و فلوراید وجود ندارد و به گیاه آسیب نمی رسد.

معایب استفاده از آب معدنی:

استفاده زیاد از بطری های آب معدنی سبب می شود  که هزینه های زیادی روی دست شما بماند. اگر بخواهیم به یکی دیگر از معایب آن اشاره کنیم می توانیم بگوییم که با استفاده زیاد از بطری های آب معدنی به طبیعت آسیب خواهد رسید.

آب تصفیه شده:

آب تصفیه شده همان آب لوله کشی است که تصفیه شده تا برای گیاه و یا آشامیدن بهتر باشد. این آب برای آشامیدن بسیار مناسب است اما برای گیاهان می تواند کمی مضر باشد ، چون که این آب درون خود هنوز هم کلر دارد و همین کلر به گیاه آسیب می رساند. اما به یاد داشته باشید که استفاده از این آب خیلی خیلی بهتر از آب لوله کشی است.

فواید آب تصفیه شده:

آب تصفیه شده نسبت به آب لوله کشی کلر کمتری دارد.

مضرات آب تصفیه شده :

آب تصفیه شده نسبت به آب لوله کشی وقت بیشتری می گیرد و همچنین باز هم درون خود کمی کلر دارد.

آب مقطر:

آب مقطر یکی از گزینه های مناسب برای آبیاری گیاه می باشد.چون که این آب درون خود کلر و املاح بد ندارد و یه گیاه آسیب نمی رسد.آب مقطر بنوعی آب خالص می باشد و بدلیل سبکی و نداشتن کلر آب مناسب برای گیاه و گل های آپارتمانی بحساب می آید.بدلیل نداشتن املاح و رسوبات و همچنین آنتی باکتریال بودنش، منبع مناسب برای تغذیه و رشد گیاه بصرفه می باشد.
طبق آزمایش های انجام شده این آب بر روی گیاهان تاثیر خوبی دارد و بعد از مدتی گیاه رشد خوبی دارد.

فواید استفاده از آب مقطر:

این آب املاح ندارد و همین باعث می شود املاحی مانند کلر و رسوبات به گیاه آسیب نرساند. با استفاده از آب مقطر و نصب پمپ دستی آب می توانید در مصرف آب لوله کشی نیز صرفه جویی کنید.

آب مقطر عاری از مواد معدنی (کلسیم، منیزیم و سدیم) است که این مسئله مانع شکل گیری سطحی نفوذناپذیر بر روی خاک می شود و هوارسانی خاک را مختل نمی کند.

مضرات استفاده از آب مقطر:

فراهم کردن این آب نسبت به آب لوله کشی طولانی تر است. همچنین درون این آب املاح مفید مانند کلسیم ومنیزیم وجود ندارد و باید این عناصر را به نوعی دیگر برای گیاه فراهم کنید.

روش درست آبیاری گیاهان

آب قند یا آب نمک:

عده ای از افراد می گویند که استفاده از آب قند و یا آب نمک می تواند برای گیاه مفید باشد اما این فرضیه کاملا اشتباه است. استفاده از آب نمک که بطور کامل باعث از بین رفتن گل و گیاه شده و بسیار مضر می باشد. اما استفاده از آب شکر در یک آزمایش انجام شده در کلاس دوم انجام شد و در آن آزمایش به یک گیاه آب شکر دادند و به گیاه دیگر آب عادی در نهایت دیده شد که آب شکر بهتر از آب معمولی می باشد.

این تاثیر در گیاهانی که در محیط های کنترل شده خارج از خاک رشد می کنند بسیار چشمگیرتر بود. برای گیاهانی که در آب پرورش می یابند بهتر است. چرا که محیط پرورش این گیاهان یعنی آب، توان تولید قند و ذخیره آن را برای گیاه ندارد.

PH آب مناسب برای گیاهان:

یکی دیگر از مهم ترین نکاتی که باید به آن دقت کنید پی اچ خاک است. اگر پی اچ خاک به درستی رعایت نشود مشکلات زیادی برای زمین های کشاورزی و یا گیاهان آپارتمانی ایجاد می کند.

میزان pH آب و محیط ریشه نقش مهمی در جذب عناصر دارد و هرچه PH آب از 4.5 کمتر شود یا از 9 بیشتر شود اثرات زیانباری بر روی گیاه می گذارد.گیاهان مختلف دامنه pH خاصی برای رشد مناسب دارند و معمولا بین 6  تا 7.5 است.
آب مقظر خنصی است و پی اچ 7 دارد به همین سبب برای گیاه مفید می باشد.

کیفیت آب کشاورزی:

معیار هایی وجود دارند که کیفیت آب کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهند. این معیار ها عبارت اند از: شوری یا مقدار املاح و مقدار سدیم نسبی.

شوری یا مقدار املاحی که باید فراهم کنید:

اگر مقدار شوری آب از حدی بیشتر شود کیفیت آب کاهش می‌یابد و باعث تجمع املاح در خاک می‌شود. آب‌ها از نظر شوری به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند:

شوری کم:  این شوری کمتر از 250 میکرو موس بر سانتی‌متر می باشد و برای بسیار از گیاهان مفید می باشد و اکثر گیاهان می توانند در آن رشد کنند.

شوری متوسط:این مقدار شوری برای گیاه می تواند کمی مضر باشد و باید برای گیاهانی که به شوری حساس هستند مقدار بیشتری آب استفاده شود.

شوری زیاد: استفاده از این آب‌ها تنها در گیاهان مقاوم به شوری و خاک‌های با زه‌کشی بالا ممکن است.

شوری خیلی زیاد: این شوری بیشتر از 2200 میکرو موس بر سانتی متر می باشد و برای خیلی از گیاهان مضر است.

میزان مناسب سدیم:

سدیمی بودن یا میزان نسبی سدیم به نسبت سدیم به کلسیم و منیزیم وابسته می‌باشد اگر این نسبت بالا باشد باعث بالا رفتن مقدار سدیم خاک نیز می‌شود. از نظر میزان سدیم به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

سدیم کم: در این مقدار سدیم به راحتی می توان همه گیاهان حتی آنهایی که به خاک قلیایی حساس هستند را آبیاری کرد.

سدیم متوسط: در استفاده از این مقدار سدیم باید حتما به نوع گیاه دقت شود.در صورتی که نفوذپذیری و مقدار کلسیم خاک زیاد باشد قابل استفاده می‌باشد.

سدیم زیاد: در صورتی که نفوذپذیری بسیار زیاد و کلسیم به اندازه کافی باشد و شستشوی مداوم خاک قابل استفاده است.

سدیم خیلی زیاد: باید دقت داشته باشید که هیچ وقت از این مقدار سدیم استفاده نکنید.در استفاده از آب‌های با سدیم زیاد می‌توان با استفاده از مقادیر کمی گچ و آهک شوری و سدیم را کاهش داد.

به طور کلی بهترین آبیاری برای گیاهان چگونه است؟

یه طور کلی بهترین آب برای گیاهان آبی است که رسوب نداشته باشد و میزان کلر در آن به حداقل خود رسیده باشد.

چه میزان آبی برای رشد گیاهان درست است؟

همه می دانند که گیاهان به یک اندازه به آبیاری نیاز ندارند و هر گیاهی برای رشد باید آبیاری خاص خود را داشته باشد.گیاهانی که بومی مناطق گرمسیری می باشند به آب کمتر و گیاهانی که بومی منطق مرطوب می باشند باید بیشتر آبیاری شوند. شما می توانید ابتدا در مورد گیاه خود تحقیق کنید و آبیاری مناسب آن را فراهم کنید.

فصول مختلف سال نیز می توانند بر میزان آب مورد نیاز برای گیاهان تاثیر گذار باشند. برای مثال بسیاری از گیاهان دارویی در طول فصل بهار و تابستان بیشتر از سایر ایام سال رشد می کنند. بنابراین توانید اگر متوجه رشد کم تر از حد معمول گیاهان خانگی خود شدید، با توجه به مقطع زمانی سال نسبت به تغییر میزان آب رسانی به ان تصمیم گیری کنید.

هنگامی که به مسافرت می رویم باید گیاه را چگونه آبیاری کنیم؟

یکی از  مشکلات افراد در هنگام مسافرت آب دادن به گیاهان می باشد.شما می توانید در هنگام مسافرت از چند روش استفاده کنید.که در ادامه یکی از آنها را برای شما توضیح خواهیم داد.

آبیاری به روش فتیله ای :

بطری آب را کنار گیاه قرار دهید و سر نخ ها را در آب و سر دیگر را در گلدان قرار دهید آب از این طریق منتقل می شود و خاک را مرطوب می کند (سایز بطری بستگی به طول مسافرت دارد )

دقت کنید: دقت کنید این کار قبل از رفتن به مسافرت کار کند گاهی اوقات نوع طناب یا ماده که با آن کار می کنید آب را انتقال نمی دهد ممکن است نیاز داشته باشید که نوع مواد را تغییر دهید (مطمئن شوید که الیاف طبیعی دارد)و یا موقعیت بطری ، گیاه را تغییر دهید . بهترین انتخاب برای گیاهان خانگی با شاخ و برگ زیاد.

آبیاری گیاهان

شما می توانید نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در کمترین زمان به سوالات شما پاسخ گو هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *