چراغ مصنوعی مناسب برای رشد گیاه

زمان مطالعه : 12 دقیقه
آخرین بروزرسانی : 24 بهمن 1402
چراغ های مصنویی برای رشد گیاهان

در این مقاله می خواهیم به انواع چراغ مصنویی برای رشد گیاهان بپردازیم. همراه ما باشید.

برای همه ما زندگی بدون گیاهان سخت و کسل کننده است. هیچ چیزی نمی تواند مانند گیاهان به منزل انرژی مثبت بدهد. گاهی اوقات در محل کار ما و منزل ، نور کمی موجود می باشد و به همین دلیل بسیاری از گیاهان بسیار آرام رشد می کنند و حتی بعضی از گل ها از بین می روند. در این مطلب می خواهیم چراغ های رشد گیاهان را برای شما معرفی کنیم ، در این صورت گیاه شما در هر مکانی قادر به رشد کردن می باشد و نیازی به نور خورشید ندارد.

نور مصنوعی چیست ؟

مصنوعاتی که به دست انسان ساخته می شود و نور تولید می کنند یا به عبارتی دیگر  به کلیه نورهایی که غیر از نور خورشید یا انعکاس و بازتاب آن (مانند نور ماه) باشد نیز گفته می‌شود.

تعداد و تنوع آنان به دست سازنده چراغ ها می باشد.

تاریخچه پیداش نور مصنوعی

تاسیس اولین گلخانه در سال 1600 میلادی در هلند باز می گردد که سبب آن مرکزیت هلند در بازار گل و گیاه جهانی و در نتیجه گل های بهاری در زمستان بود. در همان سال ها بود که نور به عضوی از خانواده گلخانه ها در آمد و تا سالهای زیاد با وجود اختراع های ال ای دی و تا همین چند سال گذشته از لامپ های متال هالید و بخار سدیم و یا اخیراً از فلروسنت استفاده می شد.

اولین ال ای دی های تولید صنعتی در 1962 میلادی و تنها با رنگ قرمز وارد بازار ها شدند. ال ای دی های سبز ،‌ آبی ، زرد و نارنجی در دهه 70 تولید شدند.

بهره ی نوری ال‌ئی‌دی‌ها رفته‌رفته افزایش یافت تا اینکه در دهه ی  ۸۰ و اوایل دهه ی ۹۰ میلادی ال‌ئی‌دی‌ها به صورت گروهی و با کارآیی بسیار بالا وارد بازار شدند.

ال ای دی های اولیه به علت بهره پایینشان در مدارات الکتریکی استفاده می شدند. اثرگذاری نوری ال‌ئی‌دی‌های سفید امروزی تا ۳۰ لومن بر وات و ال‌ئی‌دی‌های رنگی تا ۵۰ لومن بر وات است و پیش‌بینی می‌شود تا ۱۰۰ لومن بر وات نیز برسد.

اصول نگه داری از گیاهان آپارتمانی و نور گیاهان آپارتمانی

در هنگام خرید هر نوع گیاه باید به نیاز های آن توجه کرد. برای مقال شخصی که دوست دارد گیاه ارکیده را نگهداری کند ، باید بداند که به چه مقدار نوری احتیاج دارد.

اکثر گیاهان به دلیل نا آگاهی از شرایط پژمرده می شوند و از بین می روند ولی در صورتی که اصول و شرایط نگهداری از آنان را بدانیم ، می توانیم به خوبی از آنها مراقبت کنیم.

نور نیاز گیاهان اغلب به صورت غیر مستقیم می باشد. گیاهان در محیط های کم نور نمی توانند رشد خوبی داشته باشند. همچنین از نور گیاهان می توان به عنوان منبع کمکی برای نور مصنویی استفاده کرد. نور مستقیم اصلا برای گیاهان مفید نمی باشد و سبب سوختگی آنان می باشد ، پس شما باید نور مصنویی را طوری تنظیم کنید که به گیاه شما صدمه وارد نکند.

چراغ رشد گیاه چیست؟

چراغ رشد (Grow light) یا چراغ گیاه (Plant light)، یک منبع نور است که برای شبیه‌سازی نور خورشید به‌منظور رشد گیاه به‌ وسیله انتشار یک طیف الکترومغناطیسی مناسب برای تحریک و تقویت فتوسنتز طراحی‌شده است. این چراغ ها از انواع مختلفی نظیر چراغ های متال هالید ، سدیم فشار بالا ، فلوئرستی و ال ای دی تولید می شوند. جدید ترین و بهترین چراغ مصنویی برای رشد عالی گیاهان ، چراغ مخصوص گیاهان ال ای دی میباشد. چراغ های ال ای دی مخصوص رشد گیاهان با نور زیبا ، ضمن اینکه باعث رشد و شادابی آنان می شود ، می تواند زیبایی منحصر به فردی نیز به محیط بدهد ، چرا که بازده نوری بالا و گرمایش تابشی  و محیطی کمی دارد

تفاوت چراغ‌ ال ای دی مخصوص رشد گیاهان و معمولی

چراغ های ال ای دی مخصوص رشد گیاهان و معمولی دارای طیف های گوناگونی از نور هستند که به طور انحصاری برای تحریک و تقویت فتوسنز گیاهان به کار می رود. طبف نوری استفاده شده این چراغ اصلا برای انسان ها مضرر نمی باشد.

چراغ های ال ای دی معمولی نمی توانند نتیجه مطلوبی روی گیاهان داشته باشند. این عمل فقط توسط ال ای دی های مخصوص انجام می شودو بر روی گیاهان تاثیر گذار است.

عمر مفید چراغ رشد گیاه

عمر چراغ ال ای دی مخصوص رشد گیاهان ، بیش از 50 هزار ساعت است. اگر این عدد را حتی دو سوم آن کاهش دهیم و به حدود 35 هزار ساعت برسانیم و از طرف دیگر در صورتی که روزانه هر چراغ 12 ساعت روشن باشد ، با یک محاسبه ساده متوجه می شویم که یک چراغ رشد ال ای دی می تواند حداقل به مدت  2900 روز معادل حدود 8 سال کارکرده و موجب رشد گیاه تحت پوشش خود شود.

نور مصنویی لازم برای گیاهان

میزان نور برای رشد گیاهان متفاوت می باشد. گیاهان از این جنبه به سه گروه تقسیم می شوند: گیاهان روز بلند ، روز کوتاه و خنثی. مدت زمان نور مناسب برای گیاهان روز بلند ، بین 12 تا 16 ساعت و برای گیاهان روز کوتاه بین 9 تا 12 ساعت در روز است.

چراغ رشد گیاهان باید هر روز بین 6 تا 10 ساعت خاموش باشد ، گیاهان برای بلوغ و تولید به یک دوره تاریکی و استراحت نیز نیازمند هستند.

فاصله مناسب چراغ رشد از گیاه

فاصله مناسب چراغ و گیاه به مواردی چون نوع گیاه ، مدل چراغ و میزان نور محیط بستگی دارد. گیاهان نباید خیلی به چراغ رشد نزدیک باشند ، چرا که چراغ های رشد نوری مستقیم به گیاهان می تابد و اگر گیاه بیش از حد به چراغ نزدیک باشد ، برگ های آن دچار سوختگی خواهد شد. به طور کلی می توان گفت در صورتی که چراغ رشد گیاه ال ای دی شما فاقد لنز باشد ، فاصله مناسب حداکثر 25 تا 30 سانتی متر و اگر دارای لنز باشد ، حداکثر 45 تا 50 سانتی متر است.

برای اینکه از فاصله گیاه خود با چراغ اطمینان حاصل کنید ، می توانید دست خود را بر روی گیاهان قرار دهید ، اگر گرما را متوجه شدید ، به این معناست که گیاه بیش از حد به چراغ نزدیک است. هر هفته گیاه خود را زیر چراغ بچرخانید. این کار موجب می شود تا همه ی قسمت های گیاه مقابل نور قرار بگیرند و رشد یکدستی را داشته باشند. اگر نیز چند گیاه دارید ، جایشان را با یکدیگر عوض کنید.

نور مصنویی برای گیاهان

میزان آبیاری گیاهان زیر چراغ‌های رشد

آبیاری گیاهان که در زیر چراغ های رشد قرار دارند ، باید کمتر از حالت معمول باشد ، زیرا در این وضعیت هیچ آبی تبخیر نمی شود و بهتر می باشد آب اضافی که در زیر گلدان جمع شده است ، را خالی کنید تا مانع رسیدن هوا به ریشه نشود.

بهترین آب برای گیاهان ، ولرم و بدون املاح می باشد. آب های سرد و دارای  املاح می توانند باعث آسیب به گیاه شوند.

روش نصب چراغ‌های رشد

همراه تمامی چراغ های رشد ، یک دفترچه راهنما است که در نصب آن به شما کمک می کند ، ولی بسیاری از چراغ های رشد دارای سرپیچ های معمولی هستند و به طور معمول روی هر گونه پایه چراغی نصب می شوند. بقیه چراغ ها که به صورت خطی هستند ، قابلیت نصب به دو شکل گوناگون را دارند: یا قابل‌نصب با زنجیر هم چون لوستر هستند و یا به کمک پایه‌های قابل تنظیم می‌توانند روی سقف یا دیوار نصب گردند.

ویژگی‌های چراغ رشد گیاه

چراغ رشد گیاه برای افراد حاضر در محیط بسته ضرری نداشته و در عین حال فواید زیادی برای گیاهان دارد. مصرف انرژی چراغ رشد گیاه در پایین ترین سطح یعنی A قرار دارد.

چراغ های رشد با توجه به داشتن طیف های نوری مختلف ، برای گیاهان مناسب هستند.

مزایای نور مصنویی گیاه

همانطور که گفتم ال ای دی بهترین نور مصنویی برای گیاهان آپارتمانی است. از جمله این دلایل می توان به مصرف انرژی پایین ، سرعت رشد بسیار بالا ، عدم تولید گرما ، طول عمر ، کیفیت مناسب ال ای دی و عدم افت نوری اشاره کرد.

معایب نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی

تنها ایرادی که می توان به این نوع لامپ ها گرفت ، هزینه اولیه تولید آن و تکنولوژی آن در دنیا می باشد که البته این نسبت در ایران بسیار کمتر از سایر کشور ها می باشد.

باید به این نکته نیز توجه داشت که متاسفانه افرادی صرفا با حضور در بازار های عامی و بدون اطلاع از نانومترهای دقیق و نمایش این نانومتر ها به مشتریان باعث ایجاد خلل در این تجارت می شوند.

پیشنهاد ما به استفاده از نورهای شرکت های ثبت شده و با گارانتی معتبر و خواستار شدن نمایش دقیق نانومترهای ال ای دی گیاهان با دستگاه به مشتریان می باشد.

نور مصنویی برای گیاهان

کاربردهای نور مصنوعی برای گیاهان چیست

گل هایی که با نور مصنویی پرورش می یابند ، بسیار ماندگاری بیشتری نسبت به گیاهانی که با نور خورشید زندگی می کنند ، دارند. به عنوان مثال در زمینه دامپروری در آخرین تحقیقات دانشگاه های آمریکا نور ال ای دی با نانومترهاییی نزدیک به 460 نانومتر نوری است که مرغ قادر به دیدن آن نمی باشد و به همین دلیل سبب سکون مرغ و در جمع آوری آن به دامدار کمک می کند.

و یا در زمان شیر دوشی از گاو با تاثیر نور ال ای دی و ایجاد نوری آرامش بخش می توان بهترین شرایط را برای گرفتن بهترین شیر استفاده کرد. همچنین با قرار دادن طیف های مختلفی از نور در نانومترهای مختلف روی بدنه میوه بتوان از درون میوه و از میزان رسیدگی آن مطلع شد . این تکنولوژی ها می تواند آینده ای بسیار نزدیک در گوشی های موبایل ما نیز داشته باشد و حتی از این موارد جالب تر می توان به پرورش پرندگان تزئینی با رنگ های اعجاب آور با تابش طیف های خاص نور در زمانی معین در رشد ژنتیکی آنان اشاره کرد.

روش های استفاده از نور مصنوعی برای گیاهان

پرژکتور های ال ایدی بیشتر برای محیط ها پوشش دهی شده است ، با گیاهان حداقل یک متر مربع می باشد و بیشتر برای گیاهانی که احتیاج به لوکس نوری بالا دارند ، مفید است.

والواشر ها که بیشتر مفید برای محیط هایی با پوشش دهی و کاشت گیاهان به صورت خطی و یا گلخانه های طبقاتی می باشند.

سرپیچ دار ها که برای محیط منزل استفاده می شوند و هر کدام با توان های متفاوت مناسب یک گیاه با حجم های گوناگون می باشد.

نکات استفاده از نورمصنوعی

در استفاده از این نور ها در توان های مختلف می باست به نکاتی از قبیل فاصله گیاه تا منبع نور که در اکثر موارد فاصله مورد نیاز 40 تا 60 سانت می باشد. بررسی لومن منبع نوری ، بررسی لوکس نوری مورد نیاز گیاه و تطابق با محصول خریداری شده و توجه به جدول نانومترهای پرتابی از منبع نوری و مقایسه با نیاز های گیاه  توجه کرد.

نور مصنویی گیاهان آپارتمانی از کجا قابل خرید است

مهمترین نکته در خرید تکنولوژی نور گیاهان آپارتمانی ، مطمئن شدن از صداقت فروشنده و هم تراز بودن محصول ارائه شده با استاندارد های دنیا و شرکت های بزرگ می باشد.

در این جهت بهتر می باشد به جای خرید نور های صرفا آبی و قرمز در چیدمان کنار یکدیگر از فروشنده درخواست کنید تا با دستگاه ، نمودار نانومتر ها به کار رفته در منبع نوری را به شما نشان دهد و از شرکت هایی تهیه کنید که اساس کار آنها بر اصول کشاورزی بوده و همچین به صورت ثبت شده و با گارانتی معتبر از آنها خریداری کنید.

شرکت پرتو رشد نوین (سهامی خاص) با گارانتی بی قید و شرط تعویض محصولات و همچنین دستگاه های مجهز و پیشرفته در زمینه تکنولوژی و کشاورزی در نمایش تمام نیازهای نوری ، شما را به بازدید از شو روم خود دعوت می نماید.

نور مصنویی برای گیاهان

در این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل به معرفی نور های مصنویی و ویژگی آنها بپردازیم. امیدواریم که مورد توجه و پسند شما واقع شده باشد.

بسیار متشکرم که تا آخر این مطلب نیز همراه سایت شرمیلا بودید. اگر سوالی دارید و یا قسمتی از مقاله را متوجه نشدید ، حتما در قسمت کامنت برای ما ارسال کنید. همکاران ما پاسخگو نظرات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *