همه چیز در مورد گل ناز [جامعترین معرفی]

زمان مطالعه : 12 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 26 اسفند 1401
همه چیز در مورد گل ناز [جامعترین معرفی]

در این مقاله هر آنچه که در خصوص گل ناز لازم است بدانید را بررسی کرده ایم. با ما همراه باشید.

معرفی گل ناز

گل ناز به انگلیسی معادل Moss-rose purslane است. این گل زیبا، جزو گیاهان گلدار می باشد که بومی آرژانتین و جنوب آسیا است.

قطر گل‌ها ۲٫۵ تا ۳ سانتی‌متر و با ۵ گلبرگ به رنگ‌های قرمز، نارنجی، صورتی، سفید و زرد دیده می‌شود.

گل ناز در بنگلاش نیز وجود دارد و به گل زمان معروف است. دلیل این نام گذاری این است که گل ناز تا یک زمان خاصی گل می دهد.

در اوایل کاشت، گل ناز کوچک می باشد؛ اما هر سال حدود سی سانتی متر رشد می کند.

اگر این گیاه زیبا و دوست داشتنی را به درستی بکارید، میتواند ارتفاع زیادی داشته باشد. برگ های گیاه ناز ضخیم ، گوشتی و متناوب در خوشه های کوچک می باشند.

انواع مختلفی از گل ناز وجود دارند که از نظر ظاهری شبیه به هم هستند. این گیاه در طیف رنگی مختلفی وجود دارد.

گل ناز را باید در هوای معتدل و مرطوب بکارید. از این گل به عنوان گل زینتی در سراسر جهان استفاده می شود. در ایران بیشتردر پارک ها ، کنار جاده ها ، بلوار ها و… برای تزیین به کار می رود.

نگهداری از آن اصلا سخت نبوده و به طور کلی گیاه مقاومی محسوب می شود.

معرفی گل ناز

در ادامه به آموزش نحوه نگهداری صحیح از گل ناز اشاره خواهیم کرد.

شرایط نگهداری گل ناز

گل ناز نیز مانند گل های دیگر برای رشد عالی نیاز به یکسری مراقبت هایی دارد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد. اگر این فاکتور ها را در نظر بگیرید، میتوانید سال ها از گل ناز خود نهایت لذت را ببرید.

-آبیاری

یکی از ارکان مهم در رشد عالی گل ناز، آبیاری صحیح می باشد.

گل ناز نیاز مانند گل های ساکولنت و کاکتوس نیاز زیادی به آبدهی ندارد. از آنجایی که برگ های آن مقاوم و ضخیم هستند، آب دریافتی را به طور کامل جذب خود میکنند. هفته ای یکبار آبیاری برای آن کافی است. بین دو آبیاری صبر کنید تا به طور کامل سطح خاک خشک شود.

این گیاه علاوه بر اینکه بومی جنوب آسیا و آرژانتین است، به آفریقای جنوبی در نواحی بارانی و نواحی ساحلی ایالت کیپ شرقی آفریقا هم تعلق دارد.

حتی دیده شده است که در برخی موارد، در ایالت کوازولو – ناتال آفریقای جنوبی، جنوب برزیل، اروگوئه و جنوب آسیا هم رشد می‌کند. به نوعی باید بگوییم گل ناز در سراسر جهان وجود دارد و رشد میکند.

آبیاری بیش از حد کم یا زیاد به گل ناز موجب پوسیدگی ریشه آن خواهد شد. حتما خاک گلدان خود را زهکشی کنید تا آب های اضافی از گلدان خارج شوند.

نکته دیگر بسیار مهم این است که از آب های سرد و کلر بالا استفاده نکنید. آب را متناسب با دمای اتاق برای گل خود فراهم کنید. آب سرد باعث آسیب دیدن به ریشه گل ناز می شود.

در فصل زمستان، آبیاری را کاهش دهید. چون هوا به اندازه کافی خنک می باشد و نیاز زیادی به آبیاری ندارد. در روز های گرم سال که آب سریع تبخیر می شود و سطح خاک کامل خشک می شود، میزان آبیاری را افزایش دهید.

زمانی که احساس کردید برگ‌ها در حال چروک شدن هستند، به آن آب بدهید.

برای آبیاری گل ناز نمیتوان وقتی تعیین کرد و باید بر اساس خشک شدن سطح خاک گیاه ، به آن آب داد.

-نوردهی

یکی از نیاز های اساسی و مهم گل ناز ،‌ نور مناسب می باشد. گل ناز مانند تمام گیاهان گوشتی به نور مستقیم خورشید نیاز دارد و باید در محیطی کاملا روشن قرار بگیرد. هر چند وقت یکبار گل ناز را در مکانی قرار دهید تا تمام قسمت های آن مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرند. این کار باعث می شود تا گیاه شما به صورت یکسان و مرتب رشد کند.

اکثر گل ها در برابر نور مستقیم خورشید، برگ هایشان سوزانده می شود؛ اما چون گیاه ناز مقاوم و ضخیم است، نور مستقیم برایش مشکلی ایجاد نمی کند.

اگر گل های گیاه ناز شما باز نشد، دلیلش نور کم می باشد. گل ناز حداقل در روز به 6 ساعت و حداکثر 8 ساعت نور خورشید نیازمند می باشد. گل ناز نور صبحگاهی را بسیار دوست دارد و به همین دلیل بهتر می باشد تا در صبح نور کافی خودش را دریافت کند.

در روز های ابری، میزان شکوفه دهی گل ناز نیز کم خواهد شد. بهترین مکان برای قرار دادن گل ناز ، تراس می باشد.

نور مناسب گل ناز

-دما

گل ناز حداقل دمایی که میتواند تحمل کند 2 درجه سانتی گراد می باشد. از آنجایی که گیاه گرمسیری است، سرما را دوست ندارد و باید در فصل زمستان ، آن را به داخل منزل خود منتقل کنید تا دچار سرما زدگی نشود.

محیط رشد گل ناز باید همیشه گرم باشد، تا گیاه بتواند شکوفه دهی انجام دهد.

بهترین دما برای گل ناز ، 10 تا 20 درجه سانتی گراد می باشد. سعی کنید دمای گیاه شما از این بالاتر نرود. گرچه که دمای بیشتر را تحمل میکند اما رشد چندان خوبی نخواهد داشت.

گل خود را به هیچ وجه کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی خانه خود مانند کولر ، بخاری ، شوفاژ و… قرار ندهید؛ زیرا دچار تغییرات دمایی شده و برگ های آن قهوه ای می شوند.

همچنین به گیاه ناز خود شوک دمایی ندهید. به طور مثال آن را از دمای 20 درجه بلافاصله به دمای زیر 5 درجه منتقل نکنید؛ زیرا دچار استرس خواهد شد و امکان دارد که گیاه شما از بین برود.

دمای گل ناز

-خاک مناسب

شما میتوانید از ترکیب خاک های مختلفی که برای گیاه کاکتوس استفاده میکنید، برای گیاه ناز هم استفاده نمایید. حتما خاک را زه کشی کنید تا آب های اضافی بتواند از گلدان خارج شود.

همچنین بهتر می باشد تا شما از خاک های سبک برای گل ناز استفاده نمایید. هر چقدر که خاک شما سنگین تر باشد، گلدهی گل شما نیز کمتر خواهد شد.

یکی از پیشنهاد های خوب برای خاک گل ناز ،  خاک معمولی + خاک برگ + کود می باشد. خاک و کود دامی نقش بسیار زیادی در سبک کردن بافت خاک محل کاشت گیاه دارند.

-هرس کردن

هرس کردن شاخه های مرده، ضعیف، پیر و بیمار موجب می شود تا گیاه ناز انرژی خودش را برای شاخه های جوان و سالم بگذارد. همچنین هرس کردن موجب تحریک ساقه ها و در نهایت گلدهی بیشتر می شود.

هرس کردن میتواند برای گل ناز مفید باشد و باعث رشد بهتر گیاه و زیبا تر شدن آن شود.

هرس کردن را آهسته و پیوسته انجام دهید و هر هفته یک ساقه را برای هرس کردن انتخاب نمایید.

اگر شما عمل هرس کردن را یکدفعه انجام بدهید، موجب ضعیف شدن گل ناز می شود.

-میزان کوددهی مناسب

شما میتوانید در فصل های گرم و رشد گیاه (بهار)، ناز را با کود کامل هر ماه تغذیه کنید. حتما کود را در محلولی آب قرار دهید و به صورت آبیاری به گیاه بدهید.

-تعویض گلدان

معمولا گل های ناز در دو سال اول کاشت نیازی به تعویض گلدان ندارند. اما بهتر می باشد تا آنها را هر چند وقت یکبار بررسی کنید و اگر دیدید که ریشه های آن از گلدان خارج شده اند و یا فضای زیادی در اختیار ندارند، یعنی وقت تعویض گلدان فرا رسیده است.

بهترین زمان برای تعویض گلدان ،‌ فصل بهار می باشد.

در زمان جا به جایی گیاه ، اگر مشکلی برای ریشه پیش آمده بود، آن بخش را بچینید و به دور از گیاهان دیگر بگذارید تا به بخش های دیگر گیاه سرایت نکند. همچنین به طور آرام و آهسته گیاه را به گلدان جدید منتقل کنید تا دچار صدماتی نشود.

گلدان خود را یک سایز افزایش دهید. اگر گلدان خیلی بزرگ باشد، گیاه درگیر پر کردن فضای خالی می باشد و گلدهی آن کمتر خواهد شد.

زمان تعویض گلدان گل ناز

تکثیر گل ناز

-تکثیر ناز از طریق قلمه زدن

شما میتوانید برای تکثیر گل ناز از روش قلمه زدن استفاده نمایید. روش های مختلفی برای قلمه گرفتن گل ناز وجود دارد که ساده ترین و بهترین آن ، قلمه گرفتن از ساقه می باشد.

شما میتوانید ساقه ای حدود 10 سانتی متر انتخاب نمایید و برش بزنید. سپس در یک لیوان قرار دهید. بعد از حدود یک تا دو هفته ، شروع به ریشه دهی خواهد کرد. سپس میتوان آن را در مخلوط خاک برگ+ شن و یا کوکوپیت +پرلایت منتقل کرد.

شما این امکان را دارید تا قلمه ها را به صورت مستقیم به خاک منتقل کنید.

 

برای این کار ابتدا قلمه را به مدت زمان یک روز در دمای اتاق قرار دهید و سپس به خاک منتقل کنید.

روش دیگه جدا کردن قلمه و کاشت آن بصورت مستقیم در خاک سبک است.

گل ناز را چگونه تکثیر دهیم

-تکثیر گیاه ناز از طریق بذر

شما میتوانید بذر گیاه را برای تکثیر گل ناز انتخاب نمایید. در ابتدای بهار، بذر ها را در بستری سبک بکارید. ابتدا باید بستر کشت را خوب خیس کنید و وقتی که آب های اضافی از گلدان خارج شدند، بذر ها را بر روی خاک پخش کنید. سپس یک لایه نازک خاک را روی بذر ها بپاشید.

از یک آب پاش استفاده کنید تا بذر ها بتوانند قلمه بزنند. زمانی که بذر ها جوانه زنی کردند، به طور معمول آن را آبدهی کنید.

مشکلات گل ناز

مهم ترین مشکلات گل ناز ، پوسیدگی ریشه و طوقه می باشد. این اتفاق به دلیل سنگین بودن خاک و زهکشی نامناسب رخ میدهد. همچنین کوددهی بیش از اندازه نیز موجب پژمردگی و مرگ سر شاخه های گل ناز می شود.

از آفت و بیماری های گل ناز ، میتوان به شته ها اشاره کرد که به گیاهان جوان خسارت وارد میکنند.

چرا گیاه ناز گل نمیدهد؟

اگر گیاه ناز شما گلدهی خوبی ندارد ، دلیل آن نور کم می باشد. گیاه خود را به مکانی پر نور و سرشار از نور مستقیم ببرید تا این مشکل حل شود.

علت رشد کند گیاه و زیاد شدن فاصله برگ ها از یکدیگر

در این صورت گل ناز احتیاج به تغذیه مصنویی دارد. کمبود عناصر خاک گلدان را با تغذیه هر ماه یک بار در طول سال و نصف میزان توصیه شده جبران کنید.

مشکل نماتد ریشه 

اثر فعالیت نماتد گره ریشه علائمی همانند کمبود آب و یا مواد غذایی ایجاد می‌شود. چون این آفت مانع از فعالیت و عملکرد مناسب ریشه‌ها می‌شوند.

بیماری شته گل ناز 

از بیماری های این گیاه میتوان به شته گل ناز نیز اشاره کرد. پوسیدگی ریشه و ساقه بر اساس آبیاری زیاد، باعث هجوم آوردن شته ها به گل ناز می شود. با اصلاح کردن طرز نگهداری گل ناز ، میتوانید این گیاه را از خطرات حمله شته ها در امان بگذارید.

پوسیدگی طوقه و ریشه

اگر بستر خاک گل ناز شما سنگین باشد و یا گلدان خود را به خوبی زه کشی نکرده باشید، این اتفاق برای گل شما پیش خواهد آمد.

پژمرده شدن برگ

کوددهی و تغذیه بیش از حد نیاز، باعث پژمرده شدن، مرگ برگ ها و سر شاخه ها خواهد شد. کوددهی را کاهش دهید تا گیاه شما از این مشکل در امان باشد.

شپشک های سفید رنگ روی برگ ها وجود دارد

اگر این اتفاق برای گل شما افتاد ، گیاه خود را هر دو هفته یک بار با سم های نفوذی ، سم پاشی کنید تا این مشکل نیز درمان شود.

گل ناز در گلدان

ممنون که تا این لحظه همراه ما بودید. اگر سوالی دارید، برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *