راهنمای جامع بهترین زمان کود دادن گیاهان

زمان مطالعه : 6 دقیقه
زمان انتشار : 29 اسفند 1401
زمان مناسب کوددهی گیاهان

اکثر گیاهان برای رشد به مواد مغذی نیاز دارند؛ اما در بعضی مواقع خاک استفاده شده از مواد مغذی زیادی برخوردار نیست. از این رو می توان از کود برای جبران استفاده کرد و نیرویی به خاک بخشید تا گیاه هر چه بهتر و سریعتر رشد کند.
تمامی گیاهان کود یکسانی مصرف نمیکنند و کود هر گیاه متفاوت است. به طور مثال کاکتوس گیاهی است که در سال فقط کمی رشد می کند و به کود زیاد نیازی ندارد؛ اما گیاهانی هستند که باید هر هفته به آن ها کود داد.

کود دهی به گیاه

علائمی که گیاهان دارند

علائم مختلف در گیاهان همیشه به این معنی نیست که گیاه به مواد مغذی نیاز دارد. گاهی امکان دارد که نور یا آب برایش کافی نبوده باشد. قبل از هر کاری ابتدا شما باید علائم را شناسایی کنید و سپس وارد عمل شوید. اگر بدون اطلاع به گیاه کود دهید ممکن است گیاه از بین برود.

چگونه تشخیص دهیم که چه زمانی به گیاه کود بدهیم؟

عناصر برای گیاهان به دو دسته تقسیم می شوند. دسته محرک و غیر متحرک. نیتروژن، منیزیم، فسفر، کلر و پتاسیم جزو دسته محرک هستند. دسته محرک در بافت گیاه حرکت دارد. اگر مواد این دسته در گیاه کم باشد قسمت پایینی گیاه درگیر و پژمرده می شود.
عناصر غیر متحرک شامل کلسیم، مس، منگنز، روی، گوگرد و آهن می باشند که توانایی حرکت دورن گیاه را ندارند و علائم کمبود آنها در قسمت بالایی و برگهایی تازه روییده و جوان قابل مشاهده است.

کود دهی به گیاهان

بهترین کود برای رشد گیاهان آپارتمانی:

کودها می‌توانند حاوی درصدهای مختلفی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم باشند و تنوع نسبتاً زیادی در رابطه با فرمول‌های کودی در بازار وجود دارد که می‌تواند موجب سردرگمی مصرف کنندگان شود. اما می‌توان این مسئله را ساده کرد. یعنی اینکه برای انتخاب کود مناسب برای گیاهانتان اول از همه به نوع گیاهی که دارید توجه کنید. به طور کلی گیاهان خانگی و اپارتمانی را می‌توان به دو گروه عمومی برگی (برگ‌های زینتی) و گل‌دار تقسیم کرد. در مورد گیاهانی که برگ‌هایشان جنبه تزئینی دارند می‌توان از کودهایی با نسبت مساوی نیتروژن فسفر پتاسیم استفاده کرد و یا اگر نتیجه بهتری می‌خواهید می‌توانید از کودی استفاده کنید که مقدار نیتروژن آن کمی بیش از فسفر و پتاسیم باشد. مثلاً فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۲۰-۲۰-۲۰ و یا با شکل اختصاصی‌تر فرمول ۲۰-۲۰-۳۰ برای گیاهان برگی مناسب است.

به یاد داشته باشید که عنصر نیتروژن در تولید برگ و رشد رویشی گیاهان تأثیر مثبتی دارد. اما در مورد گیاهان گل‌دار می‌توان از کودهایی که فسفر و پتاسیم بیشتری نسبت به نیتروژن دارند استفاده کرد. برای کاکتوس‌ها و ساکولنت ها بهتر است از کودهای ازت پایین و پتاس بالا استفاده کرد مانند ۳۸-۱۱-۳ یا سایر کودها با ازت پایین. ازت بالا در کاکتوس‌ها باعث نگهداری مقادیر زیادی آب در بافت گیاه می‌شود و امکان کاکتوس شما خراب شود یا ترک بردارد.

مواد موجود در کود ها چه هستند؟

یک کود کامل دارای عناصر فسفر (P)، نیتروژن (N)و پتاسیم (k) می باشد. این سه عنصر هر کدام وظایف خاص خودشان را دارند. فسفر در رشد ریشه ها و گیاهانی با گلهای بیشتر، درشت تر و با کیفیت بیشتر تاثیر دارد.
پتاسیم در تولید گل و ریشه و یا رنگ بهتر میوه ها نقش مهمی دارد و برای مقابله با بیماری ها هم کاربرد دارد.
نیتروژن نیز در رشد عمومی گیاه و برگسار مضاف بر تحریک رشد برگ و ساقه و سبزی گیاه تاثیر دارد.

دقت داشته باشید که کود دهی در گیاهان با یکدیگر برابر نیست

همانطور که گفته شد باید بسیار دقت کنید که میزان کود دهی در گیاهان برابر نیست. به طو مثال بعضی از افراد با خود می گویند که فلان فرد به گل خود این میزان کود می دهد پس من هم باید همین میزان کود را به گل خود بدهم و این کاملا اشتباه است.
کود بیش از حد در این گیاهان منجر به شل شدگی ساقه گیاه خواهد شد.
نکته: زمانی که می خواهید به گیاه کود بدهید، قبل از آن گیاه را کمی مرطوب کنید و سپس به ان کود دهید، تا به این واسطه از سوختگی ریشه جلوگیری کنید.

مناسبترین زمان برای کوددهی به گیاه؟

اگر شما گیاه جدید تهیه کرده اید یا که گلدان گیاه خود را عوض کرده اید، ابتدا باید برای او مکانی را در نظر گرفت.
بایستی یک ماه صبر کنید تا کمی گیاه به حال خودش بیاید. سپس می توانید آن را کود دهی کنید.
بهترین زمان برای کود دادن به گیاه تابستان و بهار است.
کودی که استفاده می کنید باید روی بسته نصف غلظت نوشته شده باشد و حتما باید از کود هایی که کارخانه ها عرضه می کنند استفاده کنید. زیرا ممکن است گیاه شما بیش از حد دچار مواد غذایی شود و به آن آسیب برسد.
عموما برای کود دهی به گیاهان، سن و نوع آنها بسیار مهم است. برای گیاهان جوانتر کود دهی در زمانهای نزدیکتری انجام خواهد شد؛ اما عموما برای گیاهان زینتی و گلدار هر ماه یکبار کود دهی آن هم با نصف غلظت نوشته شده بر روی بسته بندی از سوی کارخانه کافی می باشد.

کود دهی به گیاهان اپارتمانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *