معرفی گیاه ایپومیا (سیب زمینی شیرین) و نحوه نگهداری آن

زمان مطالعه : 12 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 7 آذر 1402
گیاه ایپومیا یا سیب زمینی شیرین

گیاه ایپومیا یک گیاه محبوب است که اکثر مردم آن را به نام سیب زمینی شیرین می شناسند. نگهداری از این گیاه بسیار آسان است و شما می توانید از آن به راحتی در خانه و یا باغچه خود نگهداری کنید.

نام علمی این گیاه  sweet potato و از خانواده convolvulaceae (نیلوفر صحرایی) است. این گیاه چند ساله بومی مناطق گرمسیری آمریکا و اندونزی می باشد.

گیاه ایپومیا شاخ و برگ‌ فراوانی دارد و تنوع رنگی آن نیز بسیار زیاد است به همین دلیل نظر افراد زیادی را به خود جذب می‌کند.اگر به گیاهان با برگهای رنگی یا بنفش علاقه دارید گیاه ایپومیا یا سیبزمینی شیرین حتما  می تواند جزو گیاهان منتخبتان باشد.
ایپومیا به دلیل داشتن غده های خوراکی بسیار معروف است و امروزه در کشور هایی مانند چین ،هندوستان و سایر مناطق اسیا و افریقای شمالی و حتی اروپا کشت و استفاده می شود.

ساقه این گیاه حالت رونده دارد که باعث شده در صورت بزرگ شدن برگ های قدیمی را از دست بدهد. خوب است که با بلند شدن ساقه از گیاه خود قلمه هایی تهیه کنید تا گیاه شما پر پشت و زیبا باشد.

آیا گیاه سیب زمینیی شیرین گل می دهد؟

در جواب این سوال باید بگویم که خیر گیاه ایپومیا یا سیب زمینی شیرین گل دهی نمی کند و همه آن را با برگ های زیبایش می شناسند.

اندازه یک گیاه بالغ چقدر است؟

ایپومیا حدود 18 تا 25 سانتی متر طول و حدود 12 تا 30 سانتی متر عرض دارد.

نوع برگ ها و رنگ برگ ها چگونه است؟

برگ‌های این گیاه می‌تواند از لبه گلدان آویزان شود و مانند آبشار به پایین بریزد. سیب زمینی شیرین رنگ‌های مختلفی دارد؛ از مشکی گرفته تا زیتونی روشن، همچنین این گیاه زیبا برگ‌هایی با اشکال مختلف دارد و تقربیا هر آدمی با هر سلیقه‌ای را جذب خود می‌کند.

 

گیاه ایپومیا به طور کلی گیاهی مقاوم است و در شرایط سخت به خوبی دوام می آورد. ایپومیا برای رشد آب هوای گرم را ترجیج می دهد چون همانطور که گفته شد این گیاه بومی مناطق گرمسیر می باشد.
سیب زمینی شیرین به آبیاری زیاد و خاک باتلاقی علاقه ندارد و خاک با رطوبت متوسط را می پسندد.

همچنین شما می‌توانید از این گیاه برای محوطه‌سازی باغچه خود استفاده کنید، یا آن را در یک گلدان آویزی بکارید و در وسط مجموعه خود قرار دهید. در ادامه شرایط نگهداری این گیاه را معرفی می کنیم.

آیا سیب زمینی شیرین سمی است؟

در جواب این سوال باید بگوییم که بله این گیاه کاملا سمی است و اگر انگور های کوچک آن خورده شود باعث ایجاد مسمومیت می شود.این تاک دارای مواد سمی مشابه مواد موجود در lsd است که می تواند کلیه ها ، مغز ، قلب یا کبد را تحت تأثیر قرار دهد. این تاک برای حیواناتی مانند سگ و گربه بسیار سمی است و سعی کنید که این گیاه را از آن دور نگه دارید.در ادامه علائم خورده شدن تاک سیب زمینی شیرین را معرفی می کنیم.

علائم خورده شدن تاک سیب زمینی شیرین چیست؟

  • اسهال
  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • تشنج
  • مردمک چشم گشاد
  • افتادگی یا ترشح بزاق
  • خواب آلودگی
  • مشکل در بلعیدن
  • تحریک اطراف دهان
  • افزایش ادرار

مصرف تاک سیب زمینی شیرین

نحوه نگهداری گیاه ایپومیا یا سیب زمینی شیرین

نور:

یکی از مهم ترین نیاز های این گیاه نور خورشید است. گیاه سیب زمینی شیرین به طور کلی نور زیاد را ترجیح می دهد  و اگر در نور زیاد خورشید باشد برگ های زیبا تری را به شما هدیه خواهد داد.اما این نور نباید نور مستقیم خورشید باشد. بهترین نور برای ایپومیا نور غیر مستقیم – زیاد خورشید است.

نور مستقیم به دلیل شدت زیاد سبب سوختگی برگ ها و خشک شدن گیاه می شود.  همچنین گیاه سیب زمینی شیرین به نور کم خورشید نیز بسیار حساس است و اصلا دوست ندارد که در نور کم سپری کند. نور کم باعث کم رنگ شدن برگ ها و ایست رشد گیاه می شود. که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند ، باعث مرگ گیاه می شود.

ایپومیا به طور دقیق در روز به 5 ساعت نور مستقیم نیاز دارد، اما همانطور که گفته شد این نور نباید شدت داشته باشد. در تابستان که آفتاب شدت خیلی زیادی دارد ، گیاه خود را جلوی نور صبح گاهی و عصر گاهی بگذارید تا نور مورد نیاز گیاه تامین شود.

در زمستان هم که هوا خنک تر است و آفتاب شدت زیادی ندارد قرار دادن گیاه جلوی آفتاب مشکلی ندارد چون آفتاب شدت زیادی ندارد.

همچنین اگر می‌خواهید گیاه ایپومیا سریع‌تر رشد کند و مانند یک گل پیچک به بالا برود، باید آن‌ را حدود 12 ساعت در طول شبانه‌روز زیر نور فلورسنت قرار دهید.

اگر ایپومیا را درگلدان نگهداری می کنید نگهداری آن کنار پنجره یکی از بهترین گزینه ها است. فقط باید هنگامی که نور زیاد است یک فیلتر مانند پرده جلوی آن بگذارید تا نور را کمی فیلتر کند.

نکته: هر چه نور بهتری برای گیاهتان فراهم کنید برگ های زیبا تر و خاص تر را مشاهده می کنید. نور تاثیر مستقیم را روی زیبایی برگ ها دارد.

آبیاری:

همانطور که گفته شد سیب زمینی شیرین به آبیاری زیادی نیاز ندارد و دوست دارد آبیاری متوسطی داشته باشد. به طور کلی هر زمان که خاک گیاه خشک شد باید آن را آبیاری کنید. برای تشخیص دادن رطوبت خاک می توانید یکی از انگشت های خود را در خاک ببرید و ببینید که خاک رطوبت دارد یا نه. اگر رطوبت کافی را داشت و انگشت شما خیس شد نیاز نیست آبیاری را انجام دهید. در غیر این صورت باید به سرعت آبیاری را انجام دهید.

گیاه ایپومیا آبیاری زیاد را اصلا دوست ندارد و آبیاری زیاد می تواند آسیب های جدی به آن وارد کند. اگر گیاه خود را بیش از حد آبیاری کنید ریشه دچار خفگی می شود که همین سبب پوسیده شدن ساقه و ریشه خواهد شد. اگر از این عمل جلوگیری شود، ایپومیا خراب می شود.

همچنین آبیاری کم هم مشکلاتی را در بر دارد. آبیاری کم می تواند سبب خشک و چروکیده شدن برگ ها شود.

در تابستان که هوا گرم است و خاک گیاه زود خشک می شود شما باید به مقدار آبیاری بی افزایید. 2 بار آبیاری در هفته در فصل تابستان می تواند برای آن مفید باشد.

در زمستان هم که هوا سرد تر است سعی کنید که آبیاری را خیلی کاهش دهید و به هفته ای یک بار تا 10 روز یک بار برسانید.

آبیاری گیاه را صبح‌ها انجام دهید. زیرا اگر آبیاری در هنگام ظهر انجام شود به علت گرم بودن هوا، آب به‌سرعت تبخیر می‌شود و به ریشه‌های گیاه نمی‌رسد.

یا اگر گیاه را در شب آبیاری کنید، آب در گلدان می‌ماند و ریشه‌ها را می‌پوساند. همچنین برای آبیاری گیاه سیب‌زمینی شیرین بهتر است از آبی که 24 ساعت قبل از شیر لوله‌کشی گرفته‌شده است، استفاده کنید.

سعی کنید از آبی استفاده کنید که در خود املاح نداشته باشد، چون گیاهان املاح درون آب را دوست ندارند و املاحی مانند کلر به آنها آسیب می زند.  اگر از آب لوله کشی استفاده می کنید، قبل از آبیاری می توانید آن را در فضای باز قرار دهید تا مقداری از املاح آن کاهش یابد و سپس آن را آبیاری کنید. این کار باعث می شود که برگ های زیبا تری برای ایپومیا شکل بگیرد.

استفاده از آبی با دمای ملایم بهترین کار است. سعی کنید از آبی که خیلی سرد یا خیلی گرم است استفاده نکنید.

گیاه ایپومیا یا سیب زمینی شیرین

دما:

ایپومیا دمای ایده آل خانه را می پسندد و می تواند در این دما به خوبی رشد داشته باشد.به طور دقیق تر دمایی بین 16 تا 22 درجه سانتی گراد بهترین دما برای نگهداری از سیب زمینی شیرین است.

ایپومیا اصلا دمای سرد را دوست ندارد و اگر در دمای زیر 10 درجه سانتی گراد باشد بیشترین آسیب به او وارد می شود. دمای سرد باعث یخ زدن گیاه ایپومیا و رشد نکردن آن می شود.

دمای گرم هم در رشد آن اختلال ایجاد می کند و اگر در دمایی بالا تر از 25 درجه سانتی گراد باشد ، برگ های آن خشک می شوند و گیاه دیگر رشد نمی کند.

بنابراین بهتر است گیاه ایپومیا را در مکانی قرار دهید که دمای متعادلی داشته باشد. آشپزخانه را از لیست خود حذف کنید، زیرا محیط آشپزخانه به خاطر پخت‌وپز بسیار گرم می‌شود و برای نگهداری ایپومیا مناسب نیست.

سعی کنید که سیب زمینی شیرین را از جلوی وسایل سرمایشی مانند کولر و وسایل گرماشی مانند بخاری دور نگه دارید. چون باد سرد و دمای گرم آسیب وارد می کند.

رطوبت:

گیاه سیب زمینی شیرین به طور کلی به رطوبت زیادی نیاز دارد و هرچه رطوبت زیادی داشته باشد برگ های شاداب تری خواهد داشت. اما این رطوبت نباید از حد رد شود و به اندازه باشد.

شما می توانید با دو روش رطوبت مناسب گیاه را فراهم کنید. اولین روش و معروف ترین روش غبار پاشی است که می توانید آب بر روی برگ های آن اسپری کنید تا از خشکی خاک جلوگری کنید.
زمانی که هوا خیلی گرم است و غبار پاشی جوابگو نیست می توانید از یک روش دیگر برای این کار استفاده کنید. روش دوم قرار دادن یک زیر گلدانی که در آن آب است و مقداری سنگریزه است. دقت داشته باشید که آب درون زیر گلدانی نباید با گلدان تماس داشته باشد چون اگر با هم در تماس باشد ، آب درون گلدان خارج نمی شود و درون گلدان می ماند. این مورد باعث می شود که خاک باتلافی شود و برای گیاه بسیار مضر است.

تمیز کردن برگ ها:

برگ های گیاه را هر یک ماه یک بار باید به طور کامل تمیز کنید.

بهتر است گردوغبار روی برگ‌های این گیاه را به‌وسیله یک دستمال مرطوب نرم پاک کنید تا به گیاه آسیبی وارد نشود. سعی کنید که از اصلا از مواد شیمایی برای تمیز کردن آن استفاده نکنید .

 

خاک:

اولین و مهم ترین نکته برای خاک گیاه سیب زمینی روشن ، خاکی با زهکشی بالا است. گرچه این گیاه در برابر خاک خشک هم کمی مقاوم است اما بهتر است که خاک مرطوب داشته باشد.

اگر خاک شما بیشتر از 24 ساعت طول می‌کشد تا نسبتا خشک شود احتمالا زهکشی مناسبی ندارد و بای خاک منناسب تهیه کنید. ضمن اینکه گفتنی است گلدان‌های سفالی تهویه هوای بهتری را درون خاک ایجاد می‌کنند و سرعت خشک شدن خاک در آن‌ها بیشتر است که همین مساله جلوی پوسیدگی ریشه گیاه را نیز می‌گیرد.

تغذیه:

تغذیه سیب زمینی شیرین بر اساس میزان رشد، به طور معمول اختیاری است. تغذیه هفتگی با کود مناسب و متعادل در طول فصل رشد باعث تقویت رشد می شود ، اما با توجه به عادت طبیعی قوی آنها ، ممکن است دریابید که تغذیه نیز باعث کاهش نیاز به کاهش آنها می شود.

تعویض گلدان:

سیب زمینی روشن رشد خوبی دارد و زیاد تر از بقیه گیاهان نیاز به تعویض گلدان دارد.هر گیاهی بعد از مدت 2 تا 3 سال نیاز به تعویض گلدان دارد و باید این عمل را انجام دهید. یکی از علائم نیاز به تعویض گلدان ، ایست رشد گیاه و رشد نکردن آن به مدت طولانی است. اگر دیدید که مدت خیلی زیاری گذشته است و گیاه شما اصلا رشدی نداشته است، می تواند نشانه این باشد که گیاه شما نیاز به تعویض گلدان دارد.

برای مطمعن شدن می توانید نگاهی به کف گلدان بیندازید. اگر ریشه به کف گلدان رسیده بود یعنی زمان تعیوض گلدان فرا رسیده است. اگر دیدید که هنوز ریشه با کف گلدان فاصله دارد امکان دارد گیاه مشکلات دیگری داشته باشد.

اولین قدم انتخاب گلدان مناسب است. بعضی از مردم تصور می کنند که اگر گلدان بزرگ تری را تهیه کنند گیاهشان رشد بهتری خواهد داشت ، اما باید بگوییم که این نظر کاملا اشتباه است و گلدان بزرگ تر می تواند آسیب های جدی به گیاه وارد کند. همیشه سعی کنید که گلدانی اندازه گیاه خود انتخاب کنید. می توانید با هر تعویض گلدان کردن قطر گلدان را 2 سانتی متر بیشتر کنید.

همچنین می‌توانید ریشه گیاه را به چند قسمت تقسیم کنید و مجددا ریشه کوچک شده را در همان گلدان قبلی با خاکی جدید و تکه‌های دیگر را در گلدان‌های جدید دیگری بکارید، با این کار شما گیاه خود را تکثیر نیز کرده‌اید.

در هنگام تعویض خیلی دقت کنید چون که ریشه بسیار حساس است و به راحتی آسیب می بیند. در صورتی که ریشه آسیب دید آن را با چاقوی ضد عفونی شده ببرید.
شما می توانید نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در کمترین زمان به سوالات شما پاسخ گو هستند.
گیاه ایپومیا بنفش

نظرات (2)

  1. مریم

    باسلام گیاه من رنگ برگهاش تغییرکرده وسبزشده چیکارکنم،

  2. علی

    سلام این گیاه گل میده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *