چگونه گیاهان را هرس کنیم + کدام گیاهان نباید هرس بشوند؟

زمان مطالعه : 14 دقیقه
زمان انتشار : 27 اسفند 1401
هرس کردن اصولی چگونه می باشد؟

در این مقاله می خواهیم به هرس کردن اصولی گیاهان بپردازیم. همراه ما باشید.

اصول هرس گیاهان آپارتمانی

حذف به معنی حذف قسمتی از اندام های رویشی گیاه مانند شاخه ، ساقه و برگ و به دست آوردن گیاه به شکل مطلوب می باشد.

در هرس کردن معمولا شاخه های جانبی و ساقه ها را قطع می کنند و اندام زایشی مانند گل را قطع نمیکنیم. هیچگاه نباید یک چهارم بیشتر از گیاه هرس شود. شاخه ها باید از فاصله چند سانتی میلی متری جوانه و محل اتصال ساقه (گره) را قطع کنیم. در گیاهان آپارتمانی هرس در تمام طول سال قابل انجام شدن است اما بهترین فصل برای هرس گیاهان ، بهار و تابستان می باشد. زیرا بیشترین رویش گیاهان در این فصل انجام می شود.

هرس کردن یعنی حذف شاخه و برگ های اضافی به منظور عبور هوای بیشتر بین اجزای گیاه ، رسیدن نور کافی به آنها و آرایش شکل ظاهری گیاه برای به دست آوردن شکل دلخواه و یا ارتقاء سلامت گیاه است. هرس گیاهان آپارتمانی آسان تر از گیاهان باغچه ای می باشد ، پس اصلا نگران نباشید.

 

چه زمانی گیاهان آپارتمانی را هرس کنیم؟

هرس گیاهان آپارتمانی فصل و یا زمان خاصی ندارد و در تمام فصل ها قابل انجام شدن است. اما بهتر می باشد تا به نکاتی که در ادامه می گوییم دقت داشته باشید.

  • بهتر است برای بسیاری از گیاهان آپارتمانی ، عمل هرس را بعد از گلدهی انجام دهید.
  • گیاهتان را قبل از شکوفه زدن هرس نکنید ، چرا که امکان دارد جوانه ها از دست برود.
  • گیاهان کوچک و به بلوغ نرسیده را هرس نکنید و بگذارید به اندازه مناسب برسند تا هم گیاه به صورت کامل رشد کند و هم شما بتوانید شکل دلخواه گیاه خود را به دست آورید.

 

هدف از هرس کردن گیاهان چیست؟

هدف اصلی از هرس کردن گیاهان ، سلامت و رشد متعادل گیاه است. قبل از هرس کردن گیاه بهتر می باشد تا جند قدم به عقب بردارید و از گیاه فاصله بگیرید ، سپس به ساختار و شکل کلی گیاه نگاه بندازید و تصمیم بگیرید که کدام شاخه و برگ را هرس کنید تا گیاه رشد متعادلی داشته باشد. ایده خوبی نیست که بدون در نظر گرفتن ساختار گیاه ، اقدام به هرس آن نمایید و به یکبار 25 درصد از گیاه را هرس کنید.

 

هرس کردن

هرس مناسب چگونه است؟

هرس مناسب زمانی اتفاق می افتد که درک مناسبی از الگوی رشد گیاهان پیدا کرده باشید. گاهی بهتر می باشد تا شکوفه های ضعیف را هرس کنید. بسیاری از گیاهان بیشتر انرژی خودشان را برای تولید گل می کنند ، حتی وقتی گل درحال مرگ می باشد هنوز هم از گیاهان انرژی میگیرند ، پس بهتر می باشد تا برای طولانی شدن دوره گلدهی و شکوفه بهتر ، شکوفه های ضعیف و مرده را از گیاه حذف کنیم.

تصمیم گیری صحیح در زمان هرس گیاه ،‌ بستگی به شناخت شما از گیاهتان دارد.

 

انواع هرس ساقه را چگونه است؟

  1. هرس سبز (در فصل رشد)
  2. هرس سیاه (در دوران استراحت گیاه)

در گیاهان آپارتمانی جوانه هایی که به سمت داخل بوده نگه داشته اما در باغبانی جوانه های به سمت بیرون را باید هرس کرد.

 

هنگام هرس گیاهان آپارتمانی، پاکیزگی را رعایت کنید

هنگام هرس کردن گیاهان آپارتمانی ،‌ پاکیزدگی نقش بسیار مهمی دارد. هر برش و یا خراشی که به بافت گل وارد می شود آن را مستعد بیماری می کند. پس بهتر می باشد تا از تمیز بودن وسایل هرس خود ، اطمینان حاصل کنید و بعد از هرس ، مجدد وسایل خود را ضد عفونی کنید و پس سراغ گیاهان دیگر بروید. با اینکار شما احتمال بروز بیماری را به صفر رسانده اید.

 

هرس درختان همیشه سبز چگونه است؟

با وجود اینکه درختان و بوته های همیشه سبز برگ ریزی ندارند ،‌ در طول ماه های زمستان به حالت نیمه خاوب و استراحت در می آیند. . درختان همیشه‌سبز از پهن برگان نظیر کاملیا و شمشاد گرفته تا گیاهان با برگ سوزنی مثل کاج و سرو را شامل می‌شوند. پهن برگان همیشه سبز را می توان در انتهای زمستان و در طول تابستان هرس کرد.  برای پهن برگان همیشه سبزی که گل می‌دهند باید دقت بیش‌تری به خرج داد و بهتر است پس از جوانه زدن هرس شوند.

بهتر می باشد تا درختان برگ سوزنی را در سه سال ابتدایی پس از کاشت هرس نمود و سپس آنها را به حال خود رها کرد. هرس کردن برگ های سوزنی اگر بیش از حد نیاز انجام شود ، برای آنها زیان آور است.

دومین زمان مانسب برای هرس کردن درختان ، انتهای تابستان می باشد. برخی از باغبانان درختان خود را به منظور کاهش حجم در اواخر تابستان هرس می کنند. زیرا وقتی هنوز شاخ و برگ درختان پر پشت است ، ساده تر می توان تعیین کرد که چه میزان هرس کردن لازم می باشد. همچنین در این تایم از سال رشد گیاهان بسیار کند می شود ، پس درختان برای مدت طولانی تری شکل دلخواه ما را حفظ می کنند.

هرس درخت ها به‌منظور پاک‌سازی آن‌ها باید زمانی انجام شود که شاخه‌ها به پایین‌ترین حد خود خم شده باشند.

هرس کردن درخت ها و بوته‌هایی که در تابستان شکوفه و میوه می‌دهند را در زمستان و اوایل بهار پیش از جوانه زدن آن‌ها انجام دهید.

هرس کردن درخت ها و بوته هایی که در بهار گل می دهند ، باید بلافاصله پس از خشک شدن و ریختن گل های آن انجام شود.

درختانی که در بهار به تازگی جوانه زده اند ، ممکن است در اثر هرس زودرس ، خراب شوند هرس درختان جوان در اواخر تابستان مانع ضعیف شدن آنها می شود.

 

هرس کردن

هرس گیاهان آپارتمانی به چند دسته تقسیم می شود؟

هرس گیاهان آپارتمانی به سه دسته تقسیم می شود.

  1. گیاهانی که ساقه اصلی و حقیقی ندارند و حذف کردن برگ ها و شاخه های خشک و گل پژمرده را شامل می شود مانند گل های آنتریوم ، کالادیوم ، سیکاس ، سانسوریا و…
  2. گیاهانی که پس از پایان گلدهی فقط تا شش ماه می توان آنها را هرس کرد. زیرا باید گیاه وقت کافی جهت رشد ساقه و جوانه گل داشته باشد مانند گل های کاغذی ، آزالیا ، هورتانسیا و…
  3. گیاهانی که در تمام فصول هرس می شوند ولی برای اینکه جوانه گل دهنده وقت کافی داشته باشد ، باید سه ماه قبل از گل دادن آنها را هرس کرد. مانند گل های آویز ، زینتی ، حسن یوسف و…

 

گیاهانی که نباید هرس شوند

بعضی از گیاهان آپارتمانی به ندرت نیاز به هرس کردن دارند بعضی دیگر نیز اصلا نباید هرس شوند ، چرا که خواهند مرد. هرس نکردن آنها به دلیل نحوه جوانه زدنشان می باشد که به هنگام هرس نابود می شوند و گیاه را می کشد. بسیاری از گونه های گیاه ارکیده از همین دسته هستند.

 

مرحله هرس کردن گیاهان آپارتمانی

1.از بین بردن برگ ها و گل های پژمرده

اولین قدم برای هرس گیاهان استفاده از قیچی نیز می باشد. که این امر از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده کردن از قیچی کند باعث آسیب رساندن به گیاه می شود و همچنین قبل از استفاده از قیچی لازم است تا آن را به خوبی شست  و شو دهید و ضد عفونی کنید تا از انتقال هر گونه بیماری و باکتری به گیاهان جلوگیری شود. برای جلوگیری از خراشیده شدن پوست دستتان توسط شاخه و برگ گیاهان در حین هرس ، بهتر می باشد تا از دستکش مخصوص باغبانی استفاده نمایید.

گیاهان را در ابتدا فصل رشدشان هرس کنید. اگر گیاهتان گل نمی دهد بهتر است تا آن را در اواخر زمستان هرس کنید و در غیر این صورت تا شکوفا شدن گل های گیاه خود صبر کنید.

برگ های پژمرده که معمولا به رنگ های قهوه ای و زرد هستند ، با استفاده از قیچی و زاویه 45 درجه در زیر آنها برش دهید و از گیاه مورد نظر خود جدا کنید. همچنین از بریدن هر برگی که هنوز سبز نشده است ، خودداری کنید.

در صورتی که بیشتر برگ های یک شاخه پژمرده شده اند ، می توانید شاخه مورد نظر را به طور کلی حذف کنید اما به ساقه اصلی دست نزنید.

گیاهان خود را بررسی کنید و گل های پژمرده آن را با قیچی باغبانی هرس کنید. برگ های پژمرده در هنگام لمس کردن ، خشک به نظر می رسند که جدا کردن این گل ها باعث تقویت ریشه و گلدهی گیاه می شود.

2.برش ساقه ها و شاخه های بلند

شاخه هایی که بیش از حد بلند شده اند را با استفاده از قیچی باغبانی و زاویه 45 درجه از گیاه جدا کنید و از قطع هر گونه جوانه خودداری فرمایید. هرس کردن شاخه های بیش از حد بلند به گیاه کمک می کند تا رشد بهتر و کامل تری داشته باشد. این شاخه ها را با اندازه یک سوم برش دهید ، تا گیاه شما زیبا تر از قبل شود.

گیاه را برای شناسایی ساقه های خراب و پژمرده بررسی کنید و آن ها را هرس کنید که هرس کردن این گونه ساقه ها باعث تقویت گیاه و ریشه آن می شود.

توجه داشته باشید که نهایتا باید 20 درصد از شاخه ها و برگ ها هرس شوند ،‌ نه همه ی آنها. هرس کردن تمام شاخه ها ، رشد مناسب گیاه را مشکل دار خواهد کرد و همچنین لازم به ذکر است که هرس کردن باید چند هفته یکبار انجام شود ، نه هر روز.

3.هرس کردن ریشه گیاه

نوع دیگری از هرس گیاهان وجود دارد که مربوط به ریشه می باشد. ریشه ها نقش اصلی در رشد گیاهان دارند. در مواردی که ریشه های گیاه کل گلدان را پوشانده اند پر پیچ و خم شده اند ،‌ باید هرس کردن ریشه را شروع کنید. دقت داشته باشید که هرس گیاهان از طریق ریشه فقط برای گل هایی امکان دارد که ریشه های ظریف و نازکی داشته باشند. در ریشه هایی که بزرگ و ضخیم هستند ، هرس ریشه را نمی توان انجام داد.

برای هرس کردن گیاهان آپارتمانی از طریق ریشه ، باید گیاه را به آرامی از داخل گلدان خارج کرده  و با کمک یک ناخن گیر ، ریشه های انتهایی و نازک را کوتاه تر کنید. پس از اینکار ها می توانید ریشه را دوباره در گلدان قرار دهید.

4.هرس به صورت پنسمان

هرس گیاهان آپارتمانی به صورت پنسمان یکی از روش های هرس است که باعث پرپشت شدن گیاه و رشد سریع تر آن می شود. برای این کار گیاهی مانند حسن یوسف را در نظر بگیرید. تنها کاری که باید بکنید این است که جوانه های جدید گیاه را انتخاب کرده و آن ها را قطع کنید. این کار باعث تحریک بیشتر گیاه و دیگر جوانه ها می شود. همچنین هرس به صورت پنسمان باعث رشد بهتر گیاه نیز می شود و فواید زیادی را به همراه دارد. تنها نکته ای که باید به آن دقت کنید این است که تنها جوانه های جدید را جدا کنید و احتیاجی به بریدن ساقه و شاخه های دیگر وجود ندارد.

5.نگهداری از گیاهان خانگی

بعد از به اتمام رسیدن هرس ، گیاه خود را کوددهی کنید . کود را در آب رقیق کنید تا از سوختگی برگ ها و ریشه گیاه جلوگیری شود و در انجام کوددهی ، به دستورالعمل موجود در برچسب بسته بندی کود توجه کنید.

با استفاده از یک اسفنج و دستمال مرطوب گرد و غبار موجود بر روی گیاه را پاکسازی کنید. اینکار را به طور مرتب و منظم انجام دهید تا گیاه شما همیشه سلامت و شاداب باقی بماند. برای تمیز کردن برگ ها هر دفعه از یک پارچه مخصوص استفاده نمایید ، این امر باعث جلوگیری از آفات یک گیاه با سایر گیاهان دیگر می شود.

بخش مهم و اعظم نگهداری از یک گیاه ، آبیاری صحیح و استاندرارد آن است. برخی از گیاهان نیازمند آب زیاد و برخی به آب کمی احتیاج دارند ، اما نکته مهم این است که همگی آنها باید به طور منظم آبیاری شوند. بین دو دفعه آبدهی به گیاه ، صبر کنید تا چند سانتی متر از خاک خشک شود ، سپس آبیاری را انجام دهید. دقت داشته باشید که نباید از آب های سرد و دارای املاح بالا استفاده کنید. چرا که موجب آسیب رساندن به ریشه گیاه می شود. بهتر می باشد تا از آب های مقطر و تصفیه شده استفاده کنید ، اگر به هر دلیلی به این نوع آب ها دسترسی ندارید ، می توانید آب لوله کشی را به مدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار دهید تا ولرم شود و همچنین کلر آن نیز بپرد.

در فصل زمستان آبیاری گیاه را کاهش دهید ، چون که درحال استراحت می باشد و نیاز زیادی به آبدهی ندارد. آبیاری را در روز های گرم سال افزایش دهید ،‌ چون که آب دریافتی گیاه زودتر تبخیر می شود.

برگ های پژمرده ، ریشه های قارچی ،‌ قهوه ای شدن ساقه گیاه در قسمت پایینی آن ، گلبرگ اهی کپک زده و یا ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ ها ، نشانه آبیاری بیش از اندازه می باشد/

نکته: باز هم به این نکته اشاره می کنم که هنگام هرس کردن پاکیزگی و نظافت را به خوبی رعایت کنید ، چون اگر در هنگام هرس کردن به گیاه بیماری هایی مانند شته ، قارچ ها ، جشرات و … منتل شود ،‌ گیاه تا مرز نابودی می رود.

چگونه گل رز پژمرده را شاداب کنیم ؟

فواید هرس گیاهان آپارتمانی

هرس گیاهان آپارتمانی فواید بسیاری زیادی برای گیاهان دارد. یکی از فواید هرس کردن ،‌ بهبود رشد آنها می باشد. چرا که وقتی یک برگ یا شاخه ای را هرس میکنیم ، باعث می شود تا دیگر جوان ها تحریک شوند و رشد خوبی داشته باشند. همین موضوع باعث شده است تا گیاهانی که هرس شده اند ، همیشه پر پشت تر و زیبا تر از گیاهانی که هرس نشده اند ، باشند.

علاوه بر همه ی این ها ، هرس کردن گیاهان آپارتمانی باعث می شود تا شاخ و برگ های بیمار از گل و گیاه جدا شده و از انتقال بیماری به دیگر بخش های گل جلوگیری شود.

دیگر مزیت هرس گیاهان، شکل دادن دلخواه به گیاه می باشد. اگر گیاه آپارتمانیتان میوه می دهد، هرس گیاه باعث می شود که بار و میوه آن بیش تر شده و کیفیت آن نیز افزایش پیدا کند.

 

هرس کردن

در این مفاله سعی کردیم تا به طور کامل هرس کردن اصولی را برای شما به نمایش بگذاریم. شما می توانید با بهره گیری از این مطلب ،‌ گیاهان و درختان خود را به موقع هرس کنید و باعث رشد بهتر آنها شوید.

بسیار متشکر و خوشحالم که تا آخر این مقاله همراه سایت بزرگ شرمیلا بودید. اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، در قسمت کامنت ، برای ما ارسال کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *