تکثیر درخت ارغوان و روش تکثیر / هرس آن

زمان مطالعه : 10 دقیقه
زمان انتشار : 27 اسفند 1401
درخت ارغوان

گل ارغوان یکی از گیاهان بسیار زیبا است که طرفداران زیادی دارد.نام علمی این گیاه  Cercis Silliquastrum و از خانواده Legominoseae می باشد. ارغوان نام فارسی درختی است که در انگلیسی با نام Judas Tree آن را می‌شناسند.

این گیاه شاخه های بسیار محکمی دارد. گل های آن بسیار زیبا و حالت قلبی به خود دارند.

همچنین تنه آن به رنگ نقره ای است.این درخت تولید شاخه های زیادی در کنار هم در تولید زمین می کند، پرورش تک تنه ای آن مشکل است و بهتر است به همان شکل طبیعی و یا به فرم چند تنه ای تربیت شود.

گیاه ارغوان بومی جنوب اروپا و جنوب غربی آسیاست و اولین بار در این مناطق یافت شده است. در ایران این درخت به صورت خود رو در شهر های شاهرود، کرمان، مازندران، گیلان، همدان، لرستان ، فارس و ایلام می روید.  همچنین این درخت را به عنوان یک گیاه زینتی نیز می کازند. شما می توانید این درخت را در خوزستان مانند دزفول، شوشتر، مسجدسلیمان و هفت تپه به راحتی و به طور فراوان پیدا کنید، اما زمان گل دهی آنها تا اواخر زمستان است.

ارغوان درختچه‌ای است نسبتاً بلند به ۸-۱۲ متر به گستردگی ۴ متر خزان پذیر مقاوم به سرما تا منفی ۲۳ درجه سانتی‌گراد را تحمل می‌کند.

برگ‌ها مدور، کامل، قلبی شکل، گل صورتی-ارغوانی، کاسه قوزدار با دندانه‌های کوتاه وبه روی گل آذین خوشه‌های کوچک میوه ارغوان نیام، مسطح با دانه‌های فراوان، باز شونده با دو کفه، موسم گلدهی فروردین-اردیبهشت قبل از پیدایش برگ‌ها گل‌ها در ارغوان به روی تنه و شاخه‌ها شکوفا می‌شود وتنها درختی است که به روی تنه آن گل  می دهد.

این درختچه چند ساله امروزه در باغ ها، پارک ها، بلوار ها و فضای سبز به صورت پرورشی کشت می شود. یکی از ویژگی های این گل نگهداری آسان آن است که در خانه هم می توان از این درخت نگهداری کرد. این گیاه جنبه زینتی دارد و علاوه بر جنبه زیتی برای درمان بیماری ها نیز استفاده می شود و از آن به عنوان یک گیاه طبی هم یاد می شود.

این درختچه به گرما مقاوم نیست و دمای بیشتر از ۲۲ درجه سانتی گراد را نمی تواند تحمل کند. در برخی مواقع این گیاه را به نام های ارغیدا، اکوان، ارجوان، وازی و دادی نیز می شناسند.

در ادامه به تکثیر درخت ارغوان و نحوه کشت آن می پردازیم.

درخت ارغوان

تکثیر درخت ارغوان:

به طور کلی این گیاه به سه روز تکثیر می شود. این سه روش عبارت اند از: قلمه زنی، کاشت بذر و خوابانیدن هوایی. بهترین روش و آسان ترین روش برای تکثثر این گیاه کاشت بذر است که در ادامه در مورد روش های تکثیر آن بیشتر توضیح خواهیم داد.

روش کاشت بذر:

ابتدا باید بذر این گیاه را از گل فروشی تهیه کنید. پس از خرید این بذر باید به  چند نکته دقت کنید. بذر این گیاه سفت است و پوشش سختی دارد، به همین دلیل شما باید با چاقو روی آن خراش هایی ایجاد کنید. شما می توانید چند شکاف کوچک در پوشش بذر ایجاد کنید یا بذر را توسط کاغذ سنباده بمالید تا پوشش آن نازک شود.

سپس نوبت خیس کردن بذر می رسد. شما می توانید بذر را برای یک شب درون آب بگذارید و بردارید تا سطح آن کامل نرم شود. همچنین می توانید برای نیم ساعت آن را بجوشانید. بهتر است روش اول یعنی یک شب درون آب را انتخاب کنید چون بذر بهتری به شما تحویل می دهد. توجه کنید که آب استفاده شده باید ولرم باشد.

بعد از نرم شدن بذر ها باید آن ها را درون گلدان قرار دهید. دقت کنید که خاک استفاده شده در گلدان باید زهکش مناسبی داشته باشد.

چه خاکی برای درخت ارغوان مناسب است؟

درخت ارغوان به نوع خاک حساس نیست و در هر خاکی رشد می‌کند. با این وجود خاک‌های آهکی گچی، غنی از مواد غذایی و دارای زهکش مناسب، برای رشد بهتر گیاه مفید است. سعی کنید که خاک استفاده شده برای بذر حتما دارای ماسه زیادی باشد.

بعد از فراهم کردن خاک مناسب باید بذر های خود را درون آن قرار دهید و روی آن را با نایلون و یا پلاستیک شفاف بپوشانید.

حالا باید بذر های خود را در دمایی سرد بین دمای 3 تا 5 درجه سانتی گراد قرار دهید. شما می توانید برای نگهداری آن از یخجال هم استفاده کنید. باید گلدان را در دمای درست یخچال قرار دهید.

شما باید این سرما دادن را 5 تا 8 هفته انجام دهید و بعد از آن گیاه خود را خارج کنید. توجه داشته باشید که در طول مدت سرما دهی باید سطح خاک همواره مرطوب باشد.

بعد از آن نوبت به خارج کردن بذر ها از گلدان و انتقال به گلدان اصلی می باشد. باید گیاه خود را از یخچال و یا هر جای دیگر خارج کنید و به خاک منتقل کنید. بذر ها را در ارتفاع 3 سانتی متری بکارید.مناسب‌ترین ترکیب خاکی برای کاشت بذر ارغوان مخلوطی از ۳۰ درصد خاک باغچه + ۳۰ درصد ماسه+ ۲۰ درصد برگ + ۲۰ درصد کود دامی یا ورمی‌کمپوست است.

به یاد داشته باشید که در اوایل رشد گیاه باید همیشه سطح خاک را مرطوب نگه دارید.

بعد از گذشت 15 تا 25 روز می توانید شاهد جوانه زنی بذر های خود باشید. برای این که جوانه زنی به درستی صورت بگیرد باید در دمای مناسب ، یعنی بین 15 تا 20 درجه سانتی گراد قرار دهید.

تکثیر به روش قلمه:

در اوایل بهار شما باید زا قلمه های غلفی گیاه خود را تکثیر کنید.این قلمه ها از شاخه های علفی و در حال رشد به طول 15-10 سانتیمتر برداشته می شوند و با نگهداری 2-3 برگ جوان در بسترهای مناسب مانند شسته پاپیت – پرلیت انجام می شود. شرط موفقیت در قلمه های علفی آلوده نشدن آنها به امراض قارچی و حفظ رطوبت طبیعی با استفاده از نایلون یا شیشه روی آنها و همچنین رساندن نور کافی به قلمه ها جهت انجام فتوسنتز و تامین مواد غذایی از راه فتوسنتز برگ های نگهداری شده می باشد.

همچنین شما می توانید در پاییز با استفاده از قلمه های چوبی این کار را انجام دهید. شما می توانید برای اینکه عمل قلمه زنی بهتر صورت گیرد از هورمون قلمه زایی استفاده کنید. به این شکل که گیاه خود را به این هورمون آغشته کنید.

روش خوابانیدن:

روش دیگر تکثیر درخت ارغوان خوابانیدن ساقه است که در پاییز و بهار می‌توان اقدام به خوابانیدن ساقه‌ها در زمین ویا خوابانیدن هوایی اقدام کرد.

شما می توانید نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در کمترین زمان به سوالات شما پاسخ گو هستند.

هرس کردن درخت ارغوان:

هرس کردن یعنی چه؟ هرس کردن به معنای حذف اصولی اندام‌های گیاهی می باشد و هدف از این کار کمک به رشد و باروری گیاه می باشد.

منظور از هرس زمستانه چیست؟

هرس زمستانه یعنی اینکه باید گیاه را در زمستان هرس کنید ، در زمستان چون که گیاه در خفتگی و خواب زمستانی است باید این کار را انجام داد. نام دیگر هرس زمستانی هرس سیاه می باشد.

در بین اعضای مختلف گیاه معمولاً شاخه ها نقش بسیار مهمی را در مقاومت گیاه در برابر فشارهای بیرونی از جمله با یخبندان و همچنین وزن میوه ها عهده دار می باشند .

تعداد و زاویه شاخه ها در این بخش مهمترین بخش هرس را عهده دار هستند . دقت کنید که در هنگام هرس باید شاخه های گیاه را به اندازه لازم قطع کنید.

نکته: دقت کنید که قطع کردن شاخه ها را نباید فراموش کنید.خاطر داشته باشید  درختان و درختچه‌ها بدون هرس شدن شاخه‌های متراکمی خواهند داشت و از نظر رشد کردن نه تنها زیبا نیستند بلکه مانع رشد شاخه های دیگر نیز می شوند و باعث در هم پیخ خوردگی درخت می شوند.
در صورت عدم هرس مناسب درخت ارغوان نور به قسمت میانی نرسیده و شاخه‌های وسط خشک می گردند و از بین خواهند رفت .

گل به تنهایی در قسمت بیرونی تاج  گیاه ساخته شده و از زیبایی های گیاه کم می کند.

پس نتیجه می گیریم که هرس کردن درخت ارغوان در زمستان یکی از اصول مهم نگهداری این گیاه می باشد. بهترین زمان برای هرس این گیاه  هم زمانی است که برگ ها ریخته و بدون برگ می باشد. این یعنی اینکه گیاه شما در خواب به سر می برد.

زیرا نبود پوشش برگی گیاه باعث می‌شود به راحتی و سهولت شاخه های اضافی را دید و آنها را حذف نمود . همچنین چون درخت ارغوان در این زمان فعالیت زیستی نخواهد داشت آسیب چندانی با هرس به آن وارد نمی گردد .

به یاد داشته باشید که شاخه های قطور را در هنگام هرس کردن با چسب باغبانی بپوشانید و نگذارید که هوا و آفات به گیاه آسیب بزنند.

یکی از مهم ترین کاربردهای هرس زمستانه شکل‌دهی نهالهای جوان و تازه کاشته شده می باشد، با استفاده از این نوع هرس می توانید شاخه های اصلی درخت یا درختچه ارغوان را تعین کنید و گیاه خود را به شکلی هدایت کنید که درخت حالت دلخواه شما را بگیرد.

لازم به ذکر است که هرس زمستانی باعث می شود که شاخه های گیاه تقویت شود و در سال یعد بهتر رشد کند.  چنانچه هرس در فصل سرد انجام نشود یا میزان آن سبک باشد تعداد شاخه هایی که با رشد جدید ظاهر می‌گردند کمتر می گردند .
درختی که هرس سنگین می شود تعداد جوانه های کمتری برای رشد شاخه هایش در فصل بعد خواهد داشت .  نتیجه اینکه مواد غذایی ذخیره شده به شاخه ها و جوانه های کمتری رسیده

بعد از هرس کردن در نهایت

شاخه های جدید رشد بیشتری می کند، گیاه قوی تر شده و برگ ها و سبز تر به وجود خواهند آمد.

نکته: باید بدانید که هرس شدید باعث به تعویق آوردن گل دهی می شود.

درخت ارغوان

نظرات (1)

  1. یاسی

    سلام الان میشه از درخت ارغوان قلمه گرفت؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *