معرفی نخل بادبزنی + روش نگهداری و تکثیر آن

زمان مطالعه : 11 دقیقه
زمان انتشار : 27 اسفند 1401
معرفی نخل بادبزنی

یکی از نخل های محبوب برای نگهداری آن در منزل ، بادبزنی می باشد. این نخل خودش به گونه های مختلفی تقسیم شده است که معروف ترین آن نخل بادبزنی چینی که به نام نخل آب نما نیز شناخته می شود. دلیل نام گذاری بادبزنی ، به خاطر برگ های خاص این نوع نخل می باشد که مثل یک آب نما بالا رفته و به سمت پایین میریزد. نخل بادبزنی به محیط گرم و مرطوب نیازمند است و هر شاخه این نخل می تواند تا حدود 2 متر رشد داشته باشد. این گیاه رشد آهسته ای دارد و می تواند تا 40 سال عمر کند.

نخل بادبزنی در ابتدای جوانی مانند یک بوته رشد می کند و هر چقدر که بالغ تر می شود ، تنه آن گسترش میابد و بیشتر مانند یک درخت می شود.

همانطور که گفتم این نخل گونه های متفاوت و مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

  • نخل باد بزنی اروپایی: این نخل به خاطر سر سختی و مقاومت بسیار خوبی که در برابر سرما دارد شناخته شده است. نخل های بادبزنی اروپایی وقتی در گلدان کاشته شوند ، رشد خوبی دارند ، چه در خانه و چه در خارج از منزل. در مناطق سردتر می توان آن ها را در ماه های گرم تابستان در بیرون نگه داشت و برای گذراندن زمستان به داخل خانه منتقل شوند. هنگام رشد نخل بادبزنی اروپایی در ظروف، از خشک شدن کامل بین آبدهی ها اطمینان حاصل کنید.
  • نخل باد بزنی کالیفرنیا: نخل باد بزنی کالیفرنیا مخصوص منازل آپارتمانی است که در فضاهای آزاد می تواند تا 20 متر رشد کند و یکی از نخل های بومی آمریکا است.
  • نخل باد بزنی واقعی: باد بزنی واقعی بومی مناطق گرمسیر در آفریقا و منبعی برای غذا و مواد اولیه است که توسط انسان ها و حیوانات مورد استفاده قرار میگیرد.

 

نحوه نگهداری نخل بادبزنی

نخل بادبزنی از جمله نخل های آپارتمانی است که نگهداری آن سخت نمی باشد و درباره محل زندگی خود وسواس ندارد. همین مسئله باعث شده است تا همه ی افراد بتوانند از آن به خوبی مراقبت کنند. مهم ترین موضوع درباره نخل بادبزنی ، یک زه کشی ایده ال است. اگر می خواهید این نخل را در زمین و یا گلدان بکارید ، باید حتما آن را زه کشی کنید. نخل بادبزنی مشکل خاصی با آفات و بیماری های مختلف ندارد اما می تواند توسط شته ها یا کنه های عنکبوتی مورد هجوم قرار بگیرد. در ادامه به طور مفصل و دقیق به شرایط نگهداری این گیاه میپردازیم.

-نوردهی

نخل بادبزنی برای یک رشد عالی و بدون دردسر نیازمند نوری فوق العاده و مستقیم دارد. این گیاه به نوری کامل و کمی سایه نیازمند است ، پس بهتر می باشد تا برای این گیاه محلی را انتخاب کنید که حدود 4 ساعت نور مستقیم در آن بتابد و بقیه روز را در سایه سپری کند. در بعد از ظهر ها می توانید گیاه را به تراس و در مکانی نیمه سایه منتقل کنید.

بهترین تایم برای نوردهی به گیاه ، صبح می باشد. چون نور خورشید در این تایم به صورت سوزان به گیاه نمی تابد و برگ های نخل بادبزنی دچار سوختگی نمی شوند.

شما می توانید نور غیر مستقیم نیز به گیاه بدهید ، بنابراین بهترین مکان برای نخل بادبزنی پشت پنجره جنوبی می باشد.

نور کم باعث خمیدگی و پژمردگی نخل بادبزنی می شود.

 

-آبیاری

یکی دیگر از ارکان بسیار مهم در رشد عالی نخل بادبزنی آبیاری منظم و مرتب است.

نخل آپارتمانی بادبزنی کم آبی را به آبیاری فراوان ترجیح می دهد و یک آبیاری سبک را دوست دارد. بین دو آبیاری بگذارید تا خاک بادبزنی خشک شود ، سپس آبدهی را انجام دهید. این گیاه از خیس بودن دائمی خاک خود متنفر است.

آبیاری بسیار اندک نیز باعث کند شدن رشد گیاه بادبزنی می شود.

آبدهی بیش از حد می تواند باعث پوسیدگی و بیماری مختلف برای ریشه شود ، پس نیاز زیادی به آبیاری نیست.

دقت داشته باشید که نخل بادبزنی در فصل زمستان به استراحت می پردازد ، بنابراین در این زمان نیاز زیادی به آبیاری ندارد. در روز های گرم سال باید آبیاری را افزایش دهید ، چون آب دریافتی گیاه زود تبخیر می شود.

بهترین آب برای نخل بادبزنی ، آبی ولرم و بدون املاح می باشد. این گیاه آب های سرد و دارای املاح را دوست ندارد ، علاوه بر این ها ، ریشه گیاه نیز صدمه می بیند. مناسب ترین آب برای گیاه باد بزنی ، آب مقطر و تصفیه شده است. اگر به این نوع آب ها دسترسی ندارید ، می توانید آب لوله کشی را به مدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار دهید ، تا املاح آن از بین برود.

نخل بادبزنی هر چقدر که نور بیشتری دریافت کند ، باید به همان اندازه آبیاری آن افزایش داده شود.

 

-دمای مناسب

هر گیاهی برای اینکه رشد عالی و بدون دردسری داشته باشد ، نیازمند محیطی فوق العاده و مناسب است. بر خلاف بقیه نخل های آپارتمانی ،‌ بادبزنی می تواند به خوبی سرمای زمستان را تحمل کند. حداکثر دمایی که این نخل تحمل می کند ، 6 درجه سانتی گراد است ، البته که باید بگویم نخل بادبزنی در این دما نمی توانید رشد مطلوبی را داشته باشد.

مناسب ترین دما برای رشد عالی نخل بادبزنی 20 تا 30 درجه سانتی گراد است. همانطور که گفتم این نخل بومی مناطق گرمسیری است و از گرما لذت می برد. بادبزنی می تواند دمای بیش از این را نیز تحمل کند.

همانطور که گفتم نخل بادبزنی می تواند سرما را تحمل کند اما بهتر می باشد تا در روز های سرد زمستان ؛ آن را به داخل منزل منتقل کنید. چون امکان دارد که دمای پایین تر از صفر درجه بشود و گیاه یخ بزند.

هیچگاه نخل بادبزنی را کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی منزل خود قرار ندهید. هیچ گیاهی تغییرات دمایی مصنویی را دوست ندارد و از آن لذت نمی برد. اگر به طور طولانی مدت گیاه کنار این نوع وسایل باشد ، برگ های آن زرد خواهد شد. همچنین گیاه خود را در کنار در ها و پنجره هایی که باز و بسته می شوند ، قرار ندهید.

یکی دیگر از نکات مهم در خصوص نگهداری نخل بادبزنی ،‌ استرس ندادن به آن است. شما نباید به گیاه خود شوک دمایی وارد کنید. به عنوان مثال گیاه در دمای 25 درجه ساکن است و شما آن را به طور ناگهانی به دمای زیر 5 درجه منتقل می کنید ، در این صورت گیاه شما دچار استرس می شود و ممکن است که بمیرد.

 

-خاک مناسب

نخل بادبزنی می تواند انواع خاک های مختلف را به خوبی تحمل کند ، چه خاک رسی باشد و چه ماسه ای! فقط کافی است تا دارای زه کشی مناسب باشد. سطح ph خاک نیز می تواند از اسیدی تا خنثی متغییر باشد و گیاه مسئله ای با آن ندارد.

نخل بادبزنی به خاک سبکی نیاز دارد ، چرا که در برابر رطوبت بالا حساس می باشد.

به‌طور کلی مخلوط خاک باید دارای ساختمانی باشد، که آب بتواند به راحتی در آن نفوذ کند و تخلخل خاک در وضعیتی باشد که آب اضافی را خارج کند تا به ریشه‌ی گیاه صدمه نزند و باعث خفگی آن نشود و از طرفی بر اثر آبیاری‌های پی در پی متراکم و سطح خاک سفت نشود.

 

-کوددهی

اگر می خواهید رشد نخل بادبزنی بیشتر شود ، باید آن را به خوبی تغذیه کنید. کوددهی به این گیاه باید از اواخر زمستان تا اوایل تابستان انجام شود.

بهترین زمان برای کوددهی یک گیاه هنگامی است که گیاه در حال رشد و توسعه باشد یعنی فصل‌های بهار و تابستان. حتی گیاهان همیشه سبز که سراسر سال سرسبز هستند و خزان ندارند، در طی فصل‌های پاییز و زمستان نیاز کودی بسیار کمتری دارند ، زیرا در این فصل به خاطر نبودن شرایط نور و دما ، گیاه رشد کمتری دارد.

 

-تعویض گلدان

اگر از بین انواع نخل آپارتمانی ، بادبزنی را انتخاب کرده اید و می خواهید آن را در گلدان بکارید و نگهداری کنید ، در نظر داشته باشید که برای کاشت اولیه آن گلدانی مناسب انتخاب نمایید که کمی بزرگ تر از ریشه باشد و حتما سوراخ تخلیه آب در کف آن وجود داشته باشد.

در مورد تعویض گلدان نیز باید بگویم که هر موقع رویت کردید که ریشه گیاه از گلدان خارج شده است و یا فضای کافی برای گسترش بیشتر را ندارد ، یعنی وقت تعویض گلدان می باشد

موقع تعویض گلدان نخل بادبزنی ، با احتیاج و مراقبت ویژه اینکار را انجام دهید ، چرا که ریشه گیاه به شدت آسیب پذیر است و ممکن است صدمه ببیند. اگر دیدید که ریشه دچار آفت شده است ، آن بخش بیماری زا را حذف کنید تا به بخش های دیگر گیاه منتقل نشود.

در مجموع در مورد کاشت و تعویض این گیاه باید بگوییم که نخل بادبزنی چندان نیازی به تعویض گلدان نخواهد داشت، زیرا ررشد آهسته‌ای دارد و این مورد از جمله نکات مثبت آن است.

 

نخل بادبزنی

تکثیر نخل بادبزنی

رایج ترین روش تکثیر این گیاه ، از طریق بذر است.

بذر تازه را بعد از چند روز خیساندن، در خاكی  سبک و مغذی و در جایی با دمای ۳۰-۲۵ درجه سانتییگراد بكارید. جوانه‌زنی بذرها مدت یک تا 2 ماه طول می‌كشد.

برخی مواقع این نخل پاجوش تولید می کند که راحت ترین روش تکثیر آن ، جدا کردن پاجوش ها است.

مشکلات نخل بادبزنی

-گلهای اندک و برگ های زیاد

علت این اتفاق زیاده روی در کود دادن به گیاه بادبزنی می باشد.

گیاهان بیشتر در فصول بهار و تابستان به کوددهی نیازمند هستند. پس در 6 ماه دوم سال ، نیاز زیادی به کود دادن نیست. برای کوددهی به گیاهتان یک زمانبندی درست و اصولی داشته باشید. از علائم کوددهی بیش از حد ، افتادگی برگ ها ، زیاد شدن برگ ها و و کم شدن گلها می باشد.

– برگ های سوخته

علت این اتفاق می تواند به چند دلیل مختلف باشد. بیشترین احتمال این اتفاق دادن نور مستقیم به نخل بادبزنی است. این گیاه اگر در ظهر مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرد ، برگ های آن دچار سوختگی خواهند شد. برای رفع این مشکل گیاه را به مکانی نیمه سایه و خنک منتقل کنید و سپس برگ های بیمار و سخته را بچینید.

بعد از نقل مکان به جای خنک تر سعی کنید آبیاری گیاه را به طور منظم و بیشتر انجام دهید تا عمل خنک شدن زودتر اتفاق بیافتد. همچنین از دادن کود خودداری کنید چرا که این بیماری گیاهان را تشدید می‌کند.

-برگ های کوچک و گیاه پژمرده

علت این اتفاق می تواند به خاطر آبیاری کمتر و یا بیش از حد نیاز است.

کوچک شدن برگ های جدید حتما به خاطر کوددهی کم نیست ، بلکه ممکن است این مواد مغذی در آب حل شده باشند و به گیاه نرسیده باشد. بهترین راه برای برطرف کردن این مشکل ، آبیاری از پایین و به موقع است. بهتر می باشد تا دفعات آبیاری را بیشتر و مقدار آن را کاهش دهید. در این صورت دیگر برگ های گیاهتان کوچک و پژمرده نمی شوند.

-قهوه ای شدن برگ ها 

اگر برگ های نخل بادبزنی قهوه ای شدند ، نشانه بیماری قارچی می باشد. برگ هایی که طول عمرشان کمتر از دو هفته است ، بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند. این مشکل اکثرا در آب و هوای مرطوب رخ می دهد و در هوای خشک آفت قارچی به گیاه حمله ور نمی شود. برای جلوگیری از لکه سیاه ، تا حد امکان از آبپاشی بر روی برگ ها خودداری کنید. همچنین از آبیاری زیاد در آب و هوای مرطوب و تاریک پرهیز کنید.

– ریشه های نرم و سیاه، گیاهان پژمرده و برگ زرد

در صورتی که این مشکل ها برای گیاه شما رخ داد ، می تواند به خاطر آبیاری زیاد و وجود قارچ ها باشد. اگر گیاه شما ناگهانی برگ های آن زرد شد و بعد از هر بار آبیاری پژمرده تر بنظر رسید ، احتمال پوسیدگی ریشه وجود دارد. در این حالت باید گیاه را از خاک دربیارید و ریشه آن را بررسی نمایید. . ریشه های پوسیده نرم ، آبکی و سیاه هستند درحالی که ریشه های سالم و سفید هستند.

ریشه های پوسیده را جدا کنید و سپس مجددا گیاه را در خاک و گلدان خودش مستقرر کنید. در این صورت ، مشکل آن برطرف شده است.

– برگهای بی‌رنگ با فاصله زیاد و گلهای کم

این اتفاق به خاطر نرسیدن نور کافی به گیاه می باشد.

بهتر می باشد تا از همان ابتدا شرایط نگهداری گیاه خود را بشناسید و بدانید که در روز به چند ساعت نور خورشید نیازمند است تا این مشکلات به وجود می آید. نخل بادبزنی به 4 ساعت نور در روز نیازمند است.

-برگ ها به مرور زرد می‎شوند

این اتفاق به چند علت به وقوع می پیوندد. در صورت نبودن زه کش مناسب در گلدان ، آب اضافی در گلدان جمع شده و به ریشه ها صدمه وارد می کند و در نهایت برگ های گیاه زرد و پژمرده می شود. در فصل گرم و سرد ، گیاه را از وسایل گرمایش و سرمایش دور نگه دارید.

 -قهوه ای شدن جلوی برگ ها

این اتفاق به خاطر آبیاری کم ، کوددهی و یا آب و هوای داغ صورت میگیرد.

بهتر می باشد تا به طور مرتب به گیاه خود آب برسانید تا این مشکل برطرف شود. قهوه ای شدن برگ ها اگر بر اثر کوددهی بیش از حد اتفاق بیافتد بهتر است که 5 سانتی متر خاک سطحی را برداشته و خاک جدید بریزید. در صورت کم بودن رطوبت ، بهتر می باشد تا برای گیاه جزیره درست کنید.

-رشد نکردن گیاه و نازیبا شدن فرم آن

این اتفاق به خاطر حمله کپک خاکستری به گیاه اتفاق می افتد. یکی از بهترین روش ها برای از بین بردن آنان ، فاصله گذاری بین گیاهان است تا هوا به خوبی رد و بدل شود.

 

نخل بادبزنیدر این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل با نخل بادبزنی آشنا شوید. امیدواریم که این مطلب مورد توجه و پسند شما واقع شده باشد.

ممنون که تا آخر همراه ما بودید. اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

نظرات (1)

  1. ایرنا

    سلام ببخشید مزاحم شدم نخل توی حیاط من برگ جدید میخواد بزنه برگهایش توی کیسه مانند که دو سال زرد میشه جدیده و‌سبز نمیشه امسال هم در امده چکار کنم برگ سبز بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *