معرفی تمام بیماری ها و آفات گل حنا و روش درمان

زمان مطالعه : 10 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
گل حنا

آشنایی با گل حنا:

گل حنا یکی از گیاهانی است که در سال های اخیر وارد کشور شده است و در همین سال های کم علاقمندان خیلی زیادی پیدا کرده است. این گل بومی مناطق جنوب آسیا می باشد. یکی از نام های این گیاه مرا لمس کن است.

گل حنا از گیاهان آپارتمانی همیشه سبز است که بیشتر اوقات سال گل خواهد داشت و دوام زیادی دارد.نام علمی این گل Im patiens spp  و از خانواده Balasminaceae  می باشد.

این گیاه گونه های علفی کم پر و پرپر دارد که این گونه ها یک ساله و بسیار حساس می باشند. از گل حنا به عنوان یک گیاه مقاوم به سرما و یا نیمه مقاوم به سرما یاد می شود.
شما می توانید از این گل برای زیبا سازی و تزئین کردن فضای باز نیز استفاده کنید. قیمت گل حنا بسیار مناسب است و همین امر و زیبایی گلهای آن، این گیاه را به یک گزینه عالی برای هدیه دادن در هر مناسبتی تبدیل کرده است.

به طور کلی شما می توانید گل حنا را در رنگ ها صورتی، قرمز، ارغوانی ، بنفش یاسی، و رنگ گلبهی پیدا کنید. زمان گل دهی این گل هم در بهار و پاییز می باشد.در همه ی آنها گلها در محور بالایی رشد کرده و در انواع نامتقارن ، کلاهخودی، ۵ گلبرگی به صورت منفرد یا خوشه ای ظاهر می‌شود.

گونه های خیلی زیادی از این گیاه وجود دارد. بسیاری از باغبانان این گونه را به عنوان یک گیاه کوچک و کوچک تر از 60 سانتیمتر می دانند.ولی برخی از گونه های این گیاه حتی تا چند متر هم می توانند رشد کنند. استفاده از این گیاه در سبد های آویز نیز بسیار معروف است و خیلی از مردم اینگونه از این گیاه نگهداری می کنند.  این گل دارای برگ هایی با طول ۳-۱۲ سانتی متر و عرض ۲-۵ سانتی متر می باشد.

گلهای حنا به صورت فنجانی یا بشقابی و در نوع کم پر و پر پر وجود دارند و برخی از گونههای این گل از بهترین گلهای آپارتمانی محسوب میشوند چون که هر کس که کمی تجربه داشته باشد می تواند از آنها در خانه نگهداری کند و نگهداری از آن متوسط است.

گل های حنا دارای دو گونه پا کوتاه و پا بلند است. گونه های پا کوتاه آن حدود 20 تا 30 سانتی متر ارتفاع دارند و استفاده از این گونه در گلدان بسیار مناسب است. گونه های پا بلند نسبت به گونه های پا کوتاه بلند تر است و ارتفاع این گونه به 90 سانتی متر می رسد. استفاده از گونه های پا بلند برای کاشت در باغچه یا فضای بیرون بسیار مناسب است.

نا گفته نماند که اگر به درستی از این گیاه مراقبت کنید در تمام طول سال گل دارد.

باغبانان گیاه گل حنا را به دلیل شاخ و برگ زیبا و براق آن و همچنین شکوفه‌های انبوهش (در زمان شکوفه دهی) پرورش می‌دهند.

در ادامه در مورد بیماری ها این گیاه و روش درمان آنها توضیح خواهیم داد.

گل حنا

بیماری ها و آفات گل حنا یا امپیشن

علت خشک شدن برگ های حنا:

این مشکل به دلیل آبیاری کم به وجود آمده است. رطوبت و آبیاری کم باعث شده که گیاه به این روز بیفتد. اگر این روند ادامه پیدا کند برگ ها به زودی می ریزند. برای درمان باید آبیاری گیاه را بیشتر کنید و آن را به مکانی مرطوب تر منتقل کنید. در ادامه روش درست آبیاری گل حنا را توضیح خواهیم داد.

آبیاری گل حنا چگونه است؟

به طور کلی گل حنا خاک مرطوب و متوسط را دوست دارد و از خاک های غرقابی و خشک متنفر است. شما اصلا نباید بگذارید که خاک حالت غرقابی بگیرد و همیشه پر از آب بماند. بهترین روش برای فهمیدن زمان آبیاری خاک است. شما می توانید یکی از انگشت های خود را حدود ۲ تا ۳ سانتی متر درون خاک ببرید و میزان رطوبت خاک را تشخیص دهید. اگر خاک خیس باشد یعنی هنوز گیاه نیاز به آبیاری ندارد اما اگر خاک خشک شده بود باید فورا آبیاری را انجام دهید.

اگر گیاه را بیش از حد آبیاری کنید برگ هایش زرد، شل و افتاده خواهد شد. همچنین ریشه و ساقه دچار پوسیدگی خواهد شد که این باعث از بین رفتن گیاهتان می شود.

آبیاری کم و خاک خشک نیز همانطور که گفته شد مشکلات زیادی دارد، خشکی کشیدن زیاد باعث کاهش گلدهی و ریزش برگ ها میشود.

در تابستان که هوا گرم است باید آبیاری گیاه را افزایش دهید و به ۲ بار در هفته برسانید. در زمستان هم که هوا کمی خنک تر است و خاک دیر تر خشک می شود باید از آبیاری گیاه بکاهید و به یک هفته تا ۱۰ روز یک بار برسانید.

استفاده از آب هایی که املاح ندارند می تواند برای گل حنا مفید باشد. اگر از آب لوله کشی برای آبیاری این گیاه استفاده می کنید بهتر است که قبل از مصرف آن را برای مدتی در فضای باز قرار دهید تا مقداری از املاح آن کاسته شود و آسیب کمتری به گیاه وارد شود. هرچه املاح کمتر باشد بهتر است.

علت دوکی شدن ساقه های گل حنا:

این حالت به گونه ای است که فاصله بین برگ ها زیاد می شود و شاخه ها نازک تر می شوند. این عامل به دلیل نور به وجود می آید. همچنین گرم بودن دما نیز می تواند این مشکل را در بر داشته باشد. شما باید گیاه را از محلی که نور ندارد به محل پر نور تری منتقل کنید. اگر دیدید که نور خوبی را برای گیاه خود فراهم کرده اید به سراغ مشکلات دیگر بروید و آنها را حل کنید.

همچنین گل حنا در صورتی که سن بالایی داشته باشد هم به این حال و روز می افتد. اگر گیاه شما پیر شده باشد نمی توان از آن جلوگیری کرد چون گیاه عمر خود را کرده است.

چه نوری برای گل حنا مناسب است؟

فراهم کردن نور برای رشد و گل دهی گیاه بسیار مهم و ضروری می باشد و در صورت نبودن نور گیاه رشد خوبی نمی کند.سعی کنید گیاه را در محلی پر نور و به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید، ولی در زمستان برای فراهم کردن شرایط گلدهی مجدد حتما روزانه چند ساعت را در مقابل نور آفتاب قرار دهید. اگر گیاه را در حیاط و باغچه میکارید سعی کنید محلی را انتخاب کنید که حداقل در زمان نور ظهر تابستان در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد.

پژمرده شدن و آویزان شدن گل حنا:

آویزان شدن برگ ها می تواند دلایل زیادی داشته باشد. آبیاری کم و یا زیاد، بسته بودن سوراخ زهکش، تعویض خاک نادرست و آسیب دیدن ریشه، دمای کم و یا زیاد، زیاده روی در مصرف کود می تواند از جمله دلایل این مشکل باشد.

بوته به گل نمی نشیند:

علت آن زود تعویض گلدان کردن است. چون هنوز ریشه در گلدان پر نشده و شما تعویض گلدان کرده اید گیاه به گل نمی نشیند.

روش درست تعویض گلدان چگونه است؟

اگر این گیاه را در گلدان نگهداری می کنید باید بعد از مدتی گیاه را تعویض گلدان کنید. این گل رشد خیلی سریعی ندارد و هر گیاه باید حداقل هر ۳ سال بک بار تعویض گلدان شود. یکی از علائم نیاز به تعویض گلدان رشد نکردن گیاه و ماندن در یک اندازه است. اگر متوجه شدید که مدتی است گل شما اصلا رشد ندارد و همینطور در یک حالت مانده است می تواند نشانه این باشد که گل شما نیاز به تعویض گلدان دارد. برای مطمعن شدن باید کف گلدان را نگاهی بیندارید. اگر ریشه به کف گلدان رسیده بود و دیگر فضایی برای رشد نداشت یعنی زمان تعویض گلدان رسیده است. در صورتی که ریشه در گلدان پر نشده بود یعنی مشکل دیگری برای گیاه پیش آمده است.

اولین قدم برای شروع تعویض گلدان انتخاب گلدان مناسب است. اکثر مردم تصور می کنند که اگر گلدان بزرگ تر برای گیاه خود انتخاب کنند، باعث رشد بهتر آن شده اند که باید بگوییم این فکر کاملا اشتباه است و انتخاب گلدان بزرگ نه تنها مفید نیست بلکه خیلی هم به گیاه آسیب می زند و باعث می شود که گل شما رشد نداشته باشد. بهتر است گلدانی را انتخاب کنید که قطر آن حدود ۲ سانتی متر از گلدان قبلی بزرگ تر باشد.

در هنگام تعویض گلدان دقت کنید که به ریشه های گیاه آسیب نرسانید ، چون ریشه ها خیلی حساس هستند و با کوچک ترین لمس ها مشکل برایشان ایجاد می شود. اگر به ریشه آسیب رساندید قسمت آسیب رسیده شده را با چاقوی ضد عفونی شده ببرید.

گل حنا

کمبود گل دهی:

این مشکل دلیل های مختلفی می تواند داشته باشد. از جمله این دلایل می توانیم به کود دهی بیش از اندازه، کود دهی کم ، نور کم و سرمای بیش از حد اشاره کنیم. هیچ کس به اندازه شما نسبت به گل شما اطلاع ندارد، باید ببینید که در هفته اخیر چگونه از گل نگهداری کرده اید. اگر هر کدام از مشکلات بالا وجود داشته باشد باید با توجه به روش نگهداری درست، آن را درمان کنید.

تغذیه مناسب گل حنا چیست؟

در زمان تعویض گلدان و یا کاشت حتما از کود حویانی برای تامین مواد مغذی و رطوبت استفاده کنید و در زمان رشد گیاه هم میتونید از کودهای مخصوص گیاهان زینتی و گلدار مانند یه بست استفاده کنید. از این کود ها باید هر دو هفته یک بار همراه با آبیاری استفاده کنید و کود را درون خاک بریزید.

ریختن گل:

علت آن می تواند نور کم،هوای خشک، خشک شد‌ن خاک گلد‌ان و حمله کردن آفاتی مثل کنه قرمز باشد.

دمای مناسب گل حنا چیست؟

این گیاه زیبا دمای ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتی گراد را برای رشد دوست دارد ولی سعی کنید که محلی گیاه را قرار دهید که بیشترین دمای ممکن را دریافت کنید چون باعث گلدهی دائم گیاه خواهد شد، البته که گل حنا دمای پایین هم می تواند تحمل کند اما این دما نباید به زیر ۱۲ درجه سانتی گراد برود . اگر به زیر این دما برود گیاه یخ می زند و از رشد می ایستد.
حد‌اقل د‌رجه حرارت مناسب برای گل‌حنا د‌ر زمستان ۱۲ـ۱۳ د‌رجه سانتیگراد است و چنانچه د‌ر محیط گرم‌تری قرار گیرد‌، به گل‌د‌هی خود‌ اد‌امه می‌د‌هد‌، ولی د‌ر هر صورت گیاه احتیاج به استراحت زمستانه د‌ارد‌.

سعی کنید که تا حد ممکن گیاه خود را جلوی وسایل سرمایشی و گرمایشی نگذارید.

آفات گل حنا:

گل حنا در معرض خطر آفات خیلی زیادی است شما باید در نگهداری از آن بسیار دقت کنید تا این آفات بر روی آن ننشینند.

 

چه آفاتی روی گل حنا می نشینند؟ کنه های عنکبوتی ،کپک پرز دار، آفت گل، مگس سفید ، شته ها، کرم، کپک خاکستری و قارچ برگ.

یکی از بد ترین آفات کنه عنکبوتی است که در ادامه در مورد آن بیشتر توضیح خواهیم داد.

کنه قرمز:

یکی از گونه های مهم زیر رده Acari، کنه قرمز مرکبات است و یکی از آفات مهم مرکبات در ایران و نقاط مختلف جهان محسوب می شود. این گونه دامنه میزبانی گسترده ای داشته که میتوان به بیش از 110 گونه ی میزبان گیاهی اشاره کرد که اغلب آنها مرکبات هستند. این کنه متعلق به خانواده Teranichydea است. حشره بالغ 4 جفت پا داشته که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. پوره ها  دارای 3 جفت پا می باشند. اندازه کنه های این خانواده 8/0 – 2/0 میلیمتر بوده، تخم این کنه به رنگ قرمز و پیازی شکل با یک ساقه میانی تقریبا بی رنگ که با بینوکولر کاملا مشخص می باشد.

چه آسیب هایی وارد می کند؟

کنه قرمز در اثر تغذیه از شیره ی برگ، میوه و شاخه های سبز به ارقام مختلف مرکبات خسارت رسانده و شدت آن روی برگها به مراتب بیشتر از خسارت روی میوه ها است. مانند سایر کنه های گیاهی، این آفت در درجه ی اول در سطح رویی برگهای بالغ (میوه و شاخه های جوان) تغذیه کرده و باعث ایجاد لکه های سفید قابل مشاهده، تخریب مزوفیل و در نهایت ریزش برگ ها می شود. استفاده از آفت کشهای شیمیایی موجب از بین رفتن دشمنان طبیعی، بروز مقاومت و طغیان مجدد آفت می گردد.

روش درمان:

استفاده از دشمنان طبیعی همچون کفشدوزک­‌ها، سن شکارگر و کنه شکارگر برای کنترل این نوع کنه کاربرد دارد. در حال حاضر در گلخانه ها کنه های شکارگر به گونه مؤثری مورد استفاده قرار می­گیرند و از سنین مختلف کنه دو لکه ای تغذیه کرده و به خوبی آن را کنترل می‌­کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *