معرفی جامع ونوس حشره خوار | روش نگهداری و تکثیر ونوس حشره خوار

زمان مطالعه : 10 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
معرفی ونوس حشره خوار

در این مقاله می خواهیم به معرفی گل ونوس حشره خوار بپردازیم. ما را تا انتها همراهی کنید.

این گیاه معروف و پر طرفدار همانطور که از اسمش مشخص است ،‌ حشره و گوشت خوار می باشد. قسمتی از گیاه ونوس به شکل تله عمل می کند و در قسمت انتهایی برگ گیاه واقع می باشد که در سطح داخلی خود موهایی ریز و بسیار حساس دارند. زمانی که حشرات و یا هرچیزی به این موها برخورد کنند ، برگ ها سریع بسته می شود و اگر در همان زمان حشره ای وجود داشته باشد ، در تله می افتد. ونوس حشرات را به عنوان غذا برای خود مصرف می کند.

قسمت تله ونوس دارای رنگ های جذاب برای گیاهان می باشد که آنها را به طرف خود می کشد. گیاه ونوس حشره خوار بومی آمریکا است. نام علمی این گیاه ، Dionaea muscipula می باشد.

در کشور انگلیس ، به ونوس Venus’s flytrap نیز می گویند. قیمت ونوس حشره خوار در ایران متفاوت می باشد و به گونه و اندازه آن بستگی دارد.

 

شراط نگهداری ونوس حشره خوار

-آبیاری

فعالیت بسیاری از گیاهانی که تله گذار هستند و از حشرات تغذیه می کنند ، به رطوبت محیط بستگی دارد. که در این‌ بین گیاه ونوس در مقایسه با سایر چنین گیاهانی به رطوبت محیطی کمتری نیاز دارند و وابسته هستند. با این وجود این گیاهان به هیچ عنوان نباید خشکی بکشند ، حتی در طول فصل سرما! همچنین رطوبت بالای محیط به رشد بهتر و سریع تر آنها کمک شایانی می کند. به همین دلیل است که این دسته از گیاهان برای تراریوم مناسب هستند.

در طی فصل رشد باید خاک گلدان را دائما مرطوب نگه دارید. البته که مرطوب بودن به معنا خیس و غرقابی خاک نیست. خاک شما باید دارای زه کشی مناسبی باشد ، تا آب های اضافی از آن خارج شوند اما رطوبت مناسب را در خود نگه دارد. زمانی که دیدید خاک درحال خشک شدن می باشد ، باید آن را آبیاری کنید. برای آبیاری گیاه ونوس از آب های مقطر استفاده نمایید. آب های لوله کشی دارای املاح می باشند و برای گیاه مناسب نیستند. شما می توانید آب را یک شبانه روز در دمای اتاق قرار دهید ، تا املاح آن از بین برود. وجود املاح برای گیاه اصلا مفید نمی باشد و به تدریج موجب افزایش اسیدیته خاک این گیاه و در نتیجه از بین رفتن آن می شود.

در روز های گرم سال ، آبیاری را افزایش دهید. چون آب دریافتی گیاه زودتر تبخیر می شود. همچنین دقت داشته باشید تا از آب های سرد برای گیاه ونوس حشره خوار استفاده نکنید ، چون به ریشه صدماتی وارد می کند.

آبیاری کمتر از حد معمول موجب پژمرده و خمیده شدن ونوس حشره خوار می شود.

 

-نوردهی

گیاه ونوس به 12 ساعت حضور در مکان های پر نور احتیاج دارد که از این زمان ، اگر 4 ساعت نور مستقیم خورشید دریافت کند ، رشد خوبی را به همراه خواهد داشت. البته باید به این نکته توجه کنید که در هر زمانی نور مستقیم به گیاه بتابد ، برگ های آن دچار سوختگی خواهد شد. اگر در منطقه ای زندگی می کنید که نور کافی برای گیاه ونوس وجود ندارد ، باید قید رشد عالی آن را بزنید. البته که می توانید نور مصنویی به گیاه ونوس بدهید. لامپ های فلورسنت سرد می تواند برای گیاه شما نور را تامین کند.

بهترین مکان برای قرار دادن گیاه ونوس ، پشت پنجره جنوبی منزل می باشد.

شرایط نوری گاهی در شکل و اندازه برگ‌هایی که تولید می‌شوند نقش دارند. به عنوان مثال در بهار دمبرگهایی بلند و در تابستان دم برگ‌هایی کوتاه تولید می‌شود. یا مکان های کم نور دم برگ های پهن و در مکان های با نور بیشتر دم برگ های باریک تر تولید می شود.

 

-دمای مناسب

گل ونوس حشره خوار می تواند در دمای 7 تا 35 درجه سانتی گراد رشد خوبی داشته باشد. هر مقدار که دمای محیط بیشتر باشد ، باید غبار پاشی و آبیاری بیشتری انجام شود.

در دماهای پایین تر سرعت باز و بسته شدن برگ ها در هنگام شکار حشرات کمتر می شود. همچنین در دماهای پایین تر باید مراقب آبیاری آن بود ، زیرا در صورت آبیاری زیاد ،‌ ریشه دچار پوسیدگی خواهد شد.

این گیاهان دمای زیر صفر را نمی توانند تحمل کنند و معمولا از بین می روند. در زمستان که فصل اسرتاحت این گیاهان می باشد ، باید دما بین 5 تا 15 درجه سانتی گراد باشد. البته که ممکن است در این دما برخی از برگ گیاه ونوس سیاه شوند که باید از گیاه جدا کنید تا به بقیه بخش ها منتقل نشود.

در فصل زمستان گیاه خود را به داخل منزل منتقل کنید تا دچار یخ زدگی نشوند. همچنین دقت داشته باشید تا گیاه ونوس را در کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید ،‌ چون تغییرات دمایی را دوست ندارد و برگ هایش دچار زردی می شوند.

 

-خاک مناسب

گیاه ونوس را باید در خاکی فقیر از نظر مواد غذایی کاشت. به طور کل این گیاه در محیط بومی خود نیز در خاک‌هایی که از نظر نیتروژن و فسفر فقیر هستند می‌رویند و نیاز خود به این مواد را از طریق شکار حشرات و هضم مواد بدن حشرات تأمین می‌کنند. اگر گیاه را در خاکی غنی بکارید و کوددهی آن را انجام دهید ، گیاه از بین خواهد رفت. بهترین غذا برای گیاه ونوس حشرات و مگس ها می باشند. حتی اگر گیاه را در تراریوم نگهداری می کنید ،‌ باید هر چند وقت یکبار به آنها حشره بدهید تا شاداب باقی بمانند. ندادن حشرات به گیاهان را نمی توان به کوددهی جبران کرد.

گل ونوس به خاکی نسبتا سبک نیازمند می باشد. شما می توانید از مخلوط خاک پیت ماس ، شن ، خاک معمولی و پرلیت استفاده نمایید.

گیاه ونوس در خاک هایی که اسیدیته پایینی داشته باشند ، بهتر رشد می کند و وجود خزه اسفاگنوم و پیت ماس به این مسئله کمک خواهد کرد.

 

-تعویض گلدان

گل های ونوس در اوایل کاشت خود نیاز به تعویض گلدان نیاز ندارند ، اما بهتر می باشد تا هر چند وقت یکبار ، ریشه های آن را بررسی کنید و در صورت نبودن فضای کافی و یا بیرون زدن ریشه از گلدان ، دست به تعویض گلدان گیاه ونوس بزنید.

بهترین زمان برای تعویض گلدان فصل بهار و هر دو سال یکبار می باشد.

در زمان جا به جایی گیاه اگر دیدید که ریشه دچار بیماری و آفت شده است ،‌ آن بخش را جدا کنید تا به بقیه گیاه سرایت نکند. همچنین دقت داشته باشیدتا در زمان جا به جایی به گیاه خود شوک وارد نکنید.

گلدانی که برای کاشت این گیاهان انتخاب می‌شود می‌تواند عمقی حدود ۱۵-۱۲ سانتیمتر داشته باشد. کف گلدان حتماً باید منافذ خروج برای آب وجود داشته باشد تا آب اضافی حاصل از آبیاری به خوبی خارج شود و اطراف ریشه‌های گیاه باقی نماند.

 

-هرس کردن

گیاه ونوس به هرس کردن نیازی ندارد،‌ چون یک گیاه گوشت خوار می باشد.

 

گیاه ونوس حشره خوار

تکثیر گیاه ونوس

ونوس را می توانید از طریق بذر و پاجوش تکثیر نمایید.

-تکثیر از طریق پاجوش

این گیاه به مرور زمان به مجموعه های متراکم تبدیل می شوند که می توان زمانی که تمام سطح را پر کردند ،‌نسبت به جداسازی بخشی از آنان اقدام نمود و سپس قسمت جدا شده را در مکانی جداگانه و مستقل کاشت. عمل تقسیم باید در فصل بهار و تابستان صورت بگیرد.

-تکثیر از طریق کاشت بذر

بذر ها نیاز به تیمار خاصی قبل از کاشت ندارند. برای کاشت ابتدا مخلوط خاکی را انتخاب کنید. این مخلوط می تواند همان نمونه ای باشد که برای گیاهان به بلوغ رسیده استفاده می کردید. بعد از اینکه مخلوط خاکی را در گلدان قرار دادید ، ابتدا آن را به خوبی آبیاری کنید و سپس بعد از خروج آب های اضافی از زیر گلدان ،‌ نسبت به کاشت بذر ها اقدام نمایید.

تنها کافی می باشد تا بذر ها را روی سطح خاک قرار دهید. نیازی نیست که حتما آنها را به سطوح خاک بپوشانید. اما حتما باید گیاه را آبیاری کرد. همچنین می توانید دهانه گلدان را با پلاستیک های شفاف بپوشانید تا رطوبت آن برقرار باشد و از خشکی جلوگیری کند. سعی کنید تا همیشه گیاه خود را بررسی کنید ، اگر خاک آن خشک شده بود ،‌ سریعا عمل آبدهی را انجام دهید.

دمای مناسب برای جوانه زنی گیاه بین 25 تا 30 درجه سانتی گراد می باشد. اگر دمای نگهداری بذر کمتر از این مقدار باشد ، عمل جوانه زنی کند و یا انجام نخواهد شد. بذر ها در صورت مساعد بودن شرایط محیطی و کیفیت مطلوب بذر ، حدود یک ماه بعد از کاشت ، جوانه می زنند. بعد از جوانه زنی می توانید پلاستیک روی گلدان را بردارید.

دقت داشته باشید که در این دوران اگر از آب های مقطر استفاده نمایید ،‌ نتیجه بهتری در سبز شدن و جوانه زنی بذر های این گیاه به دست خواهید آورد. همچنین در این دوران ، باید در روز حداقل 10 دقیقه پلاستیک را بردارید تا تهویه هوا انجام شود. شما می توانید بر روی پلاستیک چند حفر ایجاد کنید ،‌ تا دیگر نیازی به برداشتن آن نداشته باشید.

اگر نیاز است که بذر هایی که جوانه زده اند را به گلدانی دیگر منتقل کنید ، باید حدود دو هفته صبر کنید تا دو جفت برگ بر روی آنان ظاهر شود. سپس می توانید کار انتقال را انجام دهید.

 

مشکلات گیاه ونوس مگس خوار

-شته ها

شته ها معمولا کوچک تر از آن هستند که در چنگ گیاه ونوس گیر بیفتند. البته که شته ها می توانند صدماتی به گیاه ونوس وارد کنند. شته ها باعث انحراف برگ در تاج گیاه می شوند اما قادر به از بین بردن گیاه نیستند. بهترین روش برای از بدن شته ها این است که گیاهتان را به مدت زمان 15 دقیقه تا نزدیک سر گلدان در آب مقطر غوطه ور کنید. هفته بعد همین کار را تکرار کنید تا اثر پذیری بیشتر شود.

روغن های باغبانی و صابون های حشره کش نیز می توانند هجوم شته ها به گیاه ونوس را کنترل کنند.

-مگس قارچ

مگس های قارچ بالغ معمولا برای گیاه ونوس به عنوان یک مزاحم ظاهر می شوند. لارو مگس قارچ خوار در داخل ساقه های گیاه پنهان شده و از برگ هایی که سطح خاک گیاه را مورد تماس قرار می دهند ، تغذیه می کنند. آسیب ریشه ای می تواند یک مشکل باشد و گیاهتان را در برابر عفونت بیماری‌های قارچی آسیب‌پذیر کند. کنترل طبیعی مگس‌های قارچ می‌تواند با استفاده از باکتری باسیلوس تورین‌‎جینسیس (Bt) انجام گیرد. آن را به صورت محلول وارد خاک می کنند تا لارو مگس را از بین ببرند.

مگس های قارچ ، خاک های مرطوب را برای رشد خود ترجیح می دهند. خاک خود را مرطوب کنید ، اما غرقاب نکنید تا مگس قارچ به ونوس شما حمله ور نشود.

 

-کپک خاکستری

ونوس های مگس خوار در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم اند ، اما نمی توانند در برابر کپک خاکستری استقامت کنند. کپک خاکستری بر روی ونوس همانند کپک هایی است که بر روی نان ظاهر می شود. اولین نشانه‌ی آن، ظاهرشدن یک لکه‌ی ناشی از خیسی آب روی ساقه‌ها یا شاخ‌وبرگ ونوس می‌باشد. بخش های عفونی گیاه بعد ها خم شده و متلاشی خواهد شد.

کپک های خاکستری در زمانی به گیاه حمله ور می شوند که رطوبت وجود دارد. اگر دمای گیاه سرد باشد ، دیگر حمله کپک خاکستری به ونوس قطعی می شود. تمیز کردن برگ ها و همچنین دادن مقدار زیادی از نور ، گرما و تهویه مناسب می تواند از حمله کپک خاکستری به گیاه شما جلوگیری کند. اگر ونوس شما دچار کپک خاکستری شده است ، بخش آفت زده را جدا کنید تا به بخش های دیگر گل شما انتقال داده نشود. راه دیگر از بین بردن آنها ،‌ استفاده از قارچ کش است.

 

-مشکلات کشت

وجود برگ‌هایی که کوچک هستند و به نظر رشد سریعی ندارند، یا برگ‌هایی که بلند اما باریک و سست هستند، این موضوع را نشان می‌دهند که نور کافی به گیاهتان نمی‌رسد.

ونوس مگس خوار نیازمند نور کامل آفتاب می باشد تا از این مشکلات در امان باشد.

اگر تله های ونوس به صورت کند باز و بسته می شود ، نشانگر این است که گیاه شما در مکان سردی نگهداری می شود. هرچقدر که فضا گرم تر باشد ، انرژی ونوس نیز بیشتر خواهد شد. دمای مناسب برای بهترین عملکرد ونوس ، 25 درجه سانتی گراد است.

 

-تغذیه

ونوس مگس خوار حشره های کوچکی مانند عنکبوت و مگس را می خورد. اگر حشره ی بزرگ به ونوس بدهید ، نمی تواند به خوبی آن را هضم کند و تله آن سیاه می شود. نگران سیاه شدن تله های ونوس نباشید ، چون تله های جدید جایگزین آنها می شوند. اگر تله ای به واسطه تغذیه بیش از اندازه سیاه شود ، باید آن را جدا کنید.

هیچ وقت به ونوس گوشت ندهید ، این کار شما باعث می شود تا تله گیاه پوسیده شود و انرژی ونوس از بین برود.

هیچگاه به گیاه ونوس کود ندهید ، این کار ریشه گیاه را می سوزاند و در نهایت ونوس میمیرد.

 

ونوس حشره خوار

در اینجا سعی کردیم تا به طور جامع به معرفی گل ونوس حشره خوار بپردازیم. امیدوار هستیم که مورد رضایت شما عزیزان قرار گرفته باشد.

بسیار متشکرم که تا آخر همراه سایت شرمیلا بودید. اگر سوالی دارید و یا قسمتی از مطلب را متوجه نشدید ، حتما برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *