آیا درختان در زمستان به آب نیاز دارند | نگهداری درختان در زمستان

زمان مطالعه : 12 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 21 آذر 1402
آبیاری گیاهان در فصل زمستان

تعریف نیاز آبی گیاهان

مقدار آب مورد نیاز گیاه برای رشد مناسب آن‌ با در نظر گرفتن میزان تلفات تبخیر و تعرق گیاه، نیاز آبی گیاه نامیده می‌شود. بنابراین می توان گفت مقدار نیاز آبی گیاه بسته به میزان تبخیر و تعرق گیاه دارد. نکته مهمی که باید به آن دقت شود این است که اقلیم و آب و هوایی هر منطقه متفاوت می باشد و در نتیجه مقدار آبیاری آن نیز باید متناسب با آن باشد.

به طور کلی نیاز یک محصول را به صورت میلی متر در روز ، میلی متر در ماه و میلی متر در فصل بیان می کنند. فرص بر این بگیرید که نیاز آبیاری یک محصول در شرایط گرم و خشک ، 10 میلی متر در روز باشد ، این بدان معناست که این محصول در طول روز به یک لایه آب 10 میلی‌متری در منطقه مورد کشت نیاز دارد. البته توجه داشته باشید که این محصول می تواند 50 ملی متر ، نیاز آبی 5 روزه خود را در یک روز دریافت کند و در قسمت ریشه ذخیره نماید و نیاز روزانه خود را از ریشه دریافت می کند.

 

عوامل موثر بر آبیاری گیاهان

-آب هوا

از عوامل مهم و موثر آبیاری گیاهان ، آب و هوا می باشد. وقتی آب و هوای یک منطقه ای گرم و خشک باشد ، آب زودتر تبخیر می شود در  نتیجه نیاز آبی گیاه بیشتر می باشد.

یک محصول خاص که در آب و هوای گرم رشد می کند ، نیاز به آبیاری بیشتری نسبت به همان محصول که در آب و هوای معتدل رشد می کند ،‌دارد. به غیر از آفتاب و درجه حرارت ، عواملی مانند رطوبت و سرعت باد نیز تاثیر بسیار زیادی بر آبیاری گیاهان دارد. به همین سبب بیشترین نیاز آبیاری برای محصولاتی است که در منطقه گرم و خشک واقع هستند.

در صورتی که آب های زیر زمینی نزدیک به سطح زمین باشند ، نیاز آبیاری گیاه نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

در صورتی که زمین مورد کشت ، شیب دار باشد ، نیاز آبی گیاه به نسبت بیشتر خواهد بود و این دلیل کم شدن زمان جذب آب توسط خاک می باشد.

 

آیا درختان در فصل زمستان به آبیاری نیاز دارند؟

اگرچه درختان در طول زمستان خفته‌اند، اما در برابر سرمای زمستان و خشکی مصون نیستند. این درحالی می باشد که درختان استرس و تنش هوای سرد را درک و تجربه می کنند ، اگرچه ممکن است آن را نشان ندهند. استفاده از آبیاری در زمستان برای محافظت از سرما یکی از بهترین روش ها و کار ها می باشد. بیشترین آسیب در فصل زمستان معمولا به خاطر کمبود آب صورت میگیرد. قرار دادن ریشه ها و آب و هوای خشک در زمستان ایجاد مشکلات اساسی برای درختان می باشد. دور های طولانی و خشک بدون آب می تواند به درختان صدماتی وارد کند و حتی باعث از بین رفتن آنها بشود. اگر چه که ممکن است درختان در فصل بهار طبیعی به نظر برسند ، اما درختانی که در فصل زمستان آسیب دیده اند ، در فصل تابستان از بین می روند.

آبیاری زمستانه برای محافظت از درختان در برابر سرما بسیار کاربردی بنظر می رسد. آب برای درخت و خاک نقش عایق را بازی می کند. همچنین باعث می شود تا خاک مرطوب در زمستان گرمتر بماند.

 

چه زمانی باید آبیاری زمستانی را انجام دهیم؟

آبیاری درختان را تا زمان شروع یخبندان ادامه دهید. سپس با توجه به شرایط منطقه آب و هوایی خود ، آبیاری را دوباره انجام دهید. به این نکته دقت نمایید که دفعات آبیاری در زمستان باید کاهش یابد اما متوقف نشود.

یخ آب یا آبیاری غرقابی یک روز قبل از اینکه دمای هوا به سرمای قابل توجهی (کمتر از صفر درجه سانتیگراد) برسد اهمیت زیادی دارد. این روش برای از بین بردن بسیاری از تخم ها و حشرات نقش کاربردی و فراوانی دارد.

پس از پوشیده شدن زمین از برف و بارش باران ، آبیاری درختان خود را به ماهی یک بار تغییر دهید ولی همچنان آبیاری را حفظ کنید. این کار باعث می شود تا در زمان شروع بهار، برگ دهی و شکوفا شدن گیاه به موقع گردد.

اگر باغ و درختان شما در مکان بادخیز و هوای خشکی قرار دارند ، در این صورت به آبیاری بیشتری احتیاج می باشد. پس از شروع بهار می توانید آبیاری برنامه ریزی شده متداول را از نو آغاز کنید.

بهترین تایم برای آبیاری صبح می باشد. چون در این تایم درخت اجازه دارد تا با خیال راحت آب دریافتی را جذب خود کند و همچنین به آفت دمایی شب نیز برخورد نکند. درختچه های تازه کاشته شده نیاز به آبیاری مکرر دارند. دقت داشته باشید تا خاک آن ها به خوبی رطوبت داشته باشد.

 

چگونه باید از درخت خود در برابر سرما محافظت کنیم؟

-استفاده از مالچ

استفاده از مالچ یکی از بهترین کارهایی است که می توان برای درختان در فصل زمستان انجام داد. اضافه کردن یک لایه مالچ در فصل پاییز ، خاک درخت را در برابر یخ زدگی و حفظ رطوبت محافظت می کند. همچنین در تنظیم دمای خاک در زمستان ،‌کمک فراوانی می کند. مکان هایی از باغ که اکثرا در برابر انجماد و ذوب قرار دارند ، مستعد ترک خوردگی خاک می باشند. در این مورد احتمال خشک شدن ریشه بیشتر از قبل می باشد. مالچ در این موارد نقش پتو را ایفا خواهد کرد و از بروز آسیب و صدمات جدی ، جلوگیری می کند.

 

نکته: درختان همیشه سبز در هوای خشک زمستانی توسط برگ های سوزنی خود ، آب های زیادی را از دست می دهند. به همین خاطر به ذخیره آبی در فصل زمستان احتیاج دارند. متاسفانه بادهای سرد و خشک سریعتر از نرخ جذب آب توسط درخت می‌توانند آنها را خشک نماید. پس تامین آب به مقدار کافی در فصل پاییز و زمستان برای درختان حیاتی و اثر بخش می باشد.

 

آبیاری گیاهان در فصل زمستان

آماده کردن سیستم آبیاری قطره‌ای برای زمستان

نگهداری از سیستم آب قطره ای در زمستان از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در صورت توجه کردن به نکاتی که در ادامه خواهیم گفت ، در فصل آبیاری می توانید به راحتی سیستم آبیاری قطره ای خود را فراهم کنید.

-سیستم خود را خاموش نمایید

منبع تغذیه را خاموش نمایید و وسایلی مانند فشار سنج ، پمپ و… را از سیستم جدا و به داخل منتقل کنید. چون این وسایل برای فصل زمستان طراحی نشده اند. باطری تایمر ها نیز برای جلوگیری از خرابی باید به صورت جدا نگهداری شود. همچنین تمام شیر آلات و اتصالات را باز کنید تا سیستم کاملا تخلیه شود. لوله‌ها، اتصالات و قطره چکان‌ها به تنهایی در اثر انجماد آسیب نمی‌بینند ، اما اگر درون آنها آب باقی بماند ، باعث شکستگی خواهند شد. در هنگام تخلیه خطوط ، لوله و اتصالات را کمی بالا نگه دارید تا از تخلیه کامل آب اطمینان حاصل کنید. حتی می توانید برای آسان شدن فرآیند تخلیه ، شیر تخلیه را به هنگام جاگذاری و نصب سیستم در نقطه‌ای پایین‌تر از سیستم تعبیه کرد.

-خطوط باز را مسدود کنید

پساز تخلیه شدن خطوط حتما تمام اتصالات انتهایی را ببندید اما به این نکته توجه داشته باشید که درپوش ها باید شل بسته شوند تا در صورت لزوم امکان تخلیه مجدد ، آن ها را به راحتی باز کنید. ابتدا سیستم  آبیاری که اجزای آن جدا شده اند نیز باید مسدود شوند. برای انسداد آنها می توانید از سر شلنگی های ماده و پلاستیک استفاده نمایید.

– هرگز خطوط را باز نگذارید

هرگز در فصل زمستان ، خطوط سیستم را باز نگذارید. به سبب اینکه امکان ورود جانوران ، حشرات ، آشغال به آن وجود دارد.

-از پوشش گیاهی استفاده کنید

می توانید از پوشش گیاهی (شاخ و برگ ) و مالچ برای پوشش روی لوله ها و اتصالات برای جلوگیری از یخ زدگی سیستم استفاده کرد.

– راه‌اندازی مجدد

زمان راه اندازی مجدد سیستم برای فصل زراعی نو ، اطمینان حاصل کنید تا همه ی درپوش های انتهایی محکم باشند. سیستم را از هرگونه نشست احتمالی از آینده بررسی کامل و جامع نمایید. از باطری های جدید و نو برای تایمر استفاده نمایید و اگر قطعات شما آسیب دیده اند ، آن ها را تعویض کنید.

 

با رعایت کردن این مسائل ، می توانید از سیستم آبیاری قطره ای در زمستان به طور درست و استاندراد نگهداری کنید.

 

نکات مهم در آبیاری زمستانه

  1. درختان خود را در فصل زمستان از یاد نبرید. بیشترین صدمه گیاهان در فصل زمستان به خاطر کم آبی اتفاق می افتد.
  2. در اثر آسیب زمستان ممکن است تا گیاهان در بهار عادی به نظر برسند ، اما در فصل تابستان دچار مشکلاتی خواهند شد.
  3. آبیاری را تا فصل زمستان و زمانی که زمین دچار یخ زدگی نشده است ، بر اساس برنامه خود آبیاری کنید. (اواخر آبان)
  4. در فصل زمستان ، آب برای خاک و درخت نفش عایق را ایفا خواهد کرد.
  5. پس از پوشیده شدن زمین توسط برف و کاهش یافتن میزان باران ، برای آبیاری درختان خود ، یک یا دو مرتبه در ماه برنامه ریزی کنید.
  6. اگر درختان شما در منطقه ای بادخیز قرار دارند ، ممکن است تا درختان شما به آبیاری بیشتری نیاز داشته باشند.
  7. آبیاری را در اوایل روز انجام دهید تا گیاه فرصت جذب آن را داشته باشد.
  8.  توجه نمایید خاک به مقدار کافی و عمق مناسب مرطوب باشد
  9. هرگز بر روی شاخ و برگ درختان خود ، آبیاری را انجام ندهید.
  10. اضافه کردن یک لایه مالچ در فصل پاییز یکی از بهترین کارهایی می باشد که می تواند در برابر یخ زدگی مقاومت کند.
  11. معمولا در فصل خواب درختان ، عملیات خاک های شور و خاک های رس و سنگین انجام می شود. در مناطق دارای خاک های شور ، آبیاری برای شست و شو خاک گیاه انجام می گردد.
  12. درختان جوان و درختچه هایی که تازه کاشته شده اند در برابر سرما مقاوم نیستند ، به همین منظور اطمینان حاصل کنید تا قبل از فصل سرما به مقدار کافی سیراب شده باشند.
  13. درختان جوان و درختچه هایی که تازه کاشته اید را در فصل زمستان ، هنگامی که هیچ پوششی برای زمین نیست (برفی وجود ندارد) هر چند هفته یکبار آبیاری را انجام دهید تا در برابر سرما محفوظ باقی بمانند.

 

عوامل گیاهی موثر بر نیاز آبی

عوامل موثر گیاه بر نیاز آبی به شرح زیر می باشند.

  • نوع گیاه
  • گونه گیاه
  • مرحله رشد
  • سطح برگ
  • نوع برگ و روزنه های گیاه
  • طول و تراکم ریشه

 

به دلیل تفاوت در الگوی رشد گیاهان ، گل و گیاه متفاوت و حتی ارقام و گونه های متفاوت یک گیاه ، نیاز به تبخیر متفاوتی از خود نشان می دهند. طول دوره رشد تاثیر مستقیمی بر نیاز آبی کل آب دارد. به طور مثال نوع خاصی از گندم با طول دوره رشد 150 روزه، مقدار آب بیشتری در مقایسه با نوع 120 روزه خواهد داشت.

 

آبیاری درختان و بوته ها در فصل زمستان چگونه است؟

دقت داشته باشید که گیاهان و درختان در فصل زمستان نیاز زیادی به آبیاری ندارند و نیاز آبیاری آنها کمتر از فصل تابستان و بهار می باشد. هنگام آبیاری در زمستان باید چند مرتبه در ماه اقدام نمایید و به صورت عمیق آبدهی را انجام دهید.

برای آبیاری گیاهان بزرگ تر ، بهترین روش این است که بین درخت و سایه انداز درخت که در واقع محدوده دورترین مرز سیستم ریشه است آبیاری شود.

در مورد گیاهان کوچک تر می توان در هر جایی از پیرامون تاج گیاه را آبیاری کرد.

دقت داشته باشید که خاک نباید کاملا خیس و اشباع شده باشد. این وضعیت گیاه را به سمت خفگی و پوسیدگی ریشه می برد. به طور کلی هنگامی که سطح خاک خشک شد ،در صورتی که دما زیر 4 درجه نیست ، آبیاری را انجام دهید. بهتر می باشد تا آبیاری هنگام وزش باد های خشک انجام نشود. باد های خشک بخش زیادی از آب هایی را که به خاک داده اید تا ریشه های آن مرطوب شود را همراه با خود می برد.

با دقت بر این نکات ، درخت شما در زمستان نیز زنده می ماند.

 

گیاه در زمستان

در اینجا سعی کردیم تا به طور کامل آبیاری گیاهان در فصل زمستان و چگونگی انجام آن را برایتان به نمایش بگذاریم و امیدوارهستیم که راضی بوده باشید.

ممنون که تا آخر همراه ما بودید. اگر سوالی دارید و یا بخشی را متوجه نشدید ، در انتهای این بخش برای ما کامنت کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

نظرات (1)

  1. ناشناس

    بسیار خوب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *