گل لادن جزو گیاهان محبوب برای تزیین باغچه و حیاط میباشد. گاهی اوقات این گل زیبا دچار آفات و مشکلاتی میشود. در این مقاله به معرفی انواع آفات گل لادن میپردازیم. با شرمیلا همراه باشید.
نام علمی این گل Tropaeolum spp بوده و از خانواده Tropaeolaceae می باشد. گل لادن بومی مناطق آمریکای جنوبی و مرکزی است. لادن رشد سریعی دارد و گل مقاومی است؛ به همین دلیل به مراقبت زیادی نیاز ندارد. اغلب رقم های آن یک ساله اند اما رقم های چندساله نیز دارد.
شاخه های آن گوشتی با برگهای گرد به صورت گوشواره ای است. برگها عموما به رنگ سبز روشن هستند. البته برخی برگها رنگ قهوه ای متمایل به قرمز دارند.
گل های لادن دو نوع ساده و پر پر دارند. این گل ها از کنار شاخه و دمبرگ هایی بیرون می آیند که دارای دم بلندی هستند.
گل ها در رنگ های زرد، قرمز، قهور، عقیقی، و کرم روشن یافت می شوند.
برگ لادن طعم و مزه شاهی یا تره تیزک دارد و به همین علت آن را شاهی هندی می نامند. همچنین در خارج از ایران برگ های آن برای تهیه سالاد کاربرد دارند.
از میوه های سبز آن نیز به عنوان چاشنی برای ترشی ها استفاده می شود. در زمان قدیم دم کرده آن را به عنوان دارو مصرف می کردند.
بهترین گونه های گل لادن می تواند تا ارتفاع ۴ متر نیز رشد کنند.
بیماری ها و آفات گل لادن
گل لادن معمولاً دچار بیماری خاصی نمی شود. اما آفات بسیاری به این گیاه حمله می کنند که در ادامه چند مورد را نام می بریم.
حشرات عسلک:
برخی از حشرات از طریق مکیدن شیره موجود در گیاه غذای روزانه خود را تأمین می کنند. یکی از این حشرات، مگس سفید است که ظاهری شبیه به یک مگس کوچک، با بالهای سفید و بدنی زرد رنگ دارد.
این حشره معمولاً از پشت به برگ های گل لادن چسبیده و از آن تغذیه می کند. این عمل باعث ایجاد لکه های زرد رنگ بر روی برگ می شود که عمدتا به مرگ آن برگ می انجامد. این حشره همچنین مایعی پر از قند تولید می کند. این مایع یا همان عسلک، باعث جذب قارچ دوده ای و برخی حشرات دیگر می شود. یکی از آفات دیگر گل لادن، شته ها هستند. این حشرات با توجه به نوعشان و همچنین گیاهی که از آن تغذیه می کنند، رنگ های متفاوتی دارند.
شته ها نیز مانند مگس های سفید باعث ایجاد لکه های زرد رنگ در برگ شده و هم زمان با تغذیه از شیره داخل گیاه، عسلک تولید می کنند. همچنین بعضی از شته ها هم ماده ای سمی از خود ترشح می کنند.
مایت عنکبوتی:
مایت های عنکبوتی حشرات بسیار ریزی هستند و از نظر چشم غیر مسلح فقط به شکل یک نقطه دیده می شوند. نوع ماده تنها حدود 1-2 میلی متر طول دارد و دارای لکه های تیره رنگ بر بدنش است. این حشره همچنین موهایی کوتاه در اطراف بدن خود دارد. تخم های مایت عنکبوتی کروی شکل و شفاف هستد، هر چند با نزدیک شدن به زمان باز شدن تخم ها، رنگ آن ها به کرم تغییر می کند. مایت های عنکبوتی مانند بیشتر حشرات در شرایط مناسب(هوای گرم و متعدل)، به سرعت تولید مثل می کنند و در کمتر از یک هفته می توانند از لارو های تازه متولد شده به حشرات بالغ آماده تولید مثل تبدیل شوند.
مایت های عنکبوتی معمولا به صورت گروهی و توده ای تغذیه می کنند. انها معمولا پشت برگ ها را برای تجمع انتخاب می کنند. از خصوصیات بارز مایت های عنکبوتی، تولید تار است.
کرم پیله ساز:
انواع کرم های پیله ساز که عمدتاً لارو های پروانه و شب پره ها هستند، می توانند به گیاهان و درختان آسیب وارد کنند. این کرم ها با تغذیه از برگ درختان رشد کرده و بالغ می شوند. برخی از این کرم ها یک گام فراتر رفته و با پیچیدن برگ به دور خود از آن به عنوان محافظ استفاده می کنند. کرم پیله ساز ممکن است وارد تنه درخت شده و یا از میوه های آن استفاده کنند. بنابراین تشخیص زود هنگام انواع کرم های پیله ساز و مقابله با آن ها پیش از رسیدن آسیب جدی به درخت بسیار مهم است. این آفات انواع مختلفی دارند.
حشرات سوراخ کننده برگ:
یکی دیگر از آفات گل لادن، هجوم حشرات است. گاهی ممکن است گل لادن مورد هجوم حشرات برگ خوار و سوراخ کننده برگ قرار بگیرد. لارو های سوراخ کننده معمولاً نتیجه تخم گذاری حشراتی مثل مگس ها، اره مگس ، سوسک ها و یا شب پره ها هستند. این حشرات تخم هایشان را داخل برگ قرار می دهند و در نتیجه لاروی این حشرات از داخل شروع به خوردن برگ می کند.