معرفی گل شب یلدا | نحوه ی نگهداری و تکثیر

زمان مطالعه : 15 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 30 آذر 1402
گل شب یلدا

در این مقاله می خواهیم به معرفی گل شب یلدا بپردازیم. همراه ما باشید.

گل شب یلدا

گل یلدا که به آن گل ینت قنسول نیز گفته می شود. این گیاه در شرایط آپارتمانی و گلخانه ای پا کوتاه است و بلندی آن حداکثر به 5 سانتی متر می رسد. گل یلدا در طبیعت به صورت درختچه ای است و می توان تا حدود 3 متر نیز رشد نماید. گل یلدا به رطوبت زیاد نیاز دارد و معمولا بعد از خریداری از گل فروش ها به دلیل خشکی هوای محیط خانه ، برگ هایش خشک می شود.

گل یلدا از گیاهان روز حساب می شود و بنابراین در پاییز باید صبر کنید به گیاه بیش از 4 ساعت نور مستقیم خورشید نرسد و در شب نیز تاریکی باشد و از نور مصنویی به دور باشد. گیاه یلدا به صورت شاخه بریده نیز استفاده می شود و برای این منظور باید پس قطع شاخه آن را در آ گرم 40 سانتی متری قرار دهید. اینکار به دوام بیشتر گل یلدا در آب کمک می کند.

گل های یلدا کوچک و زرد رنگ یا سبز مایل به سفید است که به صورت مجتمع در وسط براکته های رنگین قرار گرفته است. همان براکته های رنگین است که در رنگهای قرمز، عنابی، سفید، صورتی و کرم مایل به سفید دیده میشود. برگ های یلدا پنجه ای و در طول سال همیشه سبز است و ساقه گیاه نیز دارای شیرابه ای به نام لاتکس می باشد.

گلدهی گل یلدا

برگ های رنگی شب یلدا در اواخر تابستان تا اردیبهشت دیده میشود. این گیاه در زمان های خاصی گلدهی می کند و طرز نگهداری گل یلدا در این شرایط فرق دارد. بهتر می باشد تا دمای هوا را برای گلدهی معتدل و سرد نگه دارید. پس از پایان گلدهی باید شرایط استراحت را برای گل یلدا در نظر بگیرید. از اوایل پاییز که گلدهی آغاز می شود نیز باید گلدان را به مدت 13 الی 16 ساعت در تاریکی مطلق و در سایر ساعات روز در اتاقی با نور کافی قرار دهید.

مواظب دمای هوا در فصل پاییز باشید. چرا که گرم شدن بیش از اندازه هوا باعث توقف تعویض رنگ برگ ها می شود.

شرایط نگهداری گل یلدا

-آبیاری

گل یلدا بسیار رطوبت پسند است ولی در عین حال اگر زیاد رطوبت شود ، ریشه آن دچار پوسیدگی خواهد شد. بگذارید تا بین دو آبیاری خاک گیاه خشک شود ، سپس آبیاری را انجام دهید. دو تا سه بار در هفته آبیاری برای گل یلدا کافی و ضروری می باشد.

گلدان گل یلدا باید دارای زه کش های مطئن و عالی باشد تا آب های اضافی از آن خارج شود. اینکار از پوسیدگی گیاه جلوگیری می کند.

آبیاری کمتر از حد معمول نیز برای گیاه رضایت بخش نیست و باعث خمیدگی آن می شود.

دقت داشته باشید که فقط آب را به خاک بریزید ،‌ آبیاری نباید بر روی گلها و برگ های گیاه یلدا انجام شود.

آبدهی گیاه را جلوی نور مستقیم خورشید انجام ندهید ، چون لکه های سیاه بر روی گل یلدا ظاهر می شود.

از آب های ولرم و بدون املاح برای آبیاری گل یلدا استفاده کنید. آب های سرد و دارای املاح بالا موجب آسیب دیدن ریشه گیاه خواهد شد. بهترین آب برای یلدا ، آب مقطر و تصفیه شده می باشد. اگر نمی توانید به این نوع آب ها دسترسی داشته باشید ، باید آب لوله کشی را 24 ساعت در دمای اتاق قرار دهید ، تا املاح آن بپرد.

در روز های گرم سال ، آبیاری گیاه را افزایش دهید. چون آب دریافتی گیاه زودتر تبخیر می شود.

-نوردهی

یکی از فاکتور های مهم برای رشد عالی گل یلدا ، نور مناسب برای آن می باشد. گل یلدا در روز حداقل به 5 ساعت نور خورشید نیازمند می باشد. نور دریافتی گیاه نباید به صورت مستقیم باشد ، چون که گل یلدا دچار سوختگی می شود. بهترین نور برای این گیاه ، غیر مستقیم است.

اگر به گیاه نور کافی نرسد ، نمی تواند رشد و گلدهی خوبی انجام دهد و غنچه های آن کوچک خواهند شد.

بهترین مکان برای قرار گیری گل یلدا ، پشت پنجره جنوبی منزل می باشد. در این محیط گیاه نور غیر مستقیم دریافت می کند و لذت می برد.

نور بیش از اندازه نیز برای گل یلدا مناسب نمی باشد. در آن صورت نیز گیاه دچار مشکل خواهد شد.

بهترین نور برای گل یلدا ، نور صبحگاهی می باشد ، چون آفتاب به صورت سوزان نمی تابد.

در روز های بسیار گرم تابستان نیز گل یلدا را از پنجره کمی دورتر کنید ، تا شدت آفتاب برگ ها را نسوزاند.

-دمای مناسب

نگه داشتن دمای اتاق به گونه ای که مطابق میل بنت قنسول باشد بسیار مهم می باشد. بهترین دما برای برای گل یلدا ، 18 تا 24 درجه سانتی گراد می باشد. البته که در شب و فصول سرد نیز می توانید دما را تا 15 درجه کاهش دهید. مراقب تغییرات ناگهانی دمای گل یلدا باشید. به عنوان مثال از دمای 20 درجه ، گیاه را به دمای زیر 5 درجه منتقل نکنید ، در این صورت گیاه دچار شوک می شود و ممکن است از بین برود.

گلدان یلدا را در مجاورت وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید ، چون که تغییرات دمایی را دوست ندارد.

برگ های یلدا را به شیشه و مکان های سرد نزنید ، چون موجب بیحالی و ریزش آنها می شود.

از گرم شدن بیش از حد در اتاق جلوگیری کنید. گرما شدید می تواند به برگ های گل یلدا صدماتی وارد کند.

گل یلدا را در فصل زمستان به خارج از منزل منتقل نکنید ، چون گیاه یلدا به سرما کمی حساس می باشد.

-رطوبت

نکته ای که باید هنگام نگهداری از گل بنت قنسول یا شب یلدا در خانه باید به یاد داشته باشید این است که هنگام آبیاری اجازه ندهید آب به برگ های گیاه برسد. چرا که باعث لکه های سفید روی آن ها و خراب شدنشان می شود.

نکته بعدی و بسیار مهم این است که باید هوای اتاق گل یلدا ، مرطوب باشد. به همین دلیل است که وقتی یلدا به منزل می رسد ، دچار خمیدگی و پژمردگی می شود.

اگر گلخانه ای در آپارتمان یا منزل خود ندارید سعی کنید جای آب پاشیدن روی برگ گل شب یلدا، با جوشاندن آب در محیط مخصوصا در روزهای بسیار گرم و سرد سال، فضا را برای آن مرطوب و مطبوع نگه دارید.

-خاک مناسب

یکی از موارد بسیار مهم در رشد گیاه یلدا ، خاک مناسب آن می باشد. از خاک های سنگین و بدون زه کش برای گیاه خود استفاده نکنید. رطوبت زیاد برای گل یلدا اصلا مناسب نمی باشد و سبب پوسیدگی ریشه آن می شود.

بهترین خاک برای گل یلدا ، ترکیب خاک برگ و خاک باغچه میباشد. در ادامه دو ترکیب مناسب برای خاک بنت قنسول را می خوانیم:

به نسبت مساوی از خاک برگ + کوکوپیت + پرلیت

به نسبت مساوی از خاک باغچه + کمپوست + ماسه + پیت ماس

باید دقت داشته باشید که ته گلدان شما باید دارای سوراخ هایی باشد ، تا آب های اضافی از آن خارج شود. بهترین زمان برای تعویض خاک یلدا ، اواسط اردیبهشت می باشد. همچنین میزان پی اچ مناسب برای خاک نیز باید 5.5 تا 6.5 باشد.

 

-کوددهی

گل یلدا نیز مانند بقیه گیاهان آپارتمانی به کوددهی احتیاج دارد. با توجه به گلدهی و تغییر رنگ گیاه یلدا باید برنامه دقیقی برای کوددهی آن در نظر گرفت. به همین دلیل کوددهی باید 3 هفته یکبار و از خرداد تا آبان ماه انجام شود. در زمان گلدهی نباید به گل یلدا کود بدهیم.

بهترین کود ها برای این گیاه کود کلات آهن و کود کامل سه بیست می باشد.

 

-هرس کردن

اوایل بهار و اواخر تابستان دو زمانی است که باید گیاه خود را هرس کنید. شیوه صحیح هرس کردن گل یلدا اینگونه است که باید تمام برگ های ساقه آن را هرس کنید و اندازه ساقه ها را به 20 سانتی متر برسانید.

در اواخر تابستان می توانید دو و یا سه برگ بر روی ساقه گل یلدا باقی بگذارید و اندازه ساقه ها را نیز کوتاه نکنید. این شیوه نگهداری گل یلدا به حوانه زنی گیاه کمک می کند.

 

-تعویض گلدان

گل شب یلدا در اوایل کاشت خود نیازی به تعویض گلدان ندارد. اما بهتر می باشد تا شما هر چند وقت یکبار ریشه های آن را بررسی کنید و در صورت اینکه دیدید ریشه از گلدان خارج شده و یا فضای کافی برای رشد را ندارد ، یعنی وقت تعویض گلدان فرا رسیده است.

بهترن تایم برای تعویض گلدان هر دو سال یکبار و در فصل بهار است.

در زمان جا به جایی گیاه به گلدان جدید اگر رویت کردید که ریشه دچار آفت شده است ، آن بخش بیماری زا را هرس کنید تا به قسمت های دیگر گل یلدا منتقل نشود. همچنین دقت داشته باشید تا عمل تعویض گلدان را به آرامی انجام دهید تا به گیاه شوک وارد نشود.

 

گل شب یلدا

تکثیر گل یلدا

برای تکثیر گل یلدا باید از شاخه های چوبی آن کمک گرفت. یعنی شما باید از همین شاخه های چوبی قلمه های مد نظر را انتخاب نمایید تا پرورش گل یلدا به خوبی انجام شود. برای کاشت بهتر قلمه بنت قنسول ،‌منتظر خارج شدن شیرابه آن از ساقه باشید. برای خروج شیره از گیاه یلدا ، آن را در ماسه نرم  یا زغال چوب ساییده شده به شکل عمودی قرار دهید.

اضافات ساقه انتخابی خود را حذف کنید. شما می توانید برای تسریع تکثیر گل یلدا از هورمون ریشه زایی استفاده کنید. گلدان انتخابی شما باید از نظر قطری برابر با ۶ سانتی متر باشد.

با یک چاقوی تیز قلمه های انتخاب شده را از انتهای ساقه برش بزنید.

برای ریشه دار شدن سریع تر قلمه ها ، می توانید آن ها را در پودر ریشه زدایی قرار دهید.

قلمه های بریده شده را در گلدان حاوی ماسه و با قطر دهانه 6 سانتی متر بکارید.

زمان لازم برای ریشه دار شدن قلمه ها ، 5 تا 7 هفته طول می کشد.

-زمان مناسب قلمه زدن

گل یلدا را می توانید از اسفند ماه ، بهار تا اوایل تابستان ، زمانیکه براکته‌های صورتی، قرمز و یا کرم رنگ تولید می کند، تکثیر کرد. اگر می خواهید گل یلدا را در گلدان بکارید ، بهتر می باشد تا در اواخر تابستان (شهریور ماه) اقدام نمایید.

در گلخانه ها هنگام قلمه زنی ، قلمه ها به خوبی ریشه زده و شکل میگیرند. البته که در گلخانه ها نیز باید قلمه ها زیر نور غیر مستقیم خورشید قرار بگیرند.

ساقه های خشک شده و قدیمی باید از قلمه های جدید حذف شوند ، زیرا که این ساقه ها مانع از شکوفا شدن غنچه های جدید می شود.

 

مشکلات و بیماری های بنت قنسول

علت ریزش برگ های یلدا

این مشکل می تواند به دلیل کمبود ازت در خاک گل یلدا باشد. از دلایل دیگر این مشکل ، آبیاری زیاد ، استفاده مکرر از کود های شیمیایی و بیماری های ریشه می باشد.

علت خشک شدن گیاه از پایین

علت خشک شدن گیاه به صورت پوسیده شدن ساقه و ریشه های گیاه از پایین است که به دلیل آبیاری بیش از اندازه و یا نبود زه کش مناسب در خاک گیاه ایجاد می شود.

اگر جنین اتفاقی برای گیاه شما اتفاق افتاد ، یعنی امکان مرگ آن وجود دارد. باید گیاه را از گلدان خارج کنید ، قسمت های پوسیده گیاه را هرس کنید و باقیمانده آن را در گلدانی جدید بکارید.دقت داشته باشید که به آن قارچ کش بزنید.

علت ریزش برگ گل بلدا از پایین

مشکل از آبیاری کم و یا نادرست می باشد. توجه داشته باشید که سوراخ های انتهایی گلدان باز باشند تا آب به راحتی از گلدان خارج شود و خاک نیز از زهکشی خوبی برخوردار باشد. برای آبیاری نیز باید دقت کنید تا آب را بر روی برگ گیاه نریزید ، زیرا موجب لکه بر روی آن می شود. حتما قبل از آبیاری گیاه را به مدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار دهید تا کلر آن بپرد.

علت پژمرده شدن گل یلدا

گرمای بیش از حد ، تشنه ماندن گیاه و آبیاری بیش از حد می تواند دلایل این اتفاق باشد. علت را از ریشه شناسایی کنید و سپس برای اقدام آن تلاش کنید.  کمبود رطوبت نیز این مشکل را ایجاد میکند و برای رفع آن می توانید از روش های تامین رطوبت کمک بگیرید.

علت سوختگی کنار برگ ها 

این مشکل به دلایل مختلفی مانند : کمبود کلسیم ، استفاده از کود های دارای آمونیوم و تابش سوزان خورشید در فصل تابستان می باشد.

علت تاخیر در گلدهی گل یلدا

کاهش درجه حرارت و یا تاریک بودن محیط گیاه ، می تواند باعث چنین مشکلی شود.

دلیل رشد بیش از حد گیاه

استفاده بیش از اندازه از کود شکری و یا ازت یا گرفتن قلمه در فصل بهار و تابستان این مشکل را ایجاد می کند. بهتر می باشد تا گیاه خود را در زمان های مناسب هرس کنید تا از بد شکل شدن آن جلوگیری کنید.

علت زرد شدن برگهای گل یلدا از قسمت پایینی 

زیاد بودن آبیاری سبب چنین اتفاقی می شود. آبیاری گیاه را کاهش دهید و زمانی که سطح خاک به اندازه سه سانتی متر خشک شد ، گیاه را آبیاری کنید.

علت از بین رفتن رنگ برگ ها و سبز شدن آنها 

به وجود آمدن چنین اتفاقی به دلیل پایان یافتن دوره گلدهی گیاه می باشد و باید تا دوره گلدهی بعدی گیاه و کوتاه شدن روز ها صبر کرد. کمبود نور برای گل یلدا نیز می تواند سبب سبز شدن برگ های آن شود.

علت کم شدن رشد گیاه

کند شدن رشد گیاه به دلیل نبود مواد مغذی و کود مناسب می باشد. برای رفع این مشکل میتوانید خاک های سطحی گیاه را با خاک جدید جایگزین کنید و یا آن را ماهی یکبار با کود کامل تغذیه کنید.

علت پیچ خوردگی برگ های یلدا

تجمع آمونیوم در برگ های گیاه موجب پیچ خوردگی برگ های پایین و ایجاد نوار زرد رنگ بر روی برگ ها آن میشود که در شرایط سرما و رطوبت زیاد آسیب و صدمه جدی به گیاه می خورد. در استفاده از کود های نیتروژن نهایت دقت را به عمل آورید.

 

بیماری گل شب یلدا

-شته گل یلدا

در صورتی که این مشکل در هر کدام از گیاهانتان مشاهده کردید، به سرعت آن را از بقیه دور کنید تا بقیه دچار مشکل نشوند. به دلیل خطراتی که در استفاده از سموم وجود دارد، بهتر است ابتدا روش های کم خطر را امتحان کنید. ابتدا چند قطره مایع ظرفشویی را در یک لیتر آب حل کنید به صورتی کف نکند، سپس بر روی شاخ و برگ گیاه اسپری کنید و یا از پیف پاف استفاده کنید و آن را با فاصله 40 سانتیمتر بر روی برگ ها و شاخه ها و خاک گیاه اسپری کنید.

در صورتی که حشرات بسیار زیاد هستند ، می توانید از سم ها استفاده نمایید. بهتر می باشد تا از سم های غیر شیمیایی استفاده نمایید. بهترین سم پاش ، پالیزین و تند اکسیر می باشند.

-شپشک آردآلود

شپشک آرد آلود منجر به ایجاد زخم های پنبه ای شکل بر روی برگ ها گیاه می شود. این حشرات موذی از شیره گیاه تغذیه میکنند و منجر به زرد شدن گیاه و نابودی آم میشوند. حشرات را با دستمال یا پنبه تمیز آغشته به آب و صابون از روی برگ ها و ساقه گیاه حذف کنید و سپس با سموم حره کش نفوذی گیاه را سمپاشی کنید.

-کپک خاکستری

کپک خاکستری که بر روی گل شب یلدا ایجاد می شود ، نوعی قارچ می باشد. برای برطرف کردن این مشکل ، باید قسمت های آلوده را جدا کنید و گیاه را در خاک و گلدان جدید و تمیز بکارید. سپس برای اطمینان از سلامتی گیاه ، با قارچ کش آن را سمپاشی کنید.

گل یلدا

در این مقاله به معرفی جامع گیاه شب یلدا پرداختیم. امیدوار هستیم که مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.

بسیار ممنون که تا آخر همراه ما بودید. اگر سوالی دارید برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *