علت های اصلی ابلق شدن گیاهان چیست؟

زمان مطالعه : 8 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 15 بهمن 1402
گیاهان ابلق

ابلق بودن یعنی چه؟! اگر شما هم به دنیای گل ها و گیاهان قدم گذاشته باشید، حتما این واژه را شنیده اید، اما شاید دلایل وجود آن و این که اصلا گیاه ابلق به چه معنی است را ندانید. برای اینکه بدانید ابلق بودن یعنی چه و چطور این اتفاق می افتد تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

واژه ابلق به چه معناست؟ واژه ابلق ب این واژه در گیاهان به معنای دو رنگ یا چند رنگ بودن رنگ در ظاهر گیاهانن است.این رنگ ها می تواند در هر جای گیاه عبارت از  برگ ها و گاهی اوقات ساقه گیاهان وجود داشته باشد.

انواع مختلفی از گیاهان ابلق وجود دارد مانند سانسوریاهای ابلق، پتوس ابلق، گیاه قاشقی ابلق و جالب تر اینکه کاکتوس های ابلق هم وجود دارند.

به طور کلی می توانیم بگوییم گیاهان ابلق گیاهانی هستند که رنگ برگ ها و ساقه های گیاه به جز سبز دز رنگ های قرمز و زرد و .. نیز مشاهده می شود.

گیاهان ابلق بسیار محبوب هستند. این گیاه را می توانید در گل فروشی های محلتان یا هر جای دیگر به راحتی پیدا کنید. همانطور که خدس می زنید دلیل محبوبیت این گیاهان رنگ متنوع آن است. رنگ های زیاد این گل ها سبب می شود که به خانه شما رنگ و روی متفاوتی دهد و گیاه شما را زیبا تر نشان دهد.

به طور دقیق تر گیاهانی که فقط در زمینه خود دارای رنگدانه های سفید، زرد، قرمز و یا هر رنگ دیگری نیز به غیر از رنگ سبز هستند.

این که گیاهان ابلق باشند می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. بعضی از این چند رنگی ها استفاده های زیادی دارند جنبه تزئینی هم دارند.

به طور کلی چه چیزی باعث این دو رنگی می شود؟

عدم وجود بافت تولید کننده کلروفیل موجب چندرنگی یا همان ابلق بودن گیاهان می‌شود. در نتیجه این اتفاق مناطقی سفید و یا زرد رنگ در برگ های گیاه پدید می‌آید. در این نوع از ابلق شدن گیاهان، گیاه توانایی تولید کلروپلاست را از دست داده و بنابراین بافتی به غیر از رنگ سبز تولید می‌کند.

گیاهان ابلق انواعی دارند که در ادامه در مورد آن توضیح خواهیم داد.

گیاهان ابلق

انواع ابلق شدن:

در گیاهان ابلق شما به ندرت می توانید گیاهی را پیدا کنید که دارای 3 یا حتی چهار رنگ باشد. یکی از گونه هایی که چهار رنگ دارد Agave lophantha است که نام مناسبی به معنای «چهاررنگ» دارد و یک برگش به چهاررنگ درمی‌آید. همچنین چند مثال از گیاهان ابلقی  که در خود سه رنگ دارند هم می توانیم به درخت افرای ژاپنی هریت والدمن، درخت بالارونده کیوی آرکتیک، مریم‌گلی «سه‌رنگ»، و درخت راش اشاره کنیم.

بعضی از گونه های گیاهان ابلق مانند الکساندر  وجود دارند که ممکن است با تغیر فصل در رنگ آنها نیر تغیر ایجاد شود. الکساندر یک گیاه ابلق محسوب می‌شود که دو رنگ متفاوت آن اوایل بهار صورتی و سبز هستند و در تابستان سفید و سبز می‌شوند.

حقیقتاً گیاهی که برگ‌های ابلق دارد ممکن است طی یک زمان مشخص از فصل رشد خود ارزش ظاهری بیشتری نسبت به زمان‌های دیگر داشته باشد.  به طور مثال تیره ذغال اخته ای را در نظر بگیرید. گیاهان ذغال اخته ای در تمام طول رشد حداقل دو رنگ دارد اما در فصل های بهار و پاییز رنگی به آنها اضافه می شود و رنگ سوم خود را می گیرند. ترین حالت آن را شاهد خواهید بود. یک گیاه دیگر از تیره‌ی زغال‌اخته، کورنوس کوسا «چشمان گرگ» وجود دارد که زیباترین حالتش در تابستان نمایان می‌شود چون که گل های آن در کنار دو رنگ قرار می گیرند.

اگر دوست دارید یک گیاه ابلق داشته باشید که برگ های آن رنگ های بسیار زیبایی داشته باشند ، می توانید گیاه نورا الی از خانواده فلوکوس را انتخاب کنید. این گونه از گیاهان ابلق نه تنها همیشه برگ های ابلق دارند بلکه گل های آن هم ابلق هستند. گونه های خیلی بیشتری از گیاهان ابلق وجود دارند. یکی از گونه هایی که شما می توانید آن را به راحتی از سایت ما خرید کنید بنجامین ابلق است.

بننجامین ابلق نگهداری بسیار آسانی دارد و شما می توانید آن را در خانه به راحتی نگهداری کنید.

انواع گیاهان ابلق:

ابلق بودن در بعضی موارد، متغیر است و با تغییر شرایط، گیاه به رنگ سبز خود بازخواهد گشت.

در این شرایط گفته می‌شود که چندرنگی بی ثابت است و با تغییر عواملی چون نور، ممکن است گیاه به رنگ سبز بازگردد، که این مورد در برخی پتوس ها رایج است. نوع دیگری از ابلق بودن گیاهان نیز وجود دارد که ثابت بوده و تحت تغییر شرایط محیط، تغییر نخواهد کرد. به طور کلی سه نوع از گیاهان ابلق وجود دارد که در ادامه در مورد آنها بیشتر توضیخ خواهیم داد.

  • گیاهان ابلق کایمرایی
  • گیاهان ابلق انعکاسی
  • گیاهان ابلق رنگی

 

گیاهان ابلق کایمرایی:

گیاهان کایمرایی در  خود بیش از یک گونه ژنتیکی دارند.

در این نوع از چند رنگی با توجه به تاثیر و ارتباط های مختلف گیاه ممکنن است حالت های مختلفی ایجاد شود.

در برخی گیاهان فقط لبه های خارجی گیاه به رنگی غیر از سبز تبدیل می‌شوند. همچنین گونه هایی دیگر از آن هم ممکن است کل شاخه یا کل گیاه ابلق شوند.

گیاهان ابلق انعکاسی:

هنگامی این اتفاق رخ می‌دهد که لایه‌ای از هوا زیر اپیدرم قرار گرفته و موجب انعکاسی نقره‌ای و یا سفید رنگ می‌گردد. اگر بخواهیم گونه هایی از این ابلق را نام ببریم می توانیم به پیله آ و برگ‌های گونه‌های نگون‌سار اشاره کنیم که بین گیاهان متفاوت هستند.

گیاهان ابلق رنگی:

در این گونه های ابلق ، اغلب گیاهان به سمت رنگ های ارغوانی و قرمز می روند . یکی از گونه های خیلی معروف ابلق های رنگی آنتوسیانین  است که رنگ های قرمز و ارغوانی در سراسر گیاه موجود است.

. در تعدادی از گیاهان، همانند بعضی از شبدرها، آناناسیان، شمعدانی‌های خاص و گونه‌های شبدرترشک، نشان پایدار ناحیه‌ای اتفاق می‌افتد.

همچنین در گیاهانی مانند حسن یوسف هم ممکن است چند رنگی متفاوت وجود داشته باشد.

گیاهان ابلق

دلیل ابلق شدن گیاهان چه چیزی است؟

همانطور که گفته شد بیش از یک دلیل برای ابلق شدن گیاهان وجود دارد و گیاهان بر اساس دلایل زیادی ابلق شدن برایشان اتفاق می افتد.

ابلق شدن گیاهان یا همان دو رنگ شدن آنها به عنوان یک چیز عجیب یاد می شود. چون که رنگ برگ ها در حالت اصلی سبز است و هنگامی که این اتفاق برای گیاهان می افتد یعنی طی مراحلی به این شکل در آمده اند.

نی که شاخه یا ساقه‌ی یک گیاه ابلق شروع به از دست دادن رنگ‌های خود می‌کند و همه‌ی برگ‌هایش سبز می‌شود، به اصطلاح می‌گویند دچار «تباردیسی» شده است. چون از آنجایی که ابلق شدن گیاهان یک نوع پیشرفت در گیاه به حساب می آید. به هنگام تباردیسی صرفاً در حال بازگشت به وضعیت طبیعی‌تر خود است.

در صورتی که مشاهده کردید که یک شاخه از گیاهتان به رنگ اول خود باز می گردد و در حال تباردیسی شدن است هرچه سریع تر باید با هرس کردن از آن جلو گیری کنید. شاخه ای که در حال سبز شدن است را باید ببرید تا به کل گیاه سرایت نکند.

تباردیسی شدن یا بی رنگ شدن گیاهان ممکن است طی مشکلات مختلفی رخ دهد، اما مهم ترین و شایع ترین آن نور کم یا زیاد می باشد. نور خیلی کم باعث می شود که گیاه بی رنگ و رنگ پریده شود همچنین باعث  می شود که گیاه در طول مدت کوچک تر شود.نور زیاد هم سبب سوختن برگ ها خواهد شد که این امر باعث از بین رفتن حالت ابلق گیاهان می شود.

درست است که ابلق شدن گیاهان باعث زیبایی و خوشگل شدن آنها می شود اما همیشه لازم نیست که این کار را انجام دهید و گیاه خود را ابلق کنید. در برخی مواقع ابلق شدن گیاهان علاوه بر زیبایی می تواند مشکلاتی هم برای آنها ایجاد کند.

گیاهان ابلق

شما می توانید نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در سریعترین زمان به سوالات شما پاسخ گو هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *