دلایل مختلف زرد شدن گیاهان چیست؟

زمان مطالعه : 11 دقیقه
زمان انتشار : 27 اسفند 1401
زرد شدن گیاهان

درست مانند مردم ، گیاهان تحت شرایط آب و هوایی گاهی اوقات احساس می شوند. یکی از شایع ترین علائم بیماری زرد شدن برگها است. وقتی می بینید که برگها زرد می شوند ، زمان آن می رسد که بگردید و راه حل منطقی برای درمان گیاه را بیابید. از جمله دلایل زرد شدن برگهای گیاه می توان به شرایط محیطی ، دلایل فرهنگی ، آفات یا بیماریها و حتی محیطی که گیاه در آن رشد می کند اشاره کرد. شما باید شرایط خاصی مانند آب کم، یا آبیاری بیش از حد ، کود دهی کم ، کود دهی بیش از حد ، نوع خاک و دمای مناسب را بررسی کنید تا دلیل زرد شدن گیاه خود را بیابید.

دلایل متداول زرد شدن برگها

شرایط زیادی وجود دارد که بر رشد گیاه تأثیر می گذارد. گیاهان مستعد تغییرات دما هستند ، نسبت به مواد شیمیایی و بیش از حد مواد مغذی حساس هستند ، به ترکیبات خاص خاک و سطح pH نیاز دارند ، نیازهای متفاوتی از نظر روشنایی دارند ، طعمه آفات و بیماریهای خاص هستند و بسیاری عوامل دیگر بر سلامت آنها تأثیر می گذارد.

زرد شدن برگها روی گیاهان می تواند نشانه ای از عدم تعادل یا حتی برخی تأثیرات تغذیه ای یا شیمیایی باشد. گیاهان حالت چهره ندارند بنابراین آنها نمی توانند ناراحتی خود را ابراز کنند یا ناراحت کننده باشند. کاری که آنها می توانند انجام دهند این است که با علامت دادن به برگ های خود نارضایتی از وضعیت را نشان دهند. بنابراین وقتی می فهمید که چرا برگ های گیاه زرد می شوند ، می توانید شروع به درمان گیاه بیمار کنید و به سلامت آن را پرستاری کنید.

زرد شدن برگها روی گیاهان اغلب ممکن است نشانه کمبود زیاد آب یا مواد مغذی باشد که بر عملکرد گیاه تأثیر می گذارد. گیاه شما همچنین ممکن است در نور زیاد جایی که در حال سوختن است قرار گیرد ، یا در نور کم در جایی که در حال محو شدن است به دلیل عدم توانایی در فتوسنتز مناسب. زرد شدن نیز به دلیل آسیب جسمی آشکار رخ می دهد. سن یکی دیگر از دلایل زرد شدن برگهای گیاه است. بسیار معمول است که بسیاری از انواع گیاهان با رسیدن برگهای جدید برگهای قدیمی را از دست می دهند. شاخ و برگهای قدیمی زرد می شوند و اغلب قبل از ریزش پژمرده می شوند.

در صورتی که برگ فلفل شما زرده شده است میتوانید مقاله علت زرد شدن برگ فلفل را مطالعه نمایید.

خواب زمستانی یکی دیگر از شرایطی است که اغلب با آن آشنا می شوند و باعث زرد شدن برگ های گیاه می شود. البته ممکن است برگهای زرد گیاه تنها رنگ تجربه شده نباشند ، زیرا نمایش پاییزی رنگهای قرمز ، نارنجی ، برنز و زنگ از دیدنی های رایج است. چرا برگهای گیاه در ظروف زرد می شوند با توجه به محیط بسته در گیاهان ظرف ، شرایط باید به دقت کنترل شود. مقدار محدودی فضا ، منطقه برای ذخیره رطوبت ، مواد مغذی در محیط وجود دارد و برای هر گونه از گیاهان گلدانی باید نور و دما در نظر گرفته شود.

زرد شدن گیاهان

کمبود مواد مغذی

برگهای گیاهان آپارتمانی ما اغلب به دلیل کمبود مواد مغذی یا نمک اضافی موجود در خاک از کود زیاد ، زرد می شوند. برای اصلاح تعادل ممکن است لازم باشد خاک را تغییر داده یا با مقدار زیادی آب شستشو دهید. البته تغییر خاک می تواند شرایطی به نام شوک پیوند را ایجاد کند که باعث زردی و ریزش برگ ها نیز می شود. گیاهان سرپوشیده اغلب دارای طبیعت گرمسیری هستند و به همین سادگی تغییر مکان گیاه می تواند باعث زرد شدن برگها در گیاهان شود که نمونه را از بین می برد.

نور:

این اغلب به دلیل استرس است ، اما می تواند نشان دهنده نور کم یا قرار گرفتن در معرض یک پیش نویس نیز باشد. شما باید با کمی تحقیق در مورد گیاه خود ببینید که در هفته های اخیر چه نوری را برای آن فراهم کرده اید. هیچ کس به اندازه شما نسبت به گیاه اطلاعات ندارد و فقط شما می دانید باید چه کاری انجام دهید تا گیاه به حالت اول خود برگردد. بعد از تحقیق ببینید که آیا نور فراهم شده با نور گفته شده مطاقبت دارد. اگر مطاقبت نداشت سعی کنید که آن را به آرامی یکی کنید.

اگر مکان نگهداری خانه شما تاریک است ، با توجه به نوع گیاهان می توانید از نور مصنوعی نیز استفاده کنید.

برای نور مصنوعی شدت نور بروی عوامل مانند ارتفاع گیاه و گلدهی آن موثر می باشد. بطور کلی مقدار نور دریافتی در داخل گلخانه به عوامل مانند شدت نور و زمان تابش نور بستگی دارد. شدت نور مورد نیاز اغلب گیاهان گلخانه 70000-10000 لوکس می باشد در گیاهان سایه پسند بیشترین نور برای فتوسنتز 5000-4000 لوکس و کمترین آن 500 لوکس است کمترین میزان نور برای فتوسنتز گیاهان آفتاب پسند 1000-1500 لوکس می باشد میزان شدت نور در اوایل صبح و در هنگام غروب آفتاب به کمترین حد خود می رسد

خاک و میزارن PH خاک:

pH ممکن است بیش از حد بالا باشد و باعث ایجاد بیماری به نام کلروز شود. ایده خوبی است که از pH متر در گیاهان گلدانی برای اطمینان از شرایط مناسب رشد استفاده کنید.

در علم شیمی و کشاورزی pH عددی است که میزان اسیدی  و یا بازی بودن یک محلول و یا خاک را می توان با آن عدد نشان داد. محدوده ی تغیرات pH بین صفر تا 14 است.

محلولی که pH آن 0 باشد به شدت اسیدی و محلولی که pH آن 14 باشد به شدت قلیایی است و محلولی که pH آن 7 باشد کاملا خنثی است یعنی نه اسیدی است و نه قلیایی.

شما می توانید با خرید یک دستگاه pH سنج از نزدیک ترین فروشگاه کشاورزی نزدیک محل خود pH خاک خود را در چندین نقطه به دست آورید یا اینکه می توانید چندین نمونه (10 تا 15 ) از خاک نقاط مختلف زمین کشاورزی و یا باغ خود را نمونه برداری کرده و با مراجعه به ادارات کشاورزی نردیک محل خود pH نمونه های خاک را برایتان انداره گیری کنند.

آبیاری:

آبیاری سربار یکی دیگر از دلایل ایجاد لکه های زرد آبی روی گیاهانی مانند گلوکسینیا ، بنفشه آفریقایی و چندین گونه دیگر از گیاهان با شاخ و برگ کمی خزدار است.
چگونگی آبیاری گیاهان از اهمیت بسیاری برخوردار است و در بسیاری از مواقع دلیل مرگ گیاهان همین آبیاری نادرست است. پس باید روش صحیح آبیاری گیاهان و بهترین زمان آبیاری گیاهان را بدانید تا از بروز این اتفاق و ازدست دادن گیاهتان جلوگیری کنید.  بهترین روش برای آبیاری کردن گیاهان توجه به نوع خاک آنها است. هر زمان که خاک گیاه خشک یا نیمه خشک شده باشد باید گیاه را آبیاری کنید. خشک یا نیمه خشک شدن خاک را باید از نوع گیاه تشخیص دهید. برای تشخیص دادن رطوبت خاک یکی از انگشت های خود را حدود 2 تا 3 سانتی متر درون خاک ببرید و میزان رطوبت آن را تست کنید. اگر خاک خیس بود یعنی هنوز زمان آبیاری فرا نرسیده است و باید صبر کنید تا خاک گیاه خشک شود. اما اگر خاک خشک بود یعنی زمان آبیاری فرا رسیده است.
نکته ی مهم در آبیاری گیاهان آپارتمانی، تنظیم فواصل آبیاری در فصل های مختلف سال است. مطابق با جدیدترین بررسی های انجام شده دلیل مرگ اکثر گیاهان آپارتمانی زیاده روی در آبیاری است.

با توجه به بررسی های انجام شده بهترین زمان آبیاری گیاهان، اوایل صبح و یا اوایل شب است زیرا در این زمان ها گیاه فرصت بیشتری برای استفاده از آب قبل از تبخیر شدن آن دارد. آبیاری در زمان هایی که هوا گرم است موجب می‌شود که آب زودتر تبخیر شده و آب کمتری در اختیار گیاه قرار بگیرد.

همچنین استفاده از آب هایی که در خود املاح ندارند هم بسیار مفید است. سعی کنید وقتی به گیاه خود آب می دهید آب استفاده شده کمترین املاح را داشته باشد. اگر از آب لوله کشی برای این کار استفاده می کنید سعی کنید که قبل از استفاده آن را برای مدتی در فصای باز بگذارید تا زا مقدار املاح آن کاسته شود و به گیاه آسیب نرساند.

نکته بعدی در مورد آبیاری گیاهان دمای آب است. یه یاد داشته باشید که آب استفاده شده همیشه دمای ملایم داشته باشد چون آب سرد و یا داغ به گیاه آسیب شدید می رساند.

هنگامی که برگهای گیاه از آفات یا بیماری زرد می شوند مشخص کردن دلایل زرد شدن برگها به دلیل همه دلایل احتمالی بسیار دشوار است. یکی از مواردی که ما به آن توجه نکرده ایم آفات و بیماری ها هستند. حشرات مکنده به گیاهان داخل و خارج حمله می کنند.

این حشرات شامل:

کنه ها
شته ها
حشرات مایع
تریپس
مقیاس
مگس سفید

بسیاری از این حشرات بسیار کوچک هستند و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند و با واکنش گیاه به فعالیت تغذیه ای آنها مشخص می شوند. حشرات شیره گیاه را که خون حیاتی گیاه است ، می ربایند. واکنش گیاه کاهش سلامت کلی شامل برگ های زخم خورده و زرد است. برگها ممکن است در لبه ها چروکیده شده و بیفتند. در بیشتر موارد ، شستن مکرر گیاه برای از بین بردن حشرات یا استفاده از صابون باغبانی یا روغن چریش می تواند با این دزدان دریایی کوچک مبارزه کند. بیماریهای ریشه اغلب در گیاهان متصل به ریشه یا در خاکهایی با زهکشی ضعیف یافت می شوند. هرگونه حمله به ریشه ها می تواند توانایی گیاه را در جذب رطوبت و مواد مغذی محدود کرده و بر سلامت آن تأثیر منفی بگذارد. ممکن است ریشه ها به سادگی پوسیده شوند ، و گیاه را با حداقل روش های نگهداری از خود باقی بگذارند.

پژمردگی و محو شدن برگها هنگامی که ریشه ها تحت حمله بیماری پوسیدگی ریشه یا حتی نماتدهای ریشه قرار می گیرند ، یک پدیده رایج است. همانطور که می بینید دلایل زیادی برای زرد شدن شاخ و برگ وجود دارد. بهتر است با نیازهای خاص گیاه خود آشنا شوید تا بتوانید هر شرایط فرهنگی را با دقت در نظر بگیرید و علل احتمالی را کشف کنید.

روش از بین بردن آفات

استفاده از صابون برای از بین بردن آفات:

ابتدا شما باید یک صابون ظرفشویی مایع ملایم انتخاب کنید. با استفاده از صابون خفیف تر احتمال ایجاد اثرات مضر روی گیاه کمتر می شود. از صابون های تخصصی، ضد باکتری و صابون های معطر نباید استفاده شود.حدود ۱۰ تا ۱۵ میلی لیتر صابون را به ۴ لیتر آب اضافه کنید و آن ها را به خوبی با یک دیگر مخلوط کنید. سپس باید مخلوط ساخته شده را درون یک آب پاش بریزید. ممکن است همه مخلوط آب و صابون در یک آب پاش جای نگیرد بنابراین باید از یک آب پاش بزرگ استفاده کنید و تا جایی که ممکن است مخلوط را درون آن بریزید. آفت کش را روی قسمت کوچکی از گیاه که آلوده شده است تست کنید و به مدت یک روز آن را تحت نظر داشته باشید،  اگر پژمرده نشد یا تغییر رنگ نداد بی خطر است.
آفت کش های طبیعی را روی کل گیاه اسپری کنید و بر مناطقی که به نظر می رسد آلودگی زیاد تر است بیشتر تمرکز کنید. این آفت کش حشرات را فلج می کند و آن ها دیگر قادر به غذا خوردن نخواهند بود و در نتیجه از بین می روند. هر دو یا سه روز یک بار آفت کش را روی گیاه اسپری کنید و این کار را به مدت ۲ هفته انجام دهید. به دلیل این که این آفت کش رقیق است ادامه برنامه تنها راهی است که اطمینان حاصل می شود آلودگی از بین رفته است.

آیا میخواهید درباره گیاهان آبزی بیشتر بدانید؟

زرد شدن گیاهان

شما می توانید نظرات و سوالات خود را در پایین این مقاله برای ما کامنت کنید. همکاران ما در کمترین زمان به سوالات شما پاسخ گو هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *