تمام خواص های گیاه پونه | سیر تا پیاز گل پونه

زمان مطالعه : 10 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
خواص گل پونه

در این مقاله می خواهیم به خواص پونه بپردازیم. همراه ما باشید.

آشنایی با گل پونه

پونه یکی از گیاهان بسیار مفید در طبیعت می باشد که در خانواده نعنیان دسته بندی می شود. بیشترین مصرف این گیاه پر فایده در آشپزی و شیرینی جات استفاده می شود. البته که گل پونه از قدیم در طب سنتی به عنوان گیاهی آرامش بخش استفاده می شود. اسانس پونه برای صنایع عطر سازی مورد استفاده قرار میگیرد.

روغن پونه سمی می باشد و مهاجرین آمریکایی در قدیم از آنها به عنوان دور کننده پشه ها استفاده می کردند. نکته عجیب اینکه اسانس آن می تواند حتی باعث مرگ شخصی شود.

طمع پونه در ابتدا گرم ، گس و تلخ است اما پس از مدتی در دهان حس خنکی ایجاد می کند. این گیاه را می توانید در گلدان کاشته و در بالکن قرار دهید. پونه را می توانید از طریق ریشه تکثیر کنید.

برای بهره گیری از خواص پونه در درمان بیماری های مختلف می توانید به عنوان سبزی تازه و یا به صورت خشک شده بر روی ماست و دوغ ،  برای تهیه چای ، از دمنوش و شربت پونه استفاده کرد.

پونه گیاهی مفید است و خواص بسیار زیادی دارد که همه ی این خواص را نمی توان در یک مقاله خلاصه کرد ، به همین جهت بهترین خواص های پونه را برای شما ذکر خواهیم کرد.

 

خواص های گل پونه

-مفید برای سرما خوردگی و آنفولانزا

پونه از محتویات بالای منتول تشکیل شده و در طی سالیان متمادی به دلیل ویژگی های تحریک کننده و توانایی آن در تسکین علائم سرما خوردگی یا آنفولانزا مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه می تواند به تنفس انسان نیز کمک کند و به عنوان یک عامل تقویت کننده دستگاه تنفسی و ریه ها عمل نماید. طبق گفته طرفداران گیاه پونه ،‌ خاصیت خلط آور در پونه باعث شل شدن ساختن مخاط یا خلط می شود و آن را از سیستم تنفسی شما پاک می کند.

-مفید برای گوارش و درد معده

با رجوع کردن به سال های گذشته متوجه می شویم که از گل پونه به عنوان سلامت دستگاه گوارش و معده درد استفاده می شده است. برای کمک به معالجه نفخ ، گاز یا درد معده می توانید مقدار کمی چای پونه بنوشید. همچنین پونه دارای خواص ضد اسپاسم نیز می باشد که می تواند به تسکین درد معده یا گرفتگی معده کمک شایانی کند. بسیاری از طرفداران معتقدند که این گیاه را می توان برای بهبود عملکرد کبد و تشویق تولید صفرا برای کمک به هضم غذا ، در حد اعتدال مصرف نمود.

-موثر در درد عضلات و مفاصل

روغن پونه از کیفیت نرم و بی حس کننده برخوردار می باشد و در ماساژ برای کمک به درمان عضلات و مفاصل بدن استفاده می شود. همچنین به دلیل ویژگی های قابض ، پونه درمان خوبی برای روماتیسم و آرتریت می باشد زیرا می تواند به ریشه کن کردن اسید اوریک از سیستم گردش مواد در پا کمک کند.

-آرامبخش

پونه ممکن است که باعث آرامش انسان نیز شود. این گیاه در گذشته برای مقابله با صرع استفاده می شد و ممکن است که به آرامش اعصاب کمک کرده و به افراد در رفع مشکلات خود در خواب کمک فراوانی می کند. اما با این حال هنوز هیچ مدرکی مبنی بر اینکه پونه می تواند آرامش بخش باشد ، وجود ندارد. شما نیز می توانید از گیاهان دیگر برای ارامش و بهبود خواب خود استفاده نمایید.

-تنظیم چرخه قاعدگی

پونه بخاطر فعالیت های ایمنوگرافی معروف است. در طول سال ها از این روش برای تحریک قاعدگی در خانوم هایی که چرخه نا منظم دارند یا کسانی که قاعدگی ندارند ، استفاده می شود. البته که گزینه های جایگزین زیادی برای تحریک قاعدگی وجود دارد که بسیاری از آنان از پونه ایمن تر عمل می کنند. به همین منظور ، بسیاری از متخصصان استفاده پونه را برای این امر توصیه نمی کنند.

-روغن پونه مفید برای پوست

روغن پونه برای جلوگیری از چین و چروک صورت بسیار مفید می باشد. همچنین می توانید برای رفع خارش و سیاهی پوست نیز از روغن پونه استفاده نمایید. بهترین کار این است که با روغن پونه ، پوست خود را ماساژ دهید.

بسیاری از شما نمیدانید که طر تهیه روغن پونه چگونه می باشد که ما در اینجا برای شما ذکر می کنیم. برای این کار لازم است تا پونه را در روغن مایع خیس کنید و برای تبخیر شدن آب آن ، پونه را در معرض آفتاب قرار دهید و یا با کمی حرارت آب آن را تبخیر کنید. برای درست کردن روغن پونه ، از ظرف در بسته استفاده نکنید ، چرا که اسانس آن تغییر خواهد کرد. پس از تهیه روغن ،‌ آن را صاف کرده و برای پوست خود استفاده نمایید.

-مبارزه با عفونت

یکی دیگر از خواص پونه مبارزه با عفونت ها می باشد. بنابراین مصرف آن برای بهبود عفونت‌های مجرای ادراری، کلیه و رحم توصیه می‌شود. مصرف مقادیر اندک روغن پونه به نابودی میکروب‌ها و باکتری‌ها کمک می‌کند.

استعمال خارجی پونه با خاصیت التیام بخشی و ضد عفونی کننده اش به تمیز کردن زخم ها ،‌پیشگیری از عفونت ها و بهبود سریع تر زخم ها کمک می کند.

-پیشگیری از سرطان

پونه حاوی کوئرستین است که رشد سلول های سرطانی را کاهش و مرگ سلولی را بهبود می بخشد. شما می توانید با نوشیدن چای پونه ، از این خواص بهره مند شوید.

کسانی که با مشکل سرطان دست و پنجره نرم می کنند ، می توانند برای بهتر شدن روند درمان خود ، از گیاه پونه استفاده نمایند.

-ضد ویروس

نوشیدن چای و یا دمنوش پونه برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های ویروسی بسیار مفید واقع می شود. چرا که عصاره پونه در مقابل ویروس تب خال ویروس آنفلوآنزا، بیماری نیوکاسل و ویروس های مختلف دیگر فعال است.

-افزایش تولید صفرا

چای پونه به گوارش کمک های زیای می کند و خاصیت صفرا آوری دارد. چای این گیاه با تحریک کبد ، تولید صفرا را افزایش می دهد. مصرف چای پونه برای افرادی که می خواهند تعادل اسید و باز را حفظ کنند و از بروز بیماری ها جلوگیری کنند ، بسیار مفید و کاربردی می باشد.

-کاهش تب

چای پونه تب بر است و با افزایش تعریق به کاهش تب در بیماری های سرما خوردگی و آنفولانزا کمک شایانی می کند. شما در صورت دچار شدن به سرما خوردگی می توانید چای پونه را مصرف کنید ، تا تب شما برطرف و یا کاهش یابد.

-درمان مشکلات سکسکه

نوشیدن چای پونه در زمان سکسکه بسیار موثر و کاربردی می باشد. پونه کوهی بی اشتهایی و ضعف معده را از بین می برد و به درمان بیماری های گوارشی کمک شایانی می کند.

-خواب آور

یکی از فواید باورنکردنی و فوق العاده گیاه پونه ، خواب آوری آن می باشد. البته که می توانید از گیاهان دیگر نیز برای استراحت خود استفاده کنید اما یک چای پونه می تواند تاثیراتی مثبتی بر روی شما بگذارد.

-مزایای سلامتی پونه از دیدگاه طب سنتی هندی

شپش بدن: یک جوشانده گیاه خشک شده پونه را تهیه کنید. منطقه گزش شپش را با جوشانده 30 گرم در هر لیتر آب بشویید. اینکار را دو ، سه بار در روز تکرار نمایید.

آبله مرغان وسیفلیس: یک محلول از گیاه پونه تهیه نمایید. چهار قاشق غذا خوری ، سه بار در روز میل کنید.

روماتیسم: برای رهایی از روماتیسم ، بدن خود را به خوبی با روغن پونه ماساژ دهید. اینکار علاوه بر بر طرف کردن مشکل روماتیسم ، به آرامش انسان نیز کمک می کند.

کمبود انرژی: یک چای پونه تهیه کنید و به مدت 15 روز مرتب بنوشید تا این مشکل شما برطرف شود. دقت داشته باشید که دمنوش را در روز به به دفعات بالا مصرف نکنید ، چون بیش از حد آن برای انسان مفید نمی باشد.

بیماری ارتفاع: جوشانده برگ های خشک شده گل پونه را تهیه کنید. روزی یک فنجان میل کنید. بیماری ارتفاع به خاطر کم شدن اکسیژن در ارتفاعات بالا می باشد.

تنگی نفس: چند برگ لیمو ترش تهیه کنید. زوفای مصری و گل پونه را به مقدار مساوی اضافه کنید. یک جوشانده را آماده کرده و روزی یک فنجان میل کنید. این گیاه برای کاهش دادن استرس نیز بسیار مفید و کاربردی می باشد.

گل پونه

استفاده های دیگر پونه

روغن پونه از کل اجزای گیاه به دست می آید و در صابون سازی و به عنوان پاک کننده پارچه ها استفاده می شود.

گیاه دارای عادت پراکنده ای است که می تواند به عنوان پوشش زمین قرار بگیرد. اگرچه که در زمستان تا حدودی پراکنده است و توسط علف های هرز تهاجمی قابل از بین رفتن می باشد.

گیاه در حال رشد یا خشک کک، مورچه ها، پروانه ها، موش ها و غیره را دور می کند.

موش ها از بوی نعناع به شدت متنفرند. شما با داشتن پونه می توانید موش ها را از خود دور کنید.

بنابراین از این گیاهان در خانه ها به عنوان یک ضد جوندگان استفاده کنید و برای جلوگیری از خوردن غلات توسط جوندگان مقداری از پونه را در انبارها پخش کنید.

محلول قوی پونه که بر روی صورت اعمال می شود ، در تابستان لثه ها را محکم نگه می دارد.

 

روش تهیه دمنوش پونه

برای تهیه یک فنجان دمنوش پونه ، از یک قاشق غذا خوری سرخالی از برگ یا گل پونه ی تازه و یا یک قاشق چای خوری برگ پونه خشک شده در یک لیوان آب جوش استفاده کنید. ده دقیقه زمان لازم است تا چای دم بکشد. سپس دمنوش را از صافی رد کرده و میل کنید. در صورت علاقه شخصی ، می توانید دمنوش خود را کمی شیرین کنید.

این دمنوش را می توانید به طور معمول در روز دو و یا سه فنجان مصرف کنید و محدودیتی در طول درمان ندارد.

 

فواید دیگر گل پونه

برگ ،گل‏ و ساقه های پونه جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتی بیوتیک ‏ ها هستند. این گیاه دارای خواص بادشکن، معرق، مدر و محرک نیز می‏ باشد. دمنوش پونه را می توان برای درد های  زکام، سرماخوردگی ، مشکلات گوارشی، کم کردن تب خفیف، سردرد ها، تسکین گلودرد ، دردهای قاعدگی ، برای بهبود نفخ شکم ، حالت تهوع و بی ‏خوابی استفاده کرد و جواب مثبتی از این گیاه گرفت.

گیاه پونه برای افسردگی نیز بسیار موثر می باشد و می توان ناراحتی و خستگی را تا حدی کاهش دهد. این گیاه توانایی درمان مشکل یبوست را نیز دارد.

 

ارزش غذایی پونه

  • کالری: 44
  • چربی: 0.7 گرم
  • کربوهیدرات:8.3 گرم
  • پروتیئن:3.2 گرم

 

طرز تهیه چای دمنوش

  • چهار تا شش برگ پونه تازه لازم می باشد.
  • 2 و یک دوم فنجان آب تصفیه شده
  • یک قاشق عسل

برگ های تازه و یا خشک شده پونه را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید تا به مدت زمان 10 دقیقه باقی بماند تا دم بکشد. دمنوش پونه را می توانید با عسل شیرین کنید و بنوشید.

اقدامات احتیاطی در مورد پونه

پونه نباید هرگز توسط زنان باردار و یا مادران شیر ده مصرف شود.  این گیاه می تواند باعث انقباضات رحم و افزایش جریان قاعدگی شود و خطر سقط را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

پونه در افزایش فشار خون و پمپاژ قلب موثر می باشد ولی مصرف بیش از حد آن باعث مسمومیت می شود.

اگر دچار تشنج یا صرع هستید و کسانی که مبتلا به بیماری کبد و یا کلیه هستند ، از مصرف این گیاه خودداری کنید ،  چون هیچ کمکی به شما نخواهد کرد.

مصرف خوراکی پونه ممکن است باعث گرفتگی شکم، تب، حالت تهوع، استفراغ، گیجی، هذیان، توهم شنوایی و بینایی شود.

گیاه پونه ممکن است که بر سیستم عصبی تاثیر بگذارد و امکان دارد که باعث مشکلات مغزی شود.

مادر شیر ده باید از مصرف گیاه پونه اجتناب کند زیرا ممکن است که با شیر مادر مخلوط شود و عوارضی برای نوزاد تازه متولد شده ایجاد کند.

اسانس پونه با عوارض جانبی زیادی برخوردار می باشد. این موارد شامل درد شکم ، حالت تهوع ، استفراغ ،‌مشکلات بلع ،سر درد ، تب ، لرز ، اسپاسم عصلاتی ، نارسایی اندام ، افزایش ضربان قلب ، تغییرات نا منظم فشار خون و اغلما است.

مصرف حجم بیشتر پونه ممکن است منجر به نارسایی چند اندام شود که در نهایت باعث مرگ خواهد شد.

پونه نباید توسط افراد بیماری های کلوی و کبدی استفاده شود. گل پونه ممکن است که باعث تحریک اندام ها شود و بیماری را بدتر کند.

روغن موجود در برگ ها ضد عفونی کننده است، اگرچه در دوزهای زیاد سمی است.

در روز بیشتر از دو فنجان دمنوش پونه مصرف نکنید ، چون بیش از حد آن برای بدن مفید نمی باشد و مضرر است.

خواص پونه

دمنوش پونه

در این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل به خواص و مشکلات گیاه پونه بپردازیم. امیدوار هستیم که راضی بوده باشید.
ممنون که تا آخر همراه سایت ما بودید ، اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه تشدید ، برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *