معرفی کامل بیماری ها و آفات گیاه کروتون به همراه روش درمان آن

زمان مطالعه : 14 دقیقه
زمان انتشار : 28 اسفند 1401
گیاه کروتون

آشنایی با گیاه کروتون:

این گیاه یکی از گیاهان محبوب آپارتمانی است که امروزه شما می توانید در تمام نقاط جهان این گیاه را پیدا کنید.
نام علمی این گیاه Codiaeum variegatum و از خانواده Euphorbiaceae می باشد. کروتون اولین بار در جنوب شرق آسیا کشت شده است و بومی این مناطق است
کروتون ، گیاهی مقاوم بوده که تمام شهرت خود را مدیون برگ های زیبای خود است. برگ های گیاه کروتون ، دارای اندازه و فرم های متفاوتی بوده و رنگ های زرد تا سبز، نارنجی، صورتی، قرمز و کرم را در آن شاهد خواهید بود.

کروتون از دسته گیاهان آفتاب دوست است و همیشه دوست دارد که در آفتاب نگهداری شود. اما دقت کنید که این نور نباید نور مستقیم و شدید خورشید باشد. روش نگهداری کروتون نه خیلی آسان است و نه خیلی سخت. افراد اگر شرایط خوبی را برای آن مهیا کنند ، یکی از زیبا ترین گیاهان خواهد بود.

این درختچه گرمسیری ، همیشه سبز و یکپارچه است که به ارتفاع ۳ متر رشد می کند و دارای برگهای بزرگ ، ضخیم ، چرمی ، براق و همیشه سبز ، مرتب متناوب که ۵ تا ۳۰ سانتی متر  طول و ۰٫۵ تا ۸ سانتی متر گسترگی دارد.
گل آذین گلهای خوشه ای بلند ، ۸ تا ۳۰ سانتی متر ، با گلهای نر و ماده روی گل آذین مجزا است. گلهای نر سفید با پنج گلبرگ کوچک و ۲۰ تا ۳۰ پرچم هستند. گلهای ماده زرد رنگ هستند ، بدون گلبرگ. دوره گلدهی معمولاً در اوایل پاییز است.

در بعضی واریته های گیاه کروتون ، برگ ها دارای بریدگی های هلالی شکل می باشند. همچنین دم برگ نسبتا کوتاه به صورت متناوب و ایستاده روی ساقه قرار دارند.

به طور کلی گل های این گیاه جنبه زینتی ندارند و به دلیل رسیدگی بهتر به برگ ها قطع کردن آنها خوب است. این گیاه اگر در داخل خانه بزرگ شود به ندرت گل می دهد.

ساقه ی این گیاهان ، نیمه خشبی تا خشبی است. در هنگام زخمی شدن ، شیرابه ای سفید رنگ از آن خارج می شود.

در ادامه در مورد بیماری های این گیاه توضیح خواهیم داد.

گیاه کروتون

بیماری های گیاه کروتون

علت کم رنگ شدن برگ ها:

در این حالت برگ های گیاه کم رنگ می شوند و از رنگی بودن تبدیل به رنگ سبز روشن می شوند. اگر این حالت برای گیاه شما اتفاق افتاد یعنی گیاه شما در مکان تاریک بوده است و نیاز به نور دارد. همانطور که گفته شد علت اصلی رنگ برگ ها نور خورشید است و اگر نور درستی به آن نتابد گیاه رنگ خود را از دست می دهد. در ادامه نور مناسب نگهداری از این گیاه را معرفی می کنیم.

چه نوری برای گیاه کروتون مناسب است؟

کروتون نیاز به نور زیادی دارد اما این نور نباید نور مستقیم خورشید باشد. بهترین نور برای گیاه کروتون نور غیر مستقیم – زیاد است.

در صورت برخورد نور مستقیم به گیاه برگ های آن می سوزند و برگ های کروتون بی رنگ خواهند شد.

همچنین نور کم نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که برای گیاه کروتون وجود دارد. اگر نور کم باشد گیاه از رشد می ایستد و  برگ های آن سبز تر و تیره خواهند شد.

اگر دوست دارید که گل کروتون زیبایی داشته باشید بهتر است نور مناسبی برای آن فراهم کنید، چون اصلی ترین دلیل زیبایی گل ها نور مناسب است.

کروتون اصلا تعویض مکان را دوست ندارد. همانطور که گفته شد کروتون بسیار حساس است و به هر مشکلی واکنش نشان می دهد. در صورتی که مکان گیاه خود را تغیر دهید شاهد ریزش برگ های این گیاه خواهید بود. سعی کنید تا جایی که می تواند تغیر مکان را برای کروتون انجام ندهید.

این گیاه دوست دارد که در روز حدود 5 ساعت نور داشته باشد. این نور بهتر است که نور صبح یا بعد از ظهر باشد تا نور مستقیم خورشید به گیاه آسیب نرساند. در زمستان چون هوا خنک تر است قرار دادن گیاه جلوی آفتاب مشکل خاصی ایجاد نمی کند.

ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ ها:

این اتفاق به دلیل بد رطوبت کردن گیاه رخ می دهد. یکی از نکاتی که در مورد رطوبت کردن باید بدانید این است که گیاه خود را در نور شدید غبار پاشی نکنید. هنگامی که این کار را انجام می دهید قطره ها به سبب نور شدید روی برگ ها خشک می شوند و لکه های ریز قهوه ای را روی برگ ها ایجاد می کند. بهترین کار این است که گیاه خود را در نور صبح یا عصر غبار پاشی کنید.

برگ ها منقبض شده و چروکیده شده است:

این عامل به دلیل تشنگی گیاه و آب و هوای گرم اتفاق می افتد. اگر از این اتفاق جلوگیری نکنید گیاه شما به راحتی از بین می رود. بعد از رخ دادن این عامل باید گیاه خود را به سرعت به مکانی خنک تر منتقل کنید و غبار پاشی و آبیاری را شروع کنید. در ادامه روش درست آبیاری کردن گیاه کروتون را معرفی می کنیم.

چگونه گیاه کروتون را باید آبیاری کنیم؟

کروتون بومی مناطق گرمسیر است و باید آبیاری زیادی داشته باشد. مناسب ترین زمان برای آبیاری کردن گیاه کروتون توجه به خاک آن است. هر زمان که خاک گیاه خشک شد شما می توانید آبیاری را انجام دهید. مهم ترین نکته در آبیاری کروتون ، آبیاری منظم است.

در تابستان که هوا گرم تر است کروتون نیاز به آبیاری بیشتری دارد، چون هوای گرم سبب می شود خاک زود تر خشک شود و نیاز به آبیاری هم بیشتر شود. به طور کلی در تابستان هر هفته حدود ۲ بار نیاز به آبیاری دارد. در زمستان هم به دلیل خنک تر شدن هوا آبیاری را به 10 روز یک بار کاهش دهید.

این گیاه آبیاری زیاد را اصلا دوست ندارد و در صورتی که آبیاری بیش از حد باشد و خاک غرقابی شود برگ ها زرد می شوند و در آخر می ریزند. همچنین آبیاری بیش از حد سبب می شود ساقه و ریشه پوسیده شوند که این عامل باعث می شود گیاه از بین برود.

ریشه پوسیده شده:

همانظور که گفته شد این عامل به دلیل آبیاری بیش از حد است و اگر چنین چیزی را مشاهده کردید هرجه سریع تر باید از آبیاری آن بکاهید. دقت کنید که آیا در مدت گذشته چگونه آن را آبیاری کرده اید. اگر خیلی زیاد آن را آبیاری کرده اید مهلت بیشتری به گیاه بدهید. بعد از چند روز آبیاری را طبق روش گفته شده برای گیاه انجام دهید.

تغیر رنگ دادن برگ ها و ریزش آنها:

گیاه شما کمبود مواد غذایی دارد. باید گیاه خود را کود دهی کنید. همچنین این عامل به دلیل وجود بیماری های مختلف می باشد که در ادامه در مورد آنها توضیح خواهیم داد.

تغذیه مناسب گیاه کروتون چیست؟

کوددهی به گیاه ، ماهی یکبار باید انجام شود. این کود باید از نظر نیتروژن و پتاسیم ، غنی باشد.
البته باید همواره توجه داشته باشید که تغذیه گیاه ، می تواند باعث لکه دار شدن برگ ها و آسیب رساندن به ریشه ها شود.

علت ریزش برگ ها قسمت پایین گیاه :

هوایی که در آن گیاه خود را نگهداری می کنید بسیار سرد است و باعث شده که گیاه شما به چنین روزی بی افتد. باید گیاه را به محل گرم تری منتقل کنید.

جه دمایی برای نگهداری از کروتون مناسب است؟

برای نگهداری گیاه کروتون درجه حرارت محیط باید ثابت باشد. درجه حرارت مناسب برای آن نباید از ۱۵ درجه سانتیگراد پایینتر بیاید. حرارت ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد در تابستان و ۱۸ درجه در زمستان برای رشد گیاه مناسب است. گرمای بیش از حد در تابستان سبب پژمردگی و خشک شدن گیاه می شود.

وسایل سرمایشی و گرمایشی می تواند به آن آسیب وارد کند. سعی کنید که اصلا کروتون را جلوی آنها نگذارید.

گیاه کروتون

کم رشد بودن و ریز بودن برگ های گیاه کروتون:

علت این عامل هم کمبود مواد مفذی است .همانظور که گفته شد گیاه خود را کود دهی کنید.

ریزش برگ های گیاه با لکه های قهوه ای بزرگ :

هوای محیط بسیار کثیف است و سبب شده که کروتون این حال و روز را داشته باشد. سعی کنید که آن را در آشپز خانه یا کنار پنجره هایی که دود وارد خانه می شود قرار ندهید.

برگ ها را هر هفته ، با پارچه یا اسفنج مرطوب تمیز کنید. مواد براق کننده شیمیایی ، روزنه های گیاه را مسدود می کنند . به هیچ وجه از آن ها استفاده نکنید.

برگ ها حالت افتاده دارد:

آویزان شدن برگهای کروتون و یا به عبارتی دیگر بی حال شدن برگ های کروتون به دلایل مختلفی رخ می دهد که از جمله آنها می توان به آبیاری غیر اصولی، جا به جایی گلدان گیاه در منزل، نور و درجه حرارت نامناسب و همچنین هجوم آفات به گیاه کروتون اشاره نمود. شما می توانید طبق روش نگهداری توضیح داده شده از گیاه خود نگهداری کنید تا بهترین نگهداری را برای او فراهم نمایید.

آفات گیاه کروتون:

به طور کلی این گیاه اغلب در معرض خطر دو آفت شپشک آرد آلو و کنه عنکبوتی است که در ادامه در مورد این دو آفت بیشتر توضیح خواهیم داد.

شپشک آرد آلو:

این حشرات که طول بدن آنها تا ۳ میلی متر هم میرسد دارای پوششی پشمالو و آرد مانند بوده و به راحتی قابل تشخیص می باشند. شپشک های آردآلود به سرعت تکثیر می یابند و برخلاف حشرات سپردار دیگر می توانند به راحتی حرکت کرده و به سرعت به تمامی اندام گیاه حتی ریشه هم سرایت کنند. در صورت عدم کنترل این آفت، نابودی گیاه حتمی است.

 

 

نشانه های آلودگی گیاه به شپشک آرد آلود:

این حشرات به دلیل داشتن پوشش آرد مانند بر روی بدنشان به راحتی بر روی سطح گیاه قابل تشخیص هستند. همچنین این حشرات تخم های خود را نیز با پوشش پشمی شکلی می پوشانند و وجود این پوشش نشانه ی حضور این حشرات می باشد.

البته گاهی اوقات ممکن است این حشرات خود را در لابلای برگها و یا تیغ ها پنهان کنند و یا فقط در درون خاک و اطراف ریشه حضور داشته باشند که در اینصورت بررسی دقیق تری نیاز است.

وجود شیره ی عسلی بر روی سطح گیاه نیز می تواند دلیلی بر حضور این حشرات باشد. البته ناگفته نماند برخی از کاکتوس ها به طور طبیعی این شیره را از خود ترشح می کنند ولی معمولا شیره ای که شپشک ها ترشح می کنند مورد هجوم قارچ های سیاه رنگ قرار می گیرد.

وجود این شیره بر روی گیاه موجب جذب مورچه ها نیز می شود و در واقع مورچه ها به نوعی پرورش دهنده ی این حشرات می باشند. پس ازدحام مورچه ها در اطراف گیاه می تواند دال بر وجود این آفت باشد.

گیاه آلوده معمولا دچار توقف رشد شده و حالت بیمار و چروکیده به خود می گیرد و از آنجایی که این حشرات علاقه ی خاصی به قسمتهای جوان و تازه ی گیاه دارند این قسمت ها شکل اصلی خود را به سرعت از دست می دهند. برگهای ساکولنت ها نیز کوچک شده و شکل طبیعی خود را از دست می دهند و به راحتی از تنه جدا می شوند.

قبل از اینکه گیاهان جدیدی که از گلخانه خریداری کرده اید را به خانه بیاورید باید آنها را از نظر آلوده بودن به آفت شپشک آرد آلود بدقت بررسی کنید.

گیاه کروتون

روش از بین بردن خانگی :

شما می توانید هنگامی که تعداد این گیاهان در گل زیاد نشده باشد از ترکیب آب گرم و مایع ظرفشویی استفاده کیند و بر روی گیاه استفاده کنید تا این حشرات زا از بین ببرید.کافی است که ۲ قاشق چای‌خوری از مایع ظرفشویی را با نیم لیتر آب مخلوط کرده و بعد به شکل اسپری بر روی ناحیه اجتماع و زندگی شپشکها اسپری کرد و شپشک ها را با تکه ای پنبه یا پارچه جمع کرد.شما میتوانید برای اینکه اثر این مایع بیشتر شود کمی روغن به گیاه افزون کنید.

کنه عنکبوتی:

ین آفت به شاخه ها، برگها و میوه ها خسارت وارد می‌کند. علائم آفت کنه قرمز به صورت لکه های کوچک خاکستری یا نقره ای به صورت نقطه نقطه است که باعث کاهش فتوسنتز و افزایش تعرق می‌شود. در صورت هجوم شدید منجر به نکروز و ریزش برگ‌ها قبل از موعد و سرخشکیدگی ساقه و کاهش توان یا ضعف درختان می‌شود. در اثر حمله این آفت پوست انواع میوه نقره ای و بد رنگ می‌شود.

در بزاق این آفت سموم تحریک کننده رشد وجود دارد که باعث ایجاد علائم خسارت می‌شود. این افت از برگ تغذیه کرده که باعث کاهش عملکرد می‌شود. کنه قرمز مرکبات در اثر تغذیه از شیره برگ، میوه و شاخه های سبز به ارقام مختلف مرکبات خسارت وارد کرده و خسارت آن بر روی میوه ها بیشتر است. خسارت آن به صورت کم رنگ شدن رنگ پوست میوه و برگ دیده می‌شود.

اگر برگها توسط کنه تار عنکبوتی آسیب ببینند ممکن است با کوچکترین بادی ریزش کنند. آلوده شدن درختان با تراکم بالای این آفت و ایجاد تنش خشکی مثل بادهای خشک و کم بودن رطوبت خاک، باعث ریزش برگها، میوه و سرخشکیدگی شاخه های جوان می‌شود. این شرایط خشک اغلب در پاییز، اوایل زمستان و بهار اتفاق می‌افتد. رزش برگها از قسمت های بالای درختان آلوده به این آفت شروع می‌شود.

چگونه کانون های کنه را تشخیص دهیم؟

از آنجا که کنه‌ها بسیار ریزند و با چشم غیر مسلح به سختی می­توان آن‌ها را دید معمولاً دیر متوجه هجوم آن‌ها می‌شوند. برای تشخیص وجود کنه ها می­‌توان بر روی برگ‌ها به دنبال تارهای مخصوص کنه ها و یا پوسته آن‌ها گشت و یا با تکان دادن برگ بر روی یک کاغذ سفید در صورت ریختن کنه و حرکت کنه بر روی کاغذ می‌توان آن‌ها را تشخیص داد. همچنین می­توانید از یک ذره‌بین برای دیدن کنه ها و تخم آنها (معمولاً در پشت برگ‌­ها) استفاده کنید.

برای از بین بردن کنه های عنکبوتی روش های مختلفی وجود دارد . در ادامه یکی از روش های از بین بردن این گیاه را معرفی می کنیم.

روش بیولوژیک

استفاده از دشمنان طبیعی همچون کفشدوزک­‌ها، سن شکارگر و کنه شکارگر برای کنترل این نوع کنه کاربرد دارد. در حال حاضر در گلخانه ها کنه های شکارگر به گونه مؤثری مورد استفاده قرار می­گیرند و از سنین مختلف کنه دو لکه ای تغذیه کرده و به خوبی آن را کنترل می‌­کنند.

گیاه کروتون

شما می توانید نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در کمترین زمان به سوالات شما پاسخ گو هستند.

نظرات (2)

  1. محمد تقوی نژاد

    باسلام
    گیاه من حدود یک ماهه که روی برگهاش نقاط مشکی زده بود احساس کردم که آفت زده وقتی دست زدم دیدم این نقاط مثل جوهر رنگ بنفش پر رنگ هستن و دست و رنگی میکردن. انگار رنگهای داخل برگ مثل جوهر از منافذ برگ خارج میشن و بعد از چند روز برگ ها بیرنگ و خشک میشدن. به مرور تمامی برگهای قدیمیش ریختن و یکسری برگ جدید در آورده که سبز پر رنگ و شاداب هستن ولی قرمز و زرد و … نیستند.

  2. سحر

    سلام ممنون از مطالب خوبتون
    خاستم برای گلدون جزیره درست کنم توی زیرگلدونی یه کرم های خیلی ریز دیدم میشه راهنمایی کنید اینا چی ان و چکار باید کنیم نیاز به سمپاشی داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *